Tuja scena

Abba s skladbo Chiquitita že več kot 40 let pomaga najranljivejšim

Stockholm, 03. 01. 2023 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, E.M.
Komentarji
5

Švedska skupina Abba je leta 1979 posnela skladbo Chiquitita. Pesem, posneta v španščini, katere naslov pomeni deklica, je nastala ob Unicefovem letu otroka. Člani zasedbe so se že takrat odločili, da bodo avtorske pravice podarili v humanitarne namene. Tako z izkupičkom uspešnice že več kot 40 let pomagajo najranljivejšim v Latinski Ameriki.

Čeprav je Abba v več kot štirih desetletjih prodala na milijone izvodov uspešnice, ki se je uvrščala na vrhove glasbenih lestvic po vsem svetu, ni po pisanju britanskega BBC z njo zaslužila niti centa. "Avtorske pravice smo podarili Unicefu," je za angleški medij o prvi skladbi Abbe, posnete v španščini, povedal ustanovni član skupine Abba Bjorn Ulvaeus. "Mislim, da je najnujnejša stvar na tem svetu opolnomočenje deklic in mladih žensk," je poudaril pevec. "Tako žalostno je, da po svetu obstajajo kulture in religije, ki dekletom ne omogočajo enakih možnosti. Zato smo Unicefu že na začetku izrazili željo, da si želimo, da naš denar nameni za to," je dodal.

Abba
Abba FOTO: AP

Ena od skupnosti, ki ji Unicef pomaga prek Združenja prijateljev razvoja in miru (ADP) s sredstvi od Chiquitite, so najranljivejši posamezniki – mlade domorodke in otroci – v mestu La Tinta v Alta Verapazu, najrevnejši regiji Gvatemale. Tu lahko osnovnošolci obiskujejo delavnice o fizičnem in duševnem zdravju. V državi, zlasti v revnih domorodnih skupnostih, namreč kronično primanjkuje izobraževanj na temo spolne vzgoje. Lani je v Alta Verapazu rodilo skoraj 350 deklet, mlajših od 14 let. Veliko je mamic, mlajših od 16 let.

Tem dekletom organizacija nudi terapevtsko pomoč, veliko je namreč nasilja nad njimi, tudi spolnega. "Mačizem je vtkan v majevsko kulturo," je za BBC povedala Leslie Pau Soto, ena od otroških psihologinj ADP. "Zaradi poljedelstva je zelo cenjena moška fizična moč, medtem ko so ženske omejene na dom," je pojasnila. Ženske večinoma ne smejo študirati, tiste, ki poskušajo študirati ali delati, pa so stigmatizirane. Ženske so vedno pod nadzorom in morajo ubogati moške, "vse dokler ti ne dosežejo popolne nadvlade nad njimi," je še povedala psihologinja.

Kritiki so vlado gvatemalskega predsednika Alejandra Giammatteja obtožili, da ignorira nasilje in posilstva v družinah. Storilci so le redko preganjani, obsodijo le kakšen odstotek storilcev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SenecaLucius
03. 01. 2023 12.25
+3
Bi bilo težko napisati, da so samo v 2021 s to pesmijo donirali 4,8 milijona USD, torej v 40 letih revalorizirano blizu 200 milijonov!
ledr
03. 01. 2023 12.16
+2
Izjemni ABBA in prekrasna pesem!
NOČNA MORA
03. 01. 2023 10.25
+6
Abba odlicna nikoli vec ne bomo slisal boljsih skladb. Tudi po vec letih s ponovno zdruzitvijo imejo odlicen nov album🙌🏻
+7
Kdo ve koliko kaj nanesejo avtorske na leto, od kakšnega svetovnega hita? Itak, da od avtorja članka to ni za pričakovat.
PegySue
03. 01. 2023 09.03
+21
Ja. Abba so neponovljivi. V več pogledih....