9°C

Dobitnik petih grammyjev o svoji bitki s covidom-19: Najhujših deset dni mojega življenja

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
P.Z. /
KOMENTARJI
2
Ameriški pevec in tekstopisec se je pred kratkim odločil, da spregovori o obdobju, ki ga opisuje kot ''najbolj mračnega v življenju''. Aprila je izvedel, da je pozitiven na koronavirus, ta pa je povzročil izbruh redkega Guillain-Barrejevega sindroma. Zanj je to pomenilo začasno paralizo ter dolgotrajno okrevanje.

Christopher Cross se težkih trenutkov, ki jih je preživljal po tem, ko je zbolel za covidom-19, nerad spominja, hvaležen pa je, da se je njegova zgodba dobro končala. Aprila je deset dni preživel na oddelku za intenzivno nego, situacija pa je bila izjemno resna: "To je bilo najhujših deset dni mojega življenja. Nisem mogel hoditi, komaj sem se premikal."

Okužba z virusom je glasbeniku povzročila številne nevšečnosti, njegovo zdravstveno stanje pa je zaznamoval še Guillain-Barrejev sindrom.
Okužba z virusom je glasbeniku povzročila številne nevšečnosti, njegovo zdravstveno stanje pa je zaznamoval še Guillain-Barrejev sindrom.FOTO: Profimedia

69-letni glasbenik je svoje občutke strnil za jutranjo oddajo ene od ameriških televizij, kar je bil tudi njegov prvi intervju po tem, ko je prebolel covid-19. Petkratni dobitnik prestižne glasbene nagrade grammy (za skladbi Sailingin Arthur's Theme in film Arthur,leta 1981 pa je za naslovno skladbo v filmu prejel tudi oskarja) je povedal, da sta s partnerico slabše počutje zaznala po povratku iz Mexico Cityja, test pa je pokazal, da sta pozitivna na novi koronavirus. Po treh tednih se je Cross znova počutil bolje ter se tako odpravil v trgovino. Gledalcem je razložil, da se je kasneje zanj pričela prava nočna mora. Odpovedale so mu noge, postalo mu je slabo.

Kasneje je prejel diagnozo Guillain-Barrejev sindrom, pri katerem imunski sistem napada ovojnico živcev, kar se kaže kot oslabelost ali omrtvičenost okončin. Njegovi zdravniki so prepričani, da je to redko stanje povzročila okužba z virusom. Cross je dejal, da se je desetdnevna bitka skoraj tragično končala, bal pa se je tudi, da ne bo nikoli več stopil na noge.  

Pasica koronavirus oktober

Izkazalo se je, da je paraliza samo začasna, čeprav glasbenik po nekaj mesecih še vedno okreva in se premika počasneje, za pomoč pri hoji pa uporablja palico.''Vse to je vplivalo na mojo hojo. Tudi na moj govor, občasno. Težave imam tudi s spominom. Nevrološko je vse skupaj malo megleno, če si predstavljate,'' je opisal posledice, ki mu otežujejo življenje. Skrbi ga tudi dejstvo, da si ne bo opomogel stoodstotno, vseeno pa si želi, da bo v enem letu nekoliko bolje:''Večina pacientov s tem sindromom si po določenem času skoraj popolnoma opomore. Upam na to.''

Na koncu je dodal še, da se mu zdi izredno pomembno, da ljudem razloži vse o poteku bolezni:''To je moja dolžnost. Ljudi je potrebno opozoriti, da virus ni nedolžna stvar. Treba je nositi masko. Skrbeti drug za drugega. To se lahko zgodi tudi vam.''