Tuja scena

Bodo s TikToka umaknjeni hiti Taylor Swift, The Weeknda in drugih?

San Jose, 31. 01. 2024 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, E.M.
Komentarji
5

Glasbena založba Universal Music Group je po prekinitvi pogovorov s spletnim družbenim omrežjem za deljenje videoposnetkov TikTok o vprašanjih, kot je avtorsko nadomestilo umetnikom, napovedala, da bo s platforme umaknila svoje pesmi, vključno s pesmimi ameriške pevke Taylor Swift in kanadskega glasbenika The Weeknda.

V odprtem pismu je Universal obtožil TikTok, da "poskuša graditi posel na podlagi glasbe, ne da bi za to plačal pošteno ceno". Obe strani se trenutno pogovarjata o pogojih novega sporazuma, saj se njuna obstoječa pogodba izteče in je še niso podaljšali. Med odprtimi vprašanji na pogovorih med Universal in TikTokom so ustrezna avtorska nadomestila za umetnike in tekstopisce, spletna varnost za uporabnike ter zaščita umetnikov pred umetno inteligenco, še navaja pismo.

Bodo s TikToka umaknjeni hiti Taylor Swift, The Weeknda in drugih?
Bodo s TikToka umaknjeni hiti Taylor Swift, The Weeknda in drugih? FOTO: Shutterstock

Neimenovani vir, ki je seznanjen z zadevo, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da bo vsa glasba, ki jo je licenciral Universal, v prihodnjih dneh umaknjena s TikToka. Ima pa TikTok po navedbah vira "sklenjene dogovore z vsemi drugimi večjimi in neodvisnimi založbami".

"TikTok ni platforma za pretakanje glasbe in kot tak ne bi smel biti licenciran," je še dejal vir in poudaril, da uporabniki na TikToku ne morejo predvajati celotnih pesmi in so omejeni na največ 60 sekund glasbe v svojih video stvaritvah.

Universal še navaja, da je TikTok predlagal plačilo, ki predstavlja le del cene, ki jo plačujejo podobne družbene platforme. TikTok pa je v izjavi sporočil, da je "žalostno in razočaranja vredno, da je Universal Music Group svoj lastni pohlep postavil nad interese svojih umetnikov".

TikTok je eden od najbolj priljubljenih družbenih medijev na svetu z več kot milijardo uporabnikov.
TikTok je eden od najbolj priljubljenih družbenih medijev na svetu z več kot milijardo uporabnikov. FOTO: Arhiv ponudnika

Universal je poleg tega opozoril še na druge težave, kot so velike količine posnetkov na TikToku, ki so ustvarjeni s pomočjo umetne inteligence, kar so označili za pomanjkanje prizadevanj za obravnavanje kršitev, ki so povezane z glasbo dejanskih izvajalcev. Navedli so še, da TikTok predstavlja le približno odstotek od njegovih skupnih prihodkov.

Med glasbenimi umetniki, ki so pri Universal Music Group, so med drugim Sting, Alicia Keys, SZA, Drake, Billie Eilish, Kendrick Lamar, Rosalia, Harry Styles, Ariana Grande, Justin Bieber, Adele, U2, Elton John, J Balvin, Brandi Carlile, Coldplay, Pearl Jam, Bob Dylan in Post Malone.

TikTok, ki je v lasti kitajskega podjetja ByteDance, je eden od najbolj priljubljenih družbenih medijev na svetu z več kot milijardo uporabnikov.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vvvilice
31. 01. 2024 15.37
+0
Naj. L5aj pa protesti v Franciji, Nemčiji, ...? Ti verjetno ostanejo na tiktoku
gengsta1234
31. 01. 2024 15.30
+2
Briga unga kir je izmislu tiktok vaznu da sluzi vids mulce gor po celo noc se snemajo v zivo pa u soli nasred pouka mladina ce ze cist zasvojena z telefoni pol govorijo pa za tiste ku igrce igrajo hujs je telefon
Luka40
31. 01. 2024 15.20
+3
Umaknejo naj raje Tik Tok ker bolj neumne stvari ni!!
proofreader
31. 01. 2024 14.56
+2
Pri milijardah videov je dovolj druge vsebine za gledanje.
Artechh
31. 01. 2024 14.08
+4
Uf zelo bom ne prizadet 😂 …. Resno koga briga razen najstnic?