Tuja scena

Buckinghamska palača potrdila: kralj Karel se bo udeležil velikonočne maše

London, 26. 03. 2024 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav so viri blizu britanske kraljeve družine še v ponedeljek zagotavljali, da udeležba kralja Karla III. na velikonočni maši ne bo vnaprej potrjena, je danes zgodba drugačna. Buckinghamska palača je namreč uradno potrdila, da se bo 75-letni monarh, ki se trenutno zdravi zaradi raka, udeležil nedeljske maše. Zaradi njegove varnosti bo dogodek sicer manjšega obsega kot običajno, saj je takšno priporočilo zdravnikov.

Kralj Karel III. se bo udeležil nedeljske velikonočne maše v kapeli sv. Jurija na gradu Windsor. Tako je danes uradno potrdila Buckinghamska palača in zagotovila, da se bo monarhova želja, da bo tudi letos prisoten, izpolnila. Udeležba 75-letnika na dogodku v ponedeljek še ni bila potrjena, danes pa je zgodba drugačna.  

Kralj Karel III. se bo udeležil nedeljske velikonočne maše v kapeli sv. Jurija na gradu Windsor.
Kralj Karel III. se bo udeležil nedeljske velikonočne maše v kapeli sv. Jurija na gradu Windsor. FOTO: Profimedia

Prisotnost monarha je bila zaradi zdravljenja raka še do nedavnega pod vprašanjem, viri blizu kraljeve družine pa so za tuje medije zagotavljali, da njegova udeležba vse do konca ne bo potrjena. Po informacijah iz palače, naj bi se dogodek letos izvedel v nekoliko manjšem obsegu, saj zdravniki svetujejo omejeno število ljudi v bližini bolnega vladarja. Zaradi kemoterapij se mora namreč izogibati nepotrebnih stikov s potencialno okuženimi.  

Poleg 75-letnika se bo maše udeležila tudi njegova žena, kraljica Camilla. Prisotni naj bi bili tudi drugi člani kraljeve družine, a med njimi ne gre pričakovati princa Williama in princese Catherine ter njunih treh otrok. Družina se je po nedavnem razkritju, da se 42-letnica bori z rakom, umaknila v grofijo Norfolk na posestvu Sandringham, ki je bilo priljubljena podeželska rezidenca pokojne kraljice Elizabete II.

Za kralja tovrstna slovesnost sicer ni uradna kraljeva dolžnost, a se je vseeno želi udeležiti. Trenutno se osredotoča na svoje zdravljenje, po poročanju virov naj bi mu šlo dobro, čeprav je sam v resnici razočaran nad hitrostjo zdravljenja. "Kralj je razočaran, ker njegovo okrevanje traja dlje, kot bi si želel," je v nedeljo za Sky News Australia povedal njegov nečak Peter Phillips. Karel si kljub bolezni še vedno želi delati, a obenem razume, da mu njegovo zdravstveno stanje tega ne omogoča povsem.  

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rainbow warrior
26. 03. 2024 20.10
Kaj se le dogaja da so naenkrat vsi člani kraljeve družine bolni?
travc
26. 03. 2024 19.55
+2
Jaz ne bom šel.
devlon
26. 03. 2024 19.39
+2
A starček, da bo šel k maši? Wow, dobr da plačate Kastelica za take svetovne novice
Rožice so zacvetele
26. 03. 2024 19.35
+4
Ali smo mi bivša ali morda sedanja njihova kolonija?
SlepiSlovenc
26. 03. 2024 18.13
+1
Hvala njemu. Mi je adleglo od srca.
gizmo49
26. 03. 2024 18.13
+1
a bomo skupaj karel