Tuja scena

Je viza princa Harryja ogrožena, ker je priznal zlorabo prepovedanih substanc?

Kalifornija, 22. 03. 2023 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Princ Harry si je z izdajo knjige Spare (Rezerva) zagotovo naredil več škode kot koristi, saj se njegovi odnosi s kraljevo družino zaradi tega niso nič kaj izboljšali, obenem pa je tudi v javnosti izgubil veliko podpore. Ne le omenjeni stvari, 38-letnik si je s svojo iskrenostjo morda nakopal še večje težave, kot si je mislil, saj mu zaradi priznanja o zlorabi prepovedanih substanc sedaj grozi izguba ameriške vize. Mnenje o tem, kakšne bodo posledice za princa, so delili nekateri ameriški odvetniki.

Knjiga princa Harryja z naslovom Spare (Rezerva) je v zadnjih mesecih dvignila veliko prahu javnosti. Ne le odnosi s kraljevo družino in izguba podpore javnosti, 38-letnik si je s svojo iskrenostjo nakopal težave, ki mu lahko onemogočijo bivanje v ZDA. Priznal je namreč, da je v preteklosti večkrat zlorabljal prepovedane substance, kar bi lahko ogrozilo njegovo vizo.

Princ Harry bi si lahko zaradi priznanja o zlorabi drog zaprl možnosti za ohranitev vize.
Princ Harry bi si lahko zaradi priznanja o zlorabi drog zaprl možnosti za ohranitev vize. FOTO: Profimedia

Vojvoda Susseški je v svoji knjigi priznal, da je celo življenje veliko pil, užival kokain in kadil travo. Kot najstnik je sprva preizkusil le kokain, kasneje pa je z raznimi drugimi prepovedanimi substancami eksperimentiral tudi v odrasli dobi, kar je priznal tudi v pogovoru z zdravnikom Gabromo Matejem. "Zame je bilo to kot očiščenje. Počutil sem se sproščeno in olajšano," je takrat priznal princ.  

38-letnik je z izdajo knjige razburkal javnost.
38-letnik je z izdajo knjige razburkal javnost. FOTO: AP

Na njegovo priznanje se je odzvalo več odvetnikov, ki so za PageSix razkrili, kakšne posledice bi lahko prineslo njegovo priznanje. "Uporaba drog je nedopustna, kar lahko pomeni, da bi morali princu Harryju zavrniti ali preklicati vizo, ker je priznal, da je užival kokain, gobice in druge droge," je povedala nekdanja zvezna tožilka Neama Rahmani.

Odvetnik James Leonard pa se z zvezno tožilko ne strinja. "Če ni nobene kazenske obtožbe, da je princ Harry odvisnik od drog ali alkohola, ni nobene težave, da je to priznal v svoji knjigi. Brez kakršnih koli obtožb tudi on, čeprav ni državljan ZDA, ne bi smel imeti težav z vizo," je povedal. Z njegovimi besedami se strinja tudi Sam Adair, odvetnik, ki se že leta ukvarja z vizumi. "Mislim, da njegovo priznanje ni težava. Če bi bil obsojen, bi bila zgodba drugačna," je dodal.  

Drugi sin kralja Karla III. v svojih spominih ni pojasnil, kdaj je zlorabljal droge, prav tako ni znano, ali je moral zaradi tega na rehabilitacijo. Čeprav se je Harry v domovino svoje žene Meghan Markle preselil že leta 2020 in zapustil kraljevo družino, naj ne bi nameraval zaprositi za stalno prebivališče v ZDA ali državljanstvo. Konec koncev je poročen z igralko, rojeno v Kaliforniji, zaradi česar je vizo sicer že pridobil, čeprav tega ni nikoli javno potrdil.  

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VikiKrema
22. 03. 2023 16.22
+2
Jaaaj ta mladina pod substancami. Mi smo sam pili, ko so bli mladi. 🤣
Janez Novak 13
22. 03. 2023 15.57
"Vodja Susseški je v svoji..." Vodja? in še "prepoPvedane"? in še in še in še in še mnogo več.
RedCell
22. 03. 2023 15.39
+7
no, to bi bil pa vrhunski primer ameriške hipokrizije...
JOSEPH HAYDN
22. 03. 2023 15.22
+8
Deležen je pozornosti in je v središču pozornosti, dvomim, da mu je knjiga naredila škodo. Sploh, ker je tale Harry očitno patološki narcis
Antena
22. 03. 2023 15.14
+2
Kdo je to ???