Tuja scena

Alec Baldwin bi se lahko znova soočil z obtožbami nenamernega umora

Santa Fe, 18. 10. 2023 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Baldwin, ki je zaigral v filmu Rust in ga koproduciral, je leta 2021 med pripravami na snemanje enega izmed prizorov uperil pištolo v kinematografinjo Halyno Hutchins, ta pa se je sprožila in jo ubila. Igralec je skozi preiskavo vedno trdil, da je nedolžen, saj nikoli ni pritisnil na sprožilec, a se bo, kot kažejo novi dokazi, lahko znova soočil z obtožbami nenamernega umora.

Aleca Baldwina bi lahko znova obtožili nenaklepnega umora zaradi usodnega streljanja na prizorišču snemanja filma leta 2021, je sporočilo tožilstvo. Veliki poroti bodo v naslednjih dveh mesecih predali dokaze, so razkrili posebni tožilci Nove Mehike in dodali, da so v zvezi z incidentom prišla na dan "dodatna dejstva".

Alec Baldwin na novem prizorišču snemanja Rust maja 2023
Alec Baldwin na novem prizorišču snemanja Rust maja 2023 FOTO: Profimedia

"Verjamemo, da je ustrezen potek ukrepanja dovoliti senatu državljanov Nove Mehike, da od tukaj odloči, ali naj se Baldwina pridrži zaradi kazenskega sojenja," sta povedala Kari Morrissey in Jason Lewis.  

Baldwin, ki je igral v vesternu Rust in ga tudi koproduciral, je med vajo uperil pištolo v kinematografinjo Halyno Hutchins, ta pa se je sprožila in jo ubila ter ranila režiserja Joela Souzo. Igralec trdi, da ni nikoli pritisnil na sprožilec rekvizitne pištole.  

Posebni tožilci so aprila zavrnili obtožbo nenamernega uboja zoper Baldwina, saj so takrat menili, da je bilo orožje morda pred incidentom spremenjeno. Ker je bila prvotna pištola, ki so jo uporabili na snemanju, poškodovana med testiranji, ki jih je izvedel FBI, so ti izvedli novo testiranje, v kateri so uporabili dele prvotne pištole, odvetniki pa naj bi že dobili vpogled v dobljene analize.

Kot kaže novo poročilo, so v testiranju pregledali pištolo in oznake, ki jih je pustila na izrabljenem naboju, ter ugotovili, da je bilo za to potrebno pritisniti na sprožilec. Baldwinova odvetnika, Luke Nikas in Alex Spiro iz Quinn Emanuel, sta za Sky News povedala: "Žalostno je, da se je strašna tragedija spremenila v ta zgrešen pregon. Na vse obtožbe bomo odgovorili na sodišču."

Nadzornica orožja na snemanju filma Rust Hannah Gutierrez-Reed se je izrekla za nedolžno zaradi nenamernega uboja in prirejanja dokazov v primeru, februarja 2024 pa bo šla na sojenje. Pomočnik direktorja in varnostni koordinator David Halls ni nasprotoval nevarnemu ravnanju s strelnim orožjem. Privolil je v sodelovanje in bil obsojen na pogojno kazen šestih mesecev preizkusne dobe.

Od takrat so snemanje filma za nekaj časa prekinili, nato pa prizorišče preselili iz Santa Feja in film dokončali na znani lokaciji snemanja vesternov. Pri tem je kot eden od producentov sodeloval tudi mož pokojne Halyne, kar je bila ena izmed njegovih zahtev v poravnavi z ekipo.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IKOSS
19. 10. 2023 13.58
+1
Zaradi vrste razlogov izjemno politiziran postopek. Ravno to dejstvo je veliko bolj zaskrbljujoče, kot izgleda na prvi pogled.
PegySue
18. 10. 2023 14.38
Pri tem primeru mi je ves čas najbolj zanimivo to,da se ugotavlja,ali je Baldwin pritisnil na petelina,ali ne. O tem,kdo je slepe naboje zamenjal za prave,pa niti besede. To mi je približno tako ,kot če bi voznik Citroena zbil pešca do smrti,nakar bi izvedli gonjo proti Citroenu in ne proti vozniku...
devlon
18. 10. 2023 13.09
+0
Se lahko pistola sama sprozi?
JohannDoe
18. 10. 2023 14.32
Mikofinkica
18. 10. 2023 12.52
-3
Nedvomno je kriv, 25 let resta min..
Caseino123
18. 10. 2023 12.48
+3
Najprej trdijo, da se pištola je sprožila, nato se na FBI pištola uniči, iz istih delov sestavi nova in sedaj FBI trdi, da je Baldwin pritisnil sprožilec😂..se pravi uničenje in ponovno sestavljanja dokaza, to na bo pilo vode upam, da jih stoži do kraja!! "Posebni tožilci so aprila zavrnili obtožbo nenamernega uboja zoper Baldwina, saj so takrat menili, da je bilo orožje morda pred incidentom spremenjeno. Ker je bila prvotna pištola, ki so jo uporabili na snemanju, poškodovana med testiranji, ki jih je izvedel FBI, so ti izvedli novo testiranje, v kateri so uporabili dele prvotne pištole, odvetniki pa naj bi že dobili vpogled v dobljene analize."
JohannDoe
18. 10. 2023 14.36
"Orožje je bilo morda pred incidentom spremenjeno." Kako mislijo to "morda"? A niso pištole po incidentu strokovno pregledali? Kake teste so potem prvič izvajali na FBI? Kdo jo dlje vrže?
Aijn Prenn
18. 10. 2023 12.37
+5
Pa kaj ga gnjavite, saj je od takrat že menda tri nove naredil...