Tuja scena

Angelina Jolie delila pismo mlade Afganistanke: Prosim, spremljajte dogajanje

Los Angeles, 07. 02. 2022 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Angelina Jolie je znana po svoji človekoljubnosti in osveščanju o tem, kaj se dogaja v državah tretjega sveta. S tem namenom je leta 2021 odprla Instagramov račun, kjer svojih 12,2 milijona sledilcev opominja na dogajanje na vojnih območjih, kakršno je tudi Afganistan. Zvezdnica je pred kratkim delila pismo mlade Afganistanke, s katerim naproša javnost, naj bo pozorna na nepravičnosti, ki se dogajajo v tej državi.

Angelina Jolie je svoje sledilce na družbenem omrežju Instagram pozvala k večjemu zavedanju o tem, kaj se dogaja v Afganistanu. 46-letna igralka in humanitarna delavka je pred kratkim delila pismo mladega dekleta iz Afganistana, s katerim skuša javnost seznaniti z dogajanjem v tej državi na Bližnjem vzhodu. Dele pisma je, zaradi varnosti dekleta, zameglila in s tem preprečila, da bi bila njena identiteta razkrita.

Angelina Jolie
Angelina Jolie FOTO: Profimedia

"Mlada Afganistanka mi je poslala tole pismo. Njeno identiteto skušam zaščititi, odkar so talibani prevzeli oblast v državi, pa se ni smela več vrniti v šolo," je ob fotografiji pisma pripisala Jolijeva in dodala, da so ženske aretirane že, če skušajo sodelovati v miroljubnih protestih. Dekle je zapisalo, da morda nikoli več ne bo smelo stopiti iz bivališča ali celo javno spregovoriti, ker je dekle.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Počutim se, kot da ženske nimamo pravice govoriti ali izraziti svojega mnenja," piše v drugem odstavku pisma, ki ga je Jolijeva razkrila javnosti. "Ženskam so pravice odvzete, v državi pa ne smejo na nikakršen način sodelovati ali kar koli početi," je že zapisalo dekle in podrobno opisalo dogodek, ko so talibani aretirali dve ženski, ki sta protestirali za pravice žensk in njihovo svobodo. Dekle je dodalo, da jo je dogodek šokiral in je nad dejanjem zgrožena: "Mislila sem, da je to konec."

Zvezdnica je svoje sledilce zato prosila: "Prosim, spremljajte dogajanje v Afganistanu, kjer mlada dekleta ponoči ugrabijo iz njihovih domov, nova pravila pa dekletom in ženskam dan za dnem kratijo svobodo. Prosim vas, pomagajte jim zagotoviti, da niso pozabljene." Igralka je izpostavila še nekaj imen mladih aktivistk, ki so pogrešane, med njimi Alia Azizi, Parwana Ibrahimkhel, Mursal Ayar, Zahra Mohammadi in Tamana Zaryab Paryani ter njene tri sestre.

46-letna igralka je podobno pismo delila avgusta, ko so Talibani v tej državi prevzeli oblast. Dekle je v pismu zvezdnici izrazilo svoj strah zaradi novih nevarnih razmer v državi. Jolijeva je v pripisu zapisala, da je nad razmerami v tej državi zgrožena, saj je bilo prelite že toliko krvi in porabljenega veliko denarja, ki naj bi pomagal preprečiti to, kar se dogaja, Afganistanci pa so vedno znova prisiljeni v beg. Takrat je zapisala, da se bo sama še naprej borila za pravice žensk v tej državi in pozvala svoje sledilce, naj se ji v tem boju pridružijo. 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Redžepi
07. 02. 2022 13.26
-2
teh novodobnih misionark z polnimi ritami je kar nekaj....naj razprodajo svoje premoženje in ga razdajajo ubogim....in to tako, da nihče ne bo vedel in pisal o tem....takrat bom verjel o dobrobitnosti teh zvezdnikov....če ne je vse samo promocija....
športnik66
07. 02. 2022 12.23
+1
Afganistancem je cel svet pomagal več kot 20 let...a oni niso pripravljeni nič narediti...ne marajo sprememb očitno in so talibance sprejeli brez odpora...tja, prav, če tako hočejo živeti, tudi prav. Meni se niti malo ne smilijo. Je čas, da se svet neha ukvarjati z Afganistanom. Naj imajo tako, kot si bodo naredili. Pika.
revolucija_mb
07. 02. 2022 12.03
+2
Vedno več se pojavlja teh, ki bi radi reševali probleme, za katere so po večini, posredno ali neposredno, krivi sami. Vse je del folklore.
Želko Kacin
07. 02. 2022 12.02
+2
droga portorož
Ariaxx
07. 02. 2022 11.55
+3
Da te ni sram! Morda ne bi skodilo, ce bi pogledal pol metra stran od svojega ega!
Skunk Works
07. 02. 2022 11.06
+5
Kje pa je naša fajterka nika kovač, ko milijoni zatiranih žensk potrebuje pomoč?.....Aja, doma se bori za revne leve državne milijonarje tipa golob....
Amasakul
07. 02. 2022 10.50
+4
uhh...bolj stara bolj grozna...