Aretirani Danny Masterson: scientologi so želeli utišati žrtve posilstva

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
K.D. /
KOMENTARJI
20
Ameriški igralec, najbolj znan po vlogi v humoristični seriji Oh, ta sedemdeseta!, je bil pred dobrim tednom dni aretiran in spoznan za krivega zaradi posilstva treh žensk. Na zaslišanju pa ni bil le igralec. Tam so bili tudi nekdanji člani scientološke cerkve, ki naj bi bili krivi za poskus utišanja žrtev.

Danny Masterson, ameriški igralec, ki je igral v seriji Oh, ta sedemdeseta!, je pred dnevi polnil strani svetovnih medijev, saj so ga aretirali zaradi posilstva treh žensk. Zdaj pa v javnost prihajajo nove podrobnosti o ozadju dogajanja. V sodno dvorano so bili vpoklicani tudi nekateri nekdanji člani scientološke cerkve, saj so žrtve tožile tako igralca kot sporno institucijo.

Danny je bil zaradi posilstev že aretiran.
Danny je bil zaradi posilstev že aretiran.FOTO: AP

Eden od odvetnikov, ki zastopajo omenjene ženske, je povedal: "V tožbi je navedeno, da naj bi žrtve spolno nadlegovanje prijavile scientološki cerkvi, ta pa je dejanja želela prikriti." Na uradno novinarsko vprašanje časopisa The Post so odgovorni v sporni verski instituciji zavrnili vse obtožbe.

PREBERI ŠE
Igralec Danny Masterson aretiran zaradi obtožb o posilstvih

Chrissie Carnell Bixler, edina žrtev, katere ime je javno razkrito, je bila z Dannyjem v razmerju med letoma 1996 in 2001. Chrissie trdi, da je bila v tem času večkrat omamljena in posiljena v igralčevem hollywoodskem domovanju. Kot piše v tožbi: "Več kot enkrat se je žrtev Bixler zbudila v postelji, med tem ko jo je Masterson posiljeval. V enem od mnogih primerov jo je Danny omamil med večerjo in jo posilil analno. Naslednje jutro je obtoženi priznal, da je imel z njo analne spolne odnose, medtem ko je bila nezavestna."Danny se je ves čas sodnega postopka branil, da je nedolžen, njegov odvetnik pa je celo izjavil, da naj bi bil igralec popolnoma šokiran nad obtožbami.

Scientološka cerkev ima kar nekaj svojih pravil: tako napisanih kot nenapisanih. Znani so kot zelo kontroverzna institucija.
Scientološka cerkev ima kar nekaj svojih pravil: tako napisanih kot nenapisanih. Znani so kot zelo kontroverzna institucija.FOTO: JLP

Scientologija išče bizarna opravičila za nesprejemljiva dejanja

Nekdanji scientolog Geoff Levin je za portal Page Six pojasnil, kako scientologi opravičujejo sicer nesprejemljiva dejanja, kot je posilstvo. V takšnih primerih naj bi imela cerkev prav posebne varnostne protokole, kjer obravnavajo ženske in iščejo razloge, zakaj se jim je to zgodilo. "Morda vam bodo rekli, da so odkrili, da ste pred 10 milijoni let zasužnjili celo mesto in da ste dovolili, da so vaši vojaki lahko posiljevali vse ženske. In zato se vam zdaj vrača, zato ste bili zdaj vi posiljeni. To je pranje možganov na neopisljivi ravni." Odvetniki so potrdili, da so ženske čutile pritisk s strani institucije, češ da ne smejo nikomur povedati, kaj se je zgodilo."Imeli so načrt, kako jih z ustrahovanjem utišati,"je povedal eden od odvetnikov. Scientologi žrtve prepričajo, da ne smejo izdati, kaj se je dogajalo, ker naj bi karma poskrbela, da bodo v življenju še bolj nesrečne in bodo bolj trpele. "Ne samo, da ljudi, ki želijo spregovoriti, scientologi zasledujejo. Tudi vedeti jim dajo, da so zasledovani, a vedno na način, da so žrtve popolnoma prestrašene zaradi zalezovanja."

Tony Ortega, preiskovalec, specializiran za scientologijo, pravi, da bi lahko institucija brez težav obrnila hrbet obtoženemu igralcu, a da se to ne bo zgodilo: "Tega ne bodo naredili, saj je preveč prepoznaven, tega si ne morejo privoščiti."

Za Mastersona je scientologija nekaj vsakdanjega, saj je v tem okolju tudi odraščal. Čeprav so se starši ločili, ko je imel igralec le osem let, naj bi bili vsi, tako oče, mama kot Danny in njegov brat Chris, člani scientološke cerkve. To je potrdil Joe Reaiche, ki se je leta 1985 poročil z Dannyjevo mamo Carol. Igralčeva mama in Joe sta se spoznala prav na scientoloških predavanjih.