Tuja scena

Alec Baldwin zahteva čimprejšnje ponovno sojenje zaradi nenaklepnega uboja

Santa Fe, 25. 01. 2024 21.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Alec Baldwin se je odzval na novo obtožbo nenaklepnega uboja, ki so jo ponovmo podali zoper njega zaradi smrti producentke Halyne Hutchins na snemanju filma Rust, ki se je zgodilo oktobra 2021. Igralec je zahteval čimprejšnje sojenje, saj je bil za zadevo obtožen že drugič.

Alec Baldwin je bil pred dnevi že drugič obtožen zaradi tragične smrti 42-letne direktorice fotografije in producentke Halyne Hutchins na snemanju filma Rust, ki se je zgodilo oktobra 2021. Sodni dokumenti so bili vloženi na sodišču v Santa Fe-ju v Novi Mehiki, kot pravi tožilstvo, pa so se pojavili novi dokazi, zaradi katerih se bo moral 65-letni zvezdnik zagovarjati pred sodnikom.

Alec Baldwin zahteva čimprejšnje sojenje zaradi nenaklepnega uboja.
Alec Baldwin zahteva čimprejšnje sojenje zaradi nenaklepnega uboja. FOTO: AP

"Gospod Baldwin ima pravico do poštene in hitre obravnave obtožb, da zmanjša javno blatenje in sumničenje ter se izogne nevarnostim dokazovanja svoje nedolžnosti, ki se pogosto pojavijo po dolgih zamudah pri pregonu," navajajo sodni dokumenti.

Prav tako je od okrožnega tožilca Nove Mehike zahteval, naj "ohrani vse dokaze" v zvezi s primerom in pripravi pisni seznam "vseh prič, ki jih namerava tožilec poklicati na sojenju". Baldwin je bil tako že drugič obtožen zaradi tragične smrti 42-letne kinematografinje.

Vse kazenske obtožbe so bile aprila lani umaknjene na podlagi dokazov, da je kladivo - del revolverja, ki se pred strelom potegne nazaj, da ustvari zagon - morda spremenjeno, kar omogoča streljanje brez potega na sprožilec.

Oblasti so pozneje začele razmišljati o tem, ali naj ponovno vložijo obtožnico glede na nove analize, ki so temeljile na nadomestnih delih za ponovno sestavljanje pištole, potem ko se je rekvizitna pištola pokvarila med testiranjem FBI.

65-letni hollywoodski igralec je vztrajal, da je kladivo potegnil nazaj, vendar ni potegnil sprožilca. Nov izvedenski pregled pa je o igralčevih besedah podvomil. Novo forenzično testiranje je dokazalo, da bi moral pritisniti sprožilec, da bi izstrelil naboj.

Na snemanju filma Rust oktobra 2021 se je zgodila tragedija.
Na snemanju filma Rust oktobra 2021 se je zgodila tragedija. FOTO: AP

V novem poročilu je navedeno: "Glede na tukaj navedene teste, ugotovitve in opažanja je bilo treba sprožilec dovolj potegniti ali pritisniti, da je sprostilo popolnoma napeto ali uvlečeno kladivo dokaznega revolverja."

Nadzornica orožja na prizorišču snemanja filma, Hannah Gutierrez-Reed, se je izrekla za nedolžno za nenamerni umor in prirejanje dokazov v primeru, sojenje pa naj bi se začelo februarja.

Snemanje filma se je nadaljevalo lani v Montani - z Baldwinom, ki je znova nastopil v vlogi glavnega junaka - po dogovoru z žrtvinim vdovcem Matthewom Hutchinsom, ta pa je po dogovoru postal tudi izvršni producent filma.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amor Fati
26. 01. 2024 08.21
+1
Mogoče se mu bodo pa maščevale njegove krokodilje solze v ekskluzivnem intervjuju za ABC ali CBS.
travc
26. 01. 2024 08.07
+1
Eno pravilo je da se z orožjem nikdar ne meri v človeka pa četudi je nenapolnjeno.
IKOSS
26. 01. 2024 08.14
+3
Z avtomobilom se ne vozi po pločnikih, med ljudmi, se zaletava. Z visokih stavb se ne skače, prav tako tudi ne skozi zaprta vrata, stekla, zažiga stavb, ljudi. Prav tako vrsta drugih stvari. In vendar se vse našteto v okviru snemanj izvaja! Nekateri ne razumejo, da ob snemanju NE VELJAJO OBIČAJNA PRAVILA! Namesto teh se izvaja posebne VARNOSTNE PROTOKOLE, ki zagotavljajo visoko raven varnosti.
IKOSS
26. 01. 2024 08.00
+4
Komentar je moč razdeliti v tri sklope. 1. sklop. Vsekakor se je z odvetniki Baldwina moč strinjati, da je treba sojenje opraviti v razumnem roku, saj ima neupoštevanje tega za osebo v postopku izrazito negativne posledice. Prav tako je izjemno sporna praksa, da mora obdolženec pred javnostjo zagovarjati svojo nedolžnost. Za tega velja, ozira bi morala veljati domneva nedožno tudi v očeh javnosti. 2. sklop. Tožilstvo se je tega primera lotilo izjemno nenavadno, lahko bi rekli celo nestrokovno! To, da so forenziki dokaz, torej zadevani revolver, med testiranjem poškodovali, je nesprejemljivo! Je pa osredotočanje na revolver vsebinsko nepomembno. Baldwin v tej zgodbi nastopa v dveh vlogah; vlogi igralca in vlogi producenta. V vlogi igralca se mora držati navodil pristojnega prirotehnika ter režiserja. Predvsem prvi odgovarja za zagotavljanje varnosti! Razen, v kolikor Baldwinu ne bodo uspeli dokazati, da omenjenih navodil ni upošteval, ali je ravnal celo samovoljno, o njegovi kazenski krivdi za incident ni moč govoriti! Razlage o kršenju varnostnih pravil, ki sicer veljajo za rokovanje z ognjenimi strelnimi sredstvi, je brezpredmetno. Na snemanjih se namreč uporablja posebne protokole in ne zgoraj omenjenih varnostnih pravil. Na drugi strani bi znala biti bolj zanimiva njegova vloga producenta. Slednji so namreč med drugim odgovorni za najemanje kompetentnih sodelavcev ter spoštovanje varnostnih protokolov na snemanjih. Glede na to, da so na snemanju najeli pirotehničarko z dvomljivimi referencami, bi to znal biti problem. Prav tako so v preteklosti na tem snemanju že imeli varnostne incidente, ki jih niso ustrezno naslovili, kar pomeni, da zagovor v smislu nezavedanja obstoja problema, ni možen. Je pa Baldwin v enem izmed javnih nastopov pojasnil, da je njegova vloga producenta bila omejena na umetniški del. 3. sklop. Če se o določeni tematiki, ki je po svoji naravi tehnično kompleksna, želi razpravljati, je treba uporabljati ustrezno izrazoslovje. V tem primeru je verjetno imel že avtor angleškega članka na tem področju nekaj težav, prevod pa je omenjene probleme zgolj poglobil. Zaradi tega bi si mediji morali priskrbeti ustrezno tehnično pomoč, če novinarji o določenem področju nimajo dovolj strokovnega znanja. Omenjeno bi na vsezadnje od njih morala zahtevati javnost, prav tako pa je to tudi stvar standardov novinarskega dela. Če torej povzamemo. Tožilstvo bi moralo svoje napore vložiti v ključne elemente. Kar so počeli v preteklosti to ni, prav tako pa bo vztrajanje pri tem pristopu dalo obrambi veliko možnosti za oprostilno sodbo zaradi procesnih napak, vsebinskega epiloga pa incident ne bo dobil. Prav tako bi se morali mediji pri poročanju držati nekoliko vißjih standardov, kot je to sedaj pogosto praksa.