Tuja scena

Kljub dramatičnim odstopom in obtožbam okronali novo Miss ZDA

Los Angeles, 16. 05. 2024 19.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sredi nenehnih pretresov je bila okronana nova Miss ZDA. Savannah Gankiewicz je naslov prevzela od Noelie Voigt, ki se je v začetku meseca odrekla kroni in na prvo mesto postavila svoje mentalno zdravje. Odstopu se je pridružila tudi Miss Teen UmaSofia, ki je na družbenem omrežju zapisala, da njene vrednote "niso več popolnoma v skladu z usmeritvijo organizacije".

V obdobju dramatičnih odstopov in obtožb zoper organizacijo Miss ZDA, ko sta v dveh tednih odstopili že dve tekmovalki, je nekdanja Miss Hawaji ZDA Savannah Gankiewicz – ki je bila prvotno uvrščena kot prva spremljevalka na izboru za Miss ZDA leta 2023 – napredovala v naziv Miss ZDA. "Čeprav ta odločitev ni bila sprejeta zlahka, sem trdno prepričana, da je bila ta priložnost namenjena meni, in sem pripravljena pozitivno vplivati na to organizacijo, ki mi je pri srcu," je dejala 28-letnica, ki jo je okronal guverner Havajev Josh Green na slovesnosti, ki je potekala pred dnevi v Honoluluju na Havajih.

Savannah Gankiewicz
Savannah Gankiewicz FOTO: Profimedia

"Predana sem ukrepanju in ustvarjanju sprememb. Z izkušnjami certificirane reševalke prve pomoči pri duševnem zdravju in usposabljanjem za preprečevanje samomora proti ustrahovanju. Razumem, kako pomembno je dati prednost svojemu dobremu počutju in zagovarjati tiste, ki jo potrebujejo. Verjamem, da se resnična sprememba začne od znotraj, in odločena sem, da bom vodila z zgledom in opolnomočila razred 2024 in vse zanamce," je dejala, ko je nagovorila množico v hotelu v Waikikiju.

Savannah je naslov prevzela od Noelie Voigt, ki se je v začetku tega meseca nenadoma odrekla svoji kroni. Noelie je kot razlog za odstop navedla duševno zdravje, vendar je njeno odstopno pismo organizaciji Miss Universe, ki ga je pridobil CNN, obtožilo izvršno direktorico Laylah Rose, da "aktivno gradi kulturo strahu in nadzora". Med svojimi trditvami je zapisala, da ji vodstvo Miss ZDA pogosto ni uspelo zagotoviti potovalne nastanitve ali "učinkovitega vodje", kar je vodilo do primera, ko je manekenka povedala, da je bila spolno nadlegovana med božično parado v Sarasoti na Floridi, ko je bila sama v avtu z neimenovano osebo. Organizacija Miss Universe in Laylah Rose se na obtožbe nista odzvali. Dva dni po Noelienem odstopu se je svojemu nazivu odpovedala tudi Miss Teen ZDA 2023 UmaSofia Srivastava, ki je na Instagramu zapisala, da njene vrednote "niso več popolnoma v skladu z usmeritvijo organizacije".

Noelia Voigt in UmaSofia Srivastava
Noelia Voigt in UmaSofia Srivastava FOTO: Profimedia

V svojem prvem uradnem nastopu po polemiki Laylah Rose ni obravnavala nobene od obtožb. Gankiewiczevo je sprejela v družino Miss ZDA in ji rekla, naj "sprejme ta trenutek vpliva in naj vaše besede nosijo moč pozitivnih sprememb", ter se zahvalila svojim poslovnim partnerjem in sponzorjem za neomajno podporo. Dodala je še, da bo letošnji izbor Miss Teen USA in Miss USA potekal v Los Angelesu. Trenutna vloga Miss Teen ZDA ostaja nezasedena. Prva spremljevalka iz leta 2023, Newyorčanka Stephanie Skinner, je v izjavi za javnost na Instagramu zavrnila kronanje. 

Pred dnevi sta materi obeh manekenk spregovorili v oddaji Dobro jutro, Amerika in povedali, da njuni hčerki ostajata pod strogo pogodbo, zaradi katere ne smeta razkrivati podatkov in ne smeta govoriti o svojih izkušnjah. "Njune sanje so se izkazale za nočno moro," je dejala Barbara Srivastava. "Dekleta so se odločila odstopiti in se odpovedati svojim življenjskim sanjam kroni, državnemu naslovu. Zakaj bi se dve dekleti odločili, da se temu odrečeta?" Med letom njunega vladanja sta bili njuni hčerki "slabo obravnavani, zlorabljeni, ustrahovani in stisnjeni v kot," je dodala. 

 Noelia Voigt, Laylah Rose in UmaSofia Srivastava
Noelia Voigt, Laylah Rose in UmaSofia Srivastava FOTO: Profimedia

Čeprav so številne trenutne imetnice državnega naslova Miss ZDA izrazile svojo javno podporo na Instagramu po njunem odstopu, se je ta teden vladajoča Miss Colorado ZDA, Arianna Lemus, popolnoma odrekla svojemu nazivu. "Moje vrednote so bile ogrožene. Utišanje žensk ni definicija razkazovanja," je v sredo povedala za CNN. "Kot kolektiv se je razred 2023 (Miss ZDA) združil v solidarnosti z Noelio, a to zame ni bilo dovolj ... in zato sem odstopila."

Savannah Gankiewicz bo nosila naziv Miss ZDA le nekaj mesecev, dokler nova tekmovalka iz razreda državnih imetnic naslova 2024 ne bo prevzela nacionalne krone avgusta na naslednjem tekmovanju za Miss ZDA. Na Instagramu je priznala omejitve svoje vloge in rekla: "Z malo časa, ki ga imam kot Miss ZDA, je moj namen pritegniti pozornost in se osredotočiti na obnovo Lahaine na mojem otoku Maui. Veselim se tudi, da bom pomagala delegatkam leta 2024 pri prehodu v novo dobo Miss ZDA in jih podpirala na njihovih lastnih poteh proti kroni."

Arianna Lemus je medtem pozvala k nujnim ukrepom za zaščito imetnikov naslovov leta 2024 in pred omejevalnimi pogodbami. Mati Noelie, Jackeline Voigt, je v oddaji Dobro jutro, Amerika dejala, da bi morali tekmovalci nasploh premisliti o tekmovanju. "Poglejte, kaj se je zgodilo Noelii in Uma Sofiji," je rekla in dodala: "Trenutno ni pravi čas za sodelovanje."

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nace Štremljasti
16. 05. 2024 21.25
+1
PROTI VSAKRSNI KORUPCIJI
16. 05. 2024 20.46
Kolk moras biti počen, da se prijaviš na takšna tekmovanja. Ok, za ksmele, mačke, pse…, razumem ampak za človeka pa je to bolano…
MarkoJur
16. 05. 2024 19.49
+1