6°C

Junak akcijskih filmov Jean-Claude Van Damme dopolnil 60 let

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
T.A. /STA /
KOMENTARJI
29
Igralec, ki se je v 80. in 90. letih izkazal v akcijskih filmih, Jean-Claude Van Damme, praznuje 60. rojstni dan. Belgijca, ki je nase opozoril z borilnimi veščinami in se uveljavil kot šampion v karateju in kikboksu, se je kmalu prijel vzdevek Mišica iz Bruslja. V filmskem svetu je uspel ravno zaradi omenjenih adutov.

Zvezdnik se je leta 1960 rodil kot Jean-Claude Camille Francois Van Varenberg belgijskima staršema v Bruslju. Po očetovi strani ima judovske korenine. Pot v slavo sta mu tlakovala učenje baleta in dvigovanje uteži. Tako je v 70. letih prejšnjega stoletja postal šampion v karateju in kikboksu, desetletje pozneje pa še eden glavnih zvezdnikov priljubljenih akcijskih filmov, v katerih so glavni junaki obvladali borilne veščine.

Jean-Claude Van Damme praznuje okrogli jubilej.
Jean-Claude Van Damme praznuje okrogli jubilej.FOTO: Profimedia

Videti ga je mogoče v filmih, kot so Krvavi šport(1988), Kickbokser(1989), Levjesrčni(1990), Maščevanje dvojčkov(1991), Univerzalni vojak(1992), Težak cilj (1993) in Varuh časa(1994). Kmalu je postal milijonar in se pridružil zvezdniškim kolegom tistega časa, kot so Sylvestr Stallone, Arnold Schwarzenegger in Steven Seagal.

Pozneje se je večina njegovih projektov namesto na filmskih platnih znašla zgolj na DVD-jih. Leta 2008 je posnel delno avtobiografski film – kriminalno komično dramo JCVD, v kateri se je zazrl v svoje življenje. Leta 2010 je zavrnil vlogo v filmu Plačanci, v katerem je Stallone zbral velika imena akcijskih filmov, kot so Schwarzenegger, Bruce Willis, Dolph Lundgren, Jet Li in Mickey Rourke. Van Damme se projektu ni želel pridružiti, ker se mu je njegova vloga zdela brez vsebine.

PREBERI ŠE
Zakaj je iz Hollywooda izginil Jean-Claude Van Damme?

Igralec je imel tudi precej burno življenje, bil je petkrat poročen, ljubezensko razmerje naj bi imel celo s pevko Kylie Minogue. Nekateri menijo, da bi lahko dosegel večji uspeh, če ne bi imel težav z drogami, kar sam opravičuje z diagnosticirano bipolarno motnjo.

Pasica koronavirus oktober