Tuja scena

Katy Perry zmagala v primeru dokazovanja avtorskih pravic

Los Angeles, 18. 03. 2020 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zvezni sodnik je razsodil v pevkino korist v ponovnem procesu glede dokazovanja avtorskih pravic. Katy in sodelavci so bili namreč že obsojeni kopiranja glasbe za potrebe pevkinega hita iz leta 2014, sedaj pa se je sodnik po predložitvi vseh dokazov odločil drugače.

Katy Perry je pred nekaj leti izdala uspešnico Dark horse, ki naj bi bila predelava pesmi izvajalca duhovnega rapa, Marcusa Greyja. Glasbenik je zvezdnico obtožil, da je kopirala njegovo skladbo Joyful noise, ki jo je izdal leta 2009. 

Katy je zmagala v primeru dokazovanja avtorskih pravic. Pesmi Dark horse z ekipo ni kopirala od izvajalca duhovne rap glasbe.
Katy je zmagala v primeru dokazovanja avtorskih pravic. Pesmi Dark horse z ekipo ni kopirala od izvajalca duhovne rap glasbe. FOTO: Profimedia

Greyjeva pesem ni imela dovolj izrazitih podobnosti s pesmijo slavne pop pevke, da bi lahko ugotovili krajo oziroma kopiranje. ''Nesporno je, tudi če dokaze pregledamo v luči, ki bi bila najbolj v prid tožnikom, da so izstopajoči elementi v pesmi Joyful Noise kombinacija not, ki niso posebno edinstven in redek primer,'' je sodnik zapisal v svoji končni odločitvi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaključna odločitev pa je bila posledica pritožbe, ki jo je Katy Perry naslovila na sodstvo, potem ko jo je kalifornijska porota pred šestimi meseci razglasila za krivo v tem istem primeru. Pevka ter sodelavci Dr. Luke, Max Martin in Circuit so bili po prvi obsodbi izvajalcu Marcusu Greyju dolžni izplačati nekaj čez dva in pol milijona evrov, medtem ko bi pevka sama morala osebno povrniti škodo v višini približno 550.000 evrov. Sodni procesi se vlečejo že od leta 2014, na nov rezultat sojenja pa Gray in njegova ekipa že pripravljajo pritožbo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lumpimonster
18. 03. 2020 11.40
+16
Toooook je muzik......vsaka muzka ma delcek nenamerne kopije v komadih....ker je ze tok tega da se vse mixa pocas
lumpimonster
18. 03. 2020 11.42
+17
Yip je jezn k je meu on 2mil ogledov ona pa 2miljardil lol
farobasso
18. 03. 2020 10.23
-1
Vsak dan ta Katja Perič. A nam bo maske zrihtala al kaj?