POPKAST

Ivjana Banić: Brigam se zase, tega so me naučila leta

Ljubljana, 16. 04. 2024 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Gregor Trebušak
Komentarji
5

Prejšnji teden so različna ministrstva podpisala memorandum, s katerim se zavezujejo, da bodo z ukrepi učinkovitejši proti spletnemu nasilju med mladimi. Več kot polovica osnovnošolcev in srednješolcev je že doživela vsaj eno obliko spletnega nasilja, zaradi katerega so mladi vedno bolj anksiozni, depresivni in izolirani. O tem, kako se svoje mladosti spomni Ivjana Banić, je med drugim spregovorila v podkastu z Gregorjem Trebušakom.

Četudi vedno zgovorna, polna humorja in anekdot, pa Ivjana ni bila vedno tako samozavestna. Prav tako ne tako močna, kot bi danes mislili. Ko pogovor nanese na njeno mladost, pravi, da tega, kar je doživela sama, nikomur ne bi privoščila. V očeh sovrstnikov je bila otrok ločenih staršev, previsoka, presuha, premalo razvita in še iz nekdanje skupne države. Vse to so bile opazke, ki jih je bila dnevno deležna. In ob stalnih napadih je bilo v srednji šoli potrebno celo posredovanje policije.

In kaj je na to odgovarjala njena mama? Bila je praktična ženska, danes pravi Ivjana. Vprašala jo je: "In kaj naj zdaj?" In to vprašanje ponavljala toliko časa, da je Ivjana na koncu ugotovila, da je v resnici res vseeno. Da je tako, kot je, in pika.

Ivjana Banić je spregovorila tudi o svoji mladosti.
Ivjana Banić je spregovorila tudi o svoji mladosti. FOTO: 24ur.com

Nasploh največ opore za nasilje pred vrstniki dobiš doma, pravi Ivjana, ki je na svojo mamo izjemno ponosna. Bila je mama samohranilka z dvema otrokoma, a je skrbela, da jim nikoli ni nič manjkalo. In da sta oba živela polno življenje, z bratom sta bila povsod, vse sta videla in doživela. In kako ji je to uspelo? Kako ju je lahko poslala in peljala od smučanja do plavanja, do Nemčije do Italije? "Imela je prioritete. Avto smo imeli zato, da smo prišli do tja, kjer smo se imeli lepo. Nismo imeli avta zato, da smo se z njim postavljali. Zato smo imeli Katro," pravi Ivjana.

In prav te odprtosti bi rada svoja otroka naučila tudi Ivjana danes. In ju pripravila na življenje, ki ju čaka. Dejstvo, da sta že v svojih prvih mesecih in letih spoznala toliko kultur in različnih ljudi, je nekaj, kar verjame, da ju dela bolj odprta in prijazna do sovrstnikov. Da zagotovo onadva ne bosta taka, kot so bili otroci do nje v njeni mladosti.

Kje vse so kot družina zdaj bili, kje srečaš Micka Jaggerja, kako slediš šolskim zahtevam, kje se otroci počutijo doma in kaj jo in jih žene, da se ne ustalijo v Sloveniji – o vsem tem je Gregor Trebušak v Gregorjevem svetu žensk govoril z nekdanjo radijsko voditeljico Ivjano Banić.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SEJBOBOL
16. 04. 2024 13.52
+3
Ka bi vsi začeli pometat pred svojim pragom bi bilo vse čisto ...
jafalical
16. 04. 2024 13.44
+1
Ivjana in Gregor, zanimiv pogovor, prijeten intervju. Hvala vama.Inetrvju z veliko istocnic, nasvetov, kot v razmislek in kot je Gregor dejal, vse zacne od "mame".Zal niso vsi starsi, taki starsi, ki se ne glede na medsebojna razhajanja s partnerji, tako trudijo pripraviti otroka na zivljenje v dobrem, kot slabem z vrednotami, vrlinami, manirami,....Ivjanini mami je uspelo in cestitke.Fejst punca in se boljsa mama svojim otrokom,pa vse dobro naprej !
kiropraktik
16. 04. 2024 12.05
-3
In kdo je ta IVJANA?
Vse stransko
16. 04. 2024 09.07
+9
tudi psi mešančki živijo dlje, kot rasni in so bolj žive narave kot čistokrvni. en velik bravo, za nas mešančke. se ne obremenjujemo s tem, kdo od kje prihaja, kam gre, kaj je. imamo se fajn v danem trenutku, saj je življenje eno samo in prekratko.
RichPiana
16. 04. 2024 10.29
+4