Tuja scena

'Hagrida je igral s prijaznostjo, srcem in humorjem'

London, 15. 10. 2022 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Filmski svet je pretresla novica, da je v 73. letu starosti umrl škotski igralec Robbie Coltrane. Novico je potrdila njegova agentka, ki vzroka smrti ni izdala. Na družbenem omrežju so se takoj oglasili številni zvezdniki, ki so se ga spominjali kot talentiranega in izjemnega človeka, ki je rad pripovedoval zgodbe in nasmejal vse okoli sebe.

"Robbie je bil izjemen talent, ki si je z Michaelom Gambonom delil Guinessov rekord treh zaporednih zmag na podelitvi baft (1994, 1995, 1996) za najboljšega igralca za njegovo upodobitev Fitza v televizijski seriji Cracker. Verjetno se ga bodo še desetletja najbolj spominjali kot Hagrida v filmih o Harryju Potterju – vloga, ki je prinesla veselje otrokom in odraslim po vsem svetu, zaradi česar je vsak teden že več kot 20 let prejemal pisma oboževalcev. Pišejo mu tudi oboževalci Jamesa Bonda, ki mu čestitajo za vlogo v filmih Zlato oko ter Vse in še svet," je o Robbieju Coltranu v izjavi za javnost napisala njegova dolgoletna agentka Belinda Wright. Dodala je, da je igralec umrl v petek v škotski bolnišnici, njegova družina pa v teh težkih časih prosi za zasebnost.

Žalostni novici je sledilo številno poklonov in izrekov sožalja. Pisateljica franšize o mladem čarovniku J. K. Rowling je na Twitterju ob fotografiji, na kateri se s Coltranom držita za roke, zapisala: "Nikoli ne bom spoznala nikogar, ki je tak kot Robbie. Bil je neverjeten talent, popolnoma edinstveni in imela sem izjemno srečo, da sem ga poznala, z njim delala in se do srca nasmejala. Njihovi družini, še posebej otrokoma, pošiljam mojo ljubezen in iskreno sožalje."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Daniel Radcliffe, ki je kot Harry Potter, Hagridov dober prijatelj, na snemanju z Robbijem preživel veliko časa, je v izjavi za javnost povedal: "Robbie je bil eden izmed najbolj zabavnih ljudi, ki sem jih spoznal – na snemanju nas je kot otroke vedno nasmejal. Še posebej dragocen spomin nanj imam, ko nas je v Jetniku iz Azkabana, ko smo se več ur v silnem nalivu skrivali v Hagridovi koči, razvedril tako, da nam je pripovedoval zgodbe in govoril šale, da bi dvignil vzdušje. Izjemno sem srečen, ker sem ga spoznal in z njim delal ter zelo žalosten, da je umrl. Bil je izjemen igralec in čudovit moški." 

Na Instagramu se je na smrt kolega odzval tudi Tom Felton (Draco Malfoy), ki je ob fotografiji, na kateri pozira skupaj z Robbiejem, Emmo Watson in Rupertom Grintom, zapisal, da je eden izmed najdragocenejših spominov s snemanja v Prepovedanem gozdu. "Imel sem 12 let. Robbie je skrbel in gledal na vse okoli sebe. Brez težav. Vse je nasmejal. Na zaslonu je bil velik prijazen velikan, a še večji v resničnem življenju. Rad te imam prijatelj, hvala ti za vse."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Twitterju se ga je spominjal še en kolega iz čarovniškega sveta Matthew Lewis, ki je igral zmedenega Gryfondomovca Nevilla Velerita. "Na vse se je požvižgal in vedno te je nasmejal. Velikan v večih pogledih. Imeli smo se dobro," je zapisal, medtem ko je Wizarding World, uraden profil priljubljene franšize, tvitnil: "Zelo smo žalostni, da je umrl veličasten Robbie Coltrane, ki je Hagrida v filmih o Harryju Potterju igral s tako prijaznostjo, srcem in humorjem. Bil je čudovit igralec in prijatelj, ki ga bomo zelo pogrešali."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Škotskemu igralcu se je poklonilo še nekaj drugih britanskih zvezdnikov, kot je Hugh Laurie. V tivtu je obujal čase, ko se je z Robbijem vozil iz Manchestra v London. "Zvijal sem mu cigarete, medtem ko je razpravljal o svetu in mislim, da se še nikoli v življenju nisem toliko nasmejal in naučil." Stephen Fry, pisatelj in komik, pa je zapisal, da je pokojnega igralca spoznal pred 40 leti, ob tem pa čutil strahospoštovanje, grozo in ljubezen hkrati. "Takšna globina, moč in talent," je dodal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pinkman.
15. 10. 2022 18.23
+3
Ramzess
15. 10. 2022 17.36
+2
Legenda, tudi v drugih filmih smo ga občudovali.
Gpeee
15. 10. 2022 15.56
+7
Res je bil legendarni igralec pa še sam je izjavil v dokumentarcu : "Lahko boste gledali harry potterja čez 50let me žal takrat ne bo zraven ampak hagrid bo bil"
niknem
15. 10. 2022 15.02
+3
marston
15. 10. 2022 13.30
+1
njegova najboljša vloga je v seriji Trdi oreh
number46
15. 10. 2022 12.54
+10
Dober je bil v Harryju. Rip