Tuja scena

Življenje Betty White: 'Najstnica, ujeta v starem telesu'

Carmel, 02. 01. 2022 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Betty White se je nekoč opisala kot 'najsrečnejša starka na svetu', ki je svoje življenje posvetila igralstvu in živalim. V svoji več kot osem desetletji dolgi karieri je s svojim edinstvenim humorjem pustila pomemben pečat v svetu komedije in postala ena izmed redkih žensk v Hollywoodu, ki je pri svojih 99-letih še vedno polnila časopisne naslovnice. Bila je velika oboževalka hitre prehrane, živali in komedije, ki je svoje zadnje dni preživela v udobnem zavetju svojega doma v Kaliforniji.

Kakšno je bilo življenje Betty White?
Kakšno je bilo življenje Betty White? FOTO: AP

"Ko je v moji mladosti kdo umrl, mi je mama vedno dejala: 'Sedaj pozna skrivnost','" je na vprašanje, ali jo je smrti strah leta 2011 odgovorila legendarna hollywoodska igralka Betty White, ki je umrla na zadnji dan v letu 2021, le 17 dni preden bi dopolnila okroglih 100 let. Njen dolgoletni igralski kolega Ryan Reynolds je ob žalostni novici zapisal, da sedaj tudi ona "pozna skrivnost".

Novico o Bettyjini smrti je za revijo People prvi potrdil njen agent in bližnji prijatelj Jeff Witjas, ki je povedal, da je igralka mirno umrla v spanju na svojem domu v Kaliforniji, ob tem pa ubesedil misli mnogih: "Čeprav bi Betty kmalu dopolnila sto let, sem mislil, da bo živela večno." A kljub temu da Whitove ni več med nami, njeno delo, smisel za humor, večni optimizem in ljubezen do živali ostajajo. Kakšno je bilo njeno življenje, ki jo je izoblikovalo v eno izmed najbolj priljubljenih 'babic' na svetu?

Ena izmed prvih hollywoodskih producentk

Betty White se je rodila 17. januarja leta 1922 v zvezni državi Illinois. S starši se je pri dveh letih kot edinka odselila v Los Angeles. V poznih 30. letih prejšnjega stoletja je začela delati kot igralka in manekenka, a je morala kasneje svojo kariero za nekaj časa potisnit na stran zaradi druge svetovne vojne, v kateri je bila del ameriške prostovoljne službe. Po vojni je nadaljevala z delom v zabavni industriji – na polovici 20. stoletja je prvič zaigrala v televizijski seriji Life with Elizabeth, ki jo je ustvarila skupaj z Georgom Tibblesom. "On je pisal, jaz pa producirala. Bila sem ena izmed prvih producentk v Hollywoodu," je o svojih začetkih dejala za Hollywood Reporter. 

Betty je igrala že v mladih letih.
Betty je igrala že v mladih letih. FOTO: Profimedia

Svoje delo na televiziji je nadaljevala kot gostja v številnih pogovornih oddajah in televizijskih kvizih, glavna odskočna deska pa je bila zanjo vloga v seriji The Mary Tyler Moore Show leta 1973. Občinstvu je takrat prvič pokazala svoj oster smisel za humor, ki ji je prinesel kar dva emmyja. Svoje uspehe je nizala tudi v naslednjem desetletju, ko je prejela vlogo svojega življenja v humoristični nanizanki Zlata dekleta. Navduševala je kot naivna, a hkrati ljubka vdova Rose Nylund, ki je po smrti svojega moža spletla tesno prijateljsko vez s tremi ženskami, ki so jih igrale vse že pokojne igralke Beatrice Arthur, Rue McClanahan in Estelle Getty.

Najstarejša voditeljica oddaje Saturday Night Live

Po Zlatih dekletih je Betty gostovala v številnih serijah in zabavnih oddajah, a nikjer ni požela prejšnje stopnje uspeha, dokler ni leta 2009 njena kariera doživela ponovnega preporoda, ko je ob boku Ryana Reynoldsa in Sandre Bullock zaigrala v romantični komediji Snubitev. S svojim predrznim humorjem je prepričala toliko oboževalcev, da so ti ustvarili spletno kampanjo, v kateri so zanjo zahtevali voditeljsko mesto v ameriški legendarni oddaji Saturday Night Live. Podpora je bila dovolj velika in tako je Betty pri 88-letih postala najstarejša voditeljica satirične oddaje. Podpornikom na Facebooku se je komičarka v uvodnem monologu zahvalila v svojem slogu: "Prej sploh nisem vedela, kaj Facebook je. Sedaj, ko vem, kaj je, moram reči, da se sliši kot veliko zapravljenega časa." Voditelj Seth Meyers je po njeni smrti razkril, da mu bo za vedno ostala v spominu kot edina voditeljica SNL-a, ki je na zabavi po oddaji dobila stoječe ovacije in tam žurala do poznih jutranjih ur: "Zabava, na kateri je naročila vodko in hot dog ter tam ostala do bridkega konca."

Podporniki so ji zagotovili mesto voditeljice na SNL-u.
Podporniki so ji zagotovili mesto voditeljice na SNL-u. FOTO: Profimedia

Priložnosti so se za igralko kljub njenim letom nato kar vrstile. Pomemben pečat je pustila v televizijski seriji Norišnica v Clevelandu, leta 2012 pa je dobila celo svojo oddajo Betty White's Off Their Rockers, v kateri so predstavniki starejše generacije nad mlajšimi izvajali potegavščine. Tistega leta je v posebni televizijski oddaji praznovala svoj 90. rojstni dan, kjer so ji čestitala številna znana imena v svetu komedije, od Ellen Degeneres do Tine Fey. Leta 2019 je posodila glas tigrasti igrači poimenovani Bitey White v Svetu igrač 4, to pa je bila tudi ena izmed njenih zadnjih vlog.

Življenje posvetila karieri in živalim

Da je bil eden izmed Bettyjinih zadnjih likov tiger, ni bilo naključje, saj je bila velika ljubiteljica živali, ki jim je posvetila velik del svojega življenja. Vzljubila jih je v televizijski oddaji The Pet Set, v kateri je gostila znane goste, ki so v studio prišli s svojimi hišnimi ljubljenčki. Snemala je tako v studiu kot na različnih lokacijah po ZDA, kjer se je družila tudi z divjimi živalmi, kot so medvedi, sloni, levi in drugi. Zadnja štiri desetletja je tesno sodelovala z živalskim vrtom v Los Angelesu in dobrodelno organizacijo Morris Animal, ki skrbi za dobrobit živali. "Sem najsrečnejša starka na svetu. Polovico življenja delam v poklicu, ki ga obožujem, drugo polovico pa delam z živalmi," je nekoč izjavila.

Betty je oboževala živali.
Betty je oboževala živali. FOTO: Profimedia

V zasebnem življenju je šla Betty skozi dve ločitvi, srečo v ljubezni pa je našla s tretjim možem Allenom Luddom, ki ga je spoznala v televizijskem kvizu Password leta 1961 in ga opisala kot "ljubezen mojega življenja". Dve leti kasneje sta se poročila ter ostala skupaj vse do Luddonove smrti leta 1981. Otrok ni imela, česar pa ni nikoli obžalovala. "Odločila sem se, da ne bom imela otrok, ker želim biti osredotočena na svojo kariero," je dejala leta 2012 v intervjuju za CBS. Igralski karieri se je nedvomno dobro posvetila, saj je z leti dokazala, da so lahko tudi starejše igralke v Hollywoodu uspešne, s svojim humorjem pa bo še leta razveseljevala številne generacije. 

"Sem najstnica ujeta v starem telesu," je nekoč zase dejala igralska ikona, ki svojih razvad nikoli ni skrivala. Oboževala je koktajle, hot dog in ocvrt krompirček, ob tem pa vedno poskrbela za svojo vitalnost. Zadnje dve leti je epidemijo preživela doma v kraju Carmel v Kaliforniji, kjer se je redno sprehajala in skrbela za dve mački. 17. januarja bi morala upihniti sto svečk skupaj s številnimi zvezdniki na posebni projekciji njej posvečenega dokumentarnega filma, a se ji je praznovanje 100. rojstnega dne žal za las izmuznilo.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
18. 01. 2022 21.59
+1
In memoriam 🐚💐! Betty s svojim posebnim humorjem, nasmehom, si nas prepričala , da si dosegla 100 let! Je to ta skrivnost ! 🐚💐
Apostol1
02. 01. 2022 19.37
+5
Vedno ko umre meni ljuba oseba se zavem , da to tudi mene čaka , sicer se smrti ne bojim , ker lahko rečem imam lepo življenje v miru in blagostanju v prekrasni deželi kot je naša Slovenija . Nimam pa še namena umret , se pa ravno ob smrti teh oseb meni ljube vedno ponovno odpre to vprašanje, kaj je na oni strani in kot je rekla mama od Betty White "Sedaj pozna skrivnost" Počivaj v miru Betty White in hvala ti za lepe trenutke s teboj na filmskem traku.
ernestocg
02. 01. 2022 18.58
-6
Nekako se je ne spomnim v nobenem od filmov ,ki sem jih gledal.
Mađioničar
02. 01. 2022 18.31
-7
Evo tretji članek o njej v treh dneh...bravo 24 ur
Uporabnik1543374
02. 01. 2022 17.45
+16
Čudovita ..., naj počiva v miru daleč od ponorelega sveta!!!
mayjjya
02. 01. 2022 17.26
-3
tretji booster jo je res poživil zgleda!
mm94
02. 01. 2022 17.12
+22
Svet bi bil lepši če bi bilo več takšnih kot je bila Betty in manj takšnih kot so kardashianke.... Počivaj v miru.
mungus
02. 01. 2022 16.53
+15
Tako edinstvena in samo ena in edina Betty katera bo pustila svojstven pečat na tem svetu....za to...... poklon tebi Betty !
bavar
02. 01. 2022 16.37
-18
Kdo bo sedaj vse te dolarje dobil. Seveda ji je bilo lepo. Štefki Kučan je tudi lepo.
tecnoba
02. 01. 2022 16.31
+24
Betty…. Da bi bilo vec taksnih kot si ti ❤️❤️
Angelina145
02. 01. 2022 16.22
+18
pocivaj v miru betty