5°C

Eno leto po Weinsteinovi obsodbi: kaj se dogaja danes?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
K.D. /
KOMENTARJI
27
11. marca lani so si žrtve filmskega mogula Harveyja Weinsteina končno oddahnile, saj je njihov predator, ki jim je povzročal nočne more, končno dobil zaporno kazen, za katero so menile, da je pravična. Harveyja so lani obsodili na 23 let zapora. Kako je zadeva videti danes in kako je sojenje vplivalo na gibanje #MeToo?

Kmalu po tem, ko je Dominique Huett diplomirala, je povsem po naključju spoznala Harveyja Weinsteina, priznanega filmskega producenta. V zgodnjih 20. letih je Weinsteina spoznala v New Yorku v restavraciji hotela Cipriani. Takrat je restavracija veljala za eno njegovih najljubših, pozneje pa se je izkazalo, da je prav v tem hotelu zlorabil nemalo deklet.

Huettova je bila izjemno navdušena, da ji je splet okoliščin ponudil priložnost, kot je naključno spoznati enega največjih in najbolj priznanih hollywoodskih producentov. Dokončala je študij in njena največja želja je bila postati igralka. A kaj ko ni vedela, kaj jo čaka. Naključno spoznanje Harveyja je bil šele začetek njene nočne more in odnosa, ki se je sprevrgel v nadlegovanje, polno izsiljevanja. Ta odnos je trajal nekaj let.

Harvey Weinstein
Harvey WeinsteinFOTO: Profimedia

Skozi njena dvajseta ji je Weinstein obljubljal bleščečo filmsko kariero in vloge, o katerih je lahko samo sanjala. Medtem ko je on skrbel za njeno kariero in ji dajal vedeti, da jo bo povezal z vsemi večjimi filmskimi imeni, je bila ona prepričana, da ima njun odnos v svojih rokah. Zdelo se ji je, da ve, kaj dela in da ima zadevo pod nadzorom. A ni bilo lahko. Dominique je tipična žrtev spolnega predatorja.

PREBERI ŠE
Weinstein za posilstvo dobil 23 let zapora

"Res sem bila prepričana, da sem razmere imela pod nadzorom. Da sem vedela, kaj delam. Mislila sem si, da sem odnos bolje speljala kot ostala dekleta, za katera sem takrat že slišala,"je povedala za Variety. Ker si je želela ohraniti primeren profesionalni odnos, kot je temu rekla sama, je nadaljevala tudi odnos za zaprtimi vrati. Weinstein ji je vendar obljubljal sanje in ji dajal vedeti, da bo poskrbel zanjo."Šele zdaj, ko pogledam nazaj, ugotavljam, da sem bila že od samega začetka žrtev izsiljevanja,"je po telefonu povedala novinarju Varietyja ob prvi obletnici obsodbe Weinsteina."Rekel mi je, da moram doživeti vsa ta spolna dejanja, da je to normalno, da je to način, ki je že ustaljen. Hkrati pa sem ta odnos dojemala precej bolj kot negovalni odnos kot nadlegovalnega. Zdaj vem, da sem bila v to prisiljena in izsiljevana. Nekdo na položaju me je prepričal, da je tako prav. Žalostno je, da smo ženske pri karierah podvržene takšnim razmeram."

PREBERI ŠE
Drama v primeru Weinstein: žrtev doživela panični napad

10 let pozneje ...

Šele deset let po izsiljevanju, posilstvu in prisilam k spolnim aktom, s katerimi se ni strinjala, je Dominique končno začutila malo olajšanja. 11. marca 2020 so Harveyja obsodili na 23 let zaporne kazni. Minilo je deset let, odkar se je z njim srečevala v hotelu Peninsula na Beverly Hillsu, kjer bi morala skupaj pregledati vloge, ki si jih je ogledovala. Vloge sta na hitro pregledala, sledilo pa je tisto, kar je mladenko zaznamovalo do konca življenja. Harvey jo je prisilil v spolni odnos, oralni spolni odnos in jo ob tem prepričeval, da s tem ni nič narobe, da je tu zato, da ji pomaga in naj se sprosti. Prav vsa ta dejanja so postala vir za njeno tožbo zoper producenta in njegovega podjetja The Weinstein Co. Tožbo je vložila že leta 2017 in je bila prva mladenka, ki se mu je uprla. Prva, ki si je upala spregovoriti.

Dominique Huett
Dominique HuettFOTO: Profimedia

Dominiquini tožbi je sledil javni šok. Priznani producent nadleguje mlada dekleta. Ne le šok, to je bil začetek konca enega najbolj priznanih imen filmske industrije. Njena zgodba je opogumila kar nekaj deklet in obtožbe zoper Weinsteina so se kar vrstile. Vse te zgodbe so okrepile tudi gibanje #MeToo, ki je spodbudilo pravi plaz obtožb ne le zoper Weinsteina, ampak tudi zoper druga slavna imena zabavne industrije. 

Eno leto po obsodbi: žrtve prepričane, da je to šele začetek

Mnogim se zdi, da je pravici končno zadoščeno in da je obsodba pravična. Žrtve bi, po mnenju mnogih ljudi, ki v zgodbo niso vpleteni, morale biti zadovoljne z izidom. Tem pa se zdi, da je vse skupaj šele začetek.

Weinstein namreč trenutno vneto sodeluje s svojimi odvetniki, saj želijo izpodbijati izjave žrtev. Pritožbo bodo vložili do konca marca, poroča Yahoo Entertainement, naslednji mesec pa naj bi se ponovilo zaslišanje Weinsteina, saj mu grozijo še obtožbe enajstih novih žrtev, ki so delile svojo zgodbo. Zaradi posilstva in spolnih napadov zdaj Weinsteinu grozi do 140 let zapora. A Weinstein in njegova ekipa odvetnikov sta v zadnjem letu poskrbela za pravo zmedo za žrtve, ki so že tako izgubile zelo veliko. "Če bo pritožba sprejeta, se bo ta odločitev zapisala v zgodovino najslabše sprejetih odločitev sodišč," je povedal Dominiqin odvetnikDouglas Wigdor: "Še nikoli nisem slišal za dogovor, v katerem mora žrtev spolnega nasilja, (kot ji veleva celo zakon) sprejeti pogojevanje dogovora, v katerem se ji ni treba soočiti s tistimi, ki jih ima za odgovorne. Nikoli še nisem slišal za dogovor, v katerem bi osumljenci pravne poravnave šteli v milijonih."

PREBERI ŠE
Weinsteinovi stečajni odvetniki bodo dobili več denarja kot njegove žrtve

50 žensk, ki so vpletene v tožbo zoper podjetje The Weinstein Co., je prepričanih, da se newyorško sodišče ne zna spopadati s tako številnimi obtožbami, s kakršnimi se sooča producent in njegovo podjetje. Dominique in druga dekleta naj bi si za odpravnino razdelile 29 milijonov evrov. Med tem pa bodo producentovi stečajni odvetniki za svoje delo dobili veliko več denarja. Med nekaj odvetnikov naj bi tako razdelili 14 milijonov evrov. Med več kot 50 žensk pa 29 milijonov evrov.

"Rada bi se ločila od ostalih deklet. To je tisto, kar si najbolj želim. Mislim, da je žrtvina pravica, da se odloči, ali bo primer nadaljevala individualno," je povedala Huett za Variety. 

PREBERI ŠE
Harvey Weinstein se bo v roku treh mesecev pritožil na odločitev sodišča

Odvetnik, ki zastopa Dominique in še tri igralke, skuša ustaviti stečajno poravnavo, saj verjame, da dogovor imunizira njegove sodelavce, ki so si očitno zatiskali oči pred Weinsteinovimi dejanji.

Huett se boji, da so ženske, če bo sodišče sprejelo pritožbo Weinsteina in njegovih stečajnih odvetnikov, še naprej obsojene na težke delovne razmere. Boji se, da bodo mlade igralke še vedno izpostavljene sistemsko slabemu vedenju na delovnem mestu. "Način njegovega delovanja in izbiranja žrtev je bil ponavljajoč in premišljen, tu ni mesta za pritožbe," je za Varietyše povedala Dominique. "Želim, da Weinstein odgovarja, in želim, da se korporacijam po svetu pokaže, da se delavcev ne bi smelo tretirati kot blago, kot le kos mesa."

Koronavirus pasica nova