Tuja scena

Chris Pratt se spopada s kritikami, ker sta z ženo porušila ikonično arhitekturo

Los Angeles, 25. 04. 2024 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Igralec Chris Pratt in njegova žena Katherine Schwarzenegger sta razjezila arhitekturne navdušence, ko je v javnost prišla novica, da sta zakonca porušila ikonično hišo, zgrajeno sredi 20. stoletja, zasnoval pa jo je eden izmed bolj poznanih arhitektov tistega časa Craig Ellwood. Tako imenovano hišo Zimmerman bosta namreč zamenjala z večjo graščino, ki bo zavzemala 15.000 kvadratnih metrov površine.

Igralec Chris Pratt in njegova žena Katherine Schwarzenegger sta se odločila, da na mestu, kjer je do zdaj stala znamenita hiša Zimmerman, ki je leta 1950 nastala po načrtu enega izmed najbolj znanih modernih arhitektov, Craiga Ellwooda, zamenjata s sodobno graščino. Njuna odločitev je močno razjezila ljubitelje arhitekture, saj gre za eno izmed bolj znanih del na področju moderne arhitekture.

Chris Pratt in Katherine Schwarzenegger sta razjezila ljubitelje arhitekture.
Chris Pratt in Katherine Schwarzenegger sta razjezila ljubitelje arhitekture. FOTO: AP

Zakonca sta posestvo s hišo v Los Angelesu kupila leta 2023, zanj pa sta odštela 11 milijonov evrov. Okolico hiše je uredil Garrett Eckbo, ki velja za pionirja sodobnega krajinskega oblikovanja, predstavljena pa je bila celo v reviji Progressive Architecture.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Preden sta jo kupila igralec in pisateljica, je bila v lasti pokojne Hilde Rolfe, vdove Sama Rolfeja, ki je bil soustvarjalec serije Mož iz agencije U.N.C.L.E. Kot je razvidno iz posnetka, ki je nastal decembra 2022, je imela hiša veliko svetlobe, njena notranjost pa je bila lepo vzdrževana. Hiša je imela velika okna, lesena tla in pohištvo s sredine 20. stoletja.  

Enonadstropno hišo in njeno okolico so nato porušili, na njenem mestu pa bo nastala ogromna graščina v podeželskem slogu, ki je ne ameriškem podeželju trenutno zelo priljubljen. Novo domovanje zakoncev bo nastalo po načrtu arhitekta Kena Ungarja, poroča Architectural Digest. Njuna soseda čez cesto bo pisateljičina mati, nekdanja novinarka Maria Shriver, graščina pa bo imela tri garaže in počitniško hiško ob bazenu.

Neprofitna organizacija, ki se bori za ohranitev in zaščito zgodovinskih stavb na področju Los Angelesa, je že januarja opozarjala na rušenje. Posvarila je, da bi morala hiša ostati nedotaknjena, saj gre za omembe vredno modernistično oblikovanje iz tega obdobja. Hiša ni spadala pod spomeniško varstvo, zato Pratt in Schwarzeneggerjeva nista prekršila zakonskih določil.

The Eichler Network, ki poroča o kalifornijski arhitekturi iz sredine stoletja, je o rušenju zapisal: "V enakem obdobju, ko je tudi arhitektura označena kot umetnost in predmet zbirateljev, nekatere zgradbe rušijo in na njihovem mestu gradijo nove. Morda bi lahko z razglasitvijo zgodovinsko-kulturnega spomenika rešili Zimmermanovo hišo ali omogočili potreben čas za odložitev rušenja. Žal so pozivi k ohranitvi naleteli na gluha ušesa."

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArseneLupin
25. 04. 2024 21.19
Društvo za zaščitoj bi lahko hišo kupilo pred zakoncema , pa bi bil mir....
Misija1
25. 04. 2024 19.23
+2
Luštna hčerka Arnolda :) geni po mami.
Sixten Malmerfelt
25. 04. 2024 18.50
+2
vauuuuuuuuu, porušila sta termitnjak
zurc
25. 04. 2024 18.18
+3
pa bi jo kupili in jo zaščitili ,tako pa ,niste lastniki in nimate besede
ap100
25. 04. 2024 18.11
+4
podrla sta pritlično barako brez posebne arhitekturne niti zgodovinske vrednosti - pa ne more biti vendar vse zaščiteno
Dinho8O
25. 04. 2024 16.32
+5
Naj se jezijo na prodajalca, ker ni vključil klavzule, ki to onemogoca.