Tuja scena

Kralj Karel in princ William zaradi volitev odpovedala načrtovane obveznosti

London, 24. 05. 2024 13.00 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kralj Karel in princ William se nekaj časa ne bosta pojavljala v javnosti. Do nadaljnjega sta namreč odpovedala vse načrtovane kraljeve obiske, saj je premier Rishi Sunak pozval k splošnim volitvam v Združenem kraljestvu, ki naj bi potekale 4. julija. Kot je sporočila kraljeva palača, bosta zaenkrat vse obveznosti preložila, saj ne želita odvračati pozornosti od volilne kampanje. 75-letni monarh, ki se je kljub zdravljenju raka nedavno vrnil v javnost, se bo tako ponovno lahko posvetil bitki z rakom.

Kralj Karel in princ William sta do nadaljnjega odpovedala vse svoje načrtovane kraljeve obveznosti. Monarh in njegov najstarejši sin se tako za nekaj časa umikata iz javnosti, razlog za njun umik pa ni, kot bi marsikdo pričakoval, kraljeva bolezen, temveč gre za politične razloge. 

Kralj Karel in princ William sta do nadaljnjega odpovedala vse svoje načrtovane kraljeve obveznosti.
Kralj Karel in princ William sta do nadaljnjega odpovedala vse svoje načrtovane kraljeve obveznosti. FOTO: Profimedia

Premier Rishi Sunak je namreč presenetljivo pozval k splošnim volitvam v Združenem kraljestvu, ki bodo potekale 4. julija, člana kraljeve družine pa se v tem času ne želita pojavljati v javnosti. "Preložila bosta vse obveznosti, ki bi lahko odvrnile pozornost od volilne kampanje," so sporočili iz Buckinghamske palače in se opravičili vsem, ki jih bo sprememba urnika prizadela oziroma jim povzročila nevšečnosti. Kralj je imel za 23. maj načrtovano eno obveznost, za 24. pa kar dve, zdaj pa bo vse skupaj prestavil. Tudi 41-letni William je enega od svojih obiskov odpovedal. 

Člani kraljeve družine se namreč ne vtikajo v politiko, zato med volilnimi kampanjami vedno prilagodijo svoje javne obveznosti. Namen palače je namreč zagotoviti, da pozornost javnosti ostane na volitvah in ključnih vprašanjih, ki jih predstavljajo stranke, prav tako pa je pomembno, da kraljeve družine ne zaslišujejo o političnih zadevah, ko so na dolžnostih.  

Kralj Karel se je konec aprila vrnil v javnost, zdaj pa se spet umika.
Kralj Karel se je konec aprila vrnil v javnost, zdaj pa se spet umika. FOTO: Profimedia

Junijske dogodke, ki so trenutno zapisani v koledarju kralja in njegovega prestolonaslednika, bosta tako verjetno izpustila, po poročanju tujih medijev pa naj bi se kralj vseeno odločil za potovanje v tujino in obeležitev 80. obletnice od izkrcanja na dan D ob obali Normandije med drugo svetovno vojno. Dogodek naj bi se zgodil 6. junija na ameriškem pokopališču v Normandiji.

Na dan razglasitve volitev sta člana kraljeve družine še opravila svoje obveznosti. Valižanski princ je v imenu svojega očeta kralja vodil jutranjo slovesnost prevzema na gradu Windsor, njegov oče pa je gostil popoldanski sprejem za zmagovalce nagrad The Prince Trust Awards 2024 v Buckinghamski palači.

Kralj Karel se je 30. aprila vrnil k svojim kraljevim dolžnostim, po tem, ko je v začetku februarja sporočil, da se po diagnozi raka umika iz javnosti. Njegovo zdravljenje naj bi bilo po besedah zdravnikov uspešno. Ni pa monarh edini, ki se trenutno zdravi zaradi raka. Konec marca je novico o borbi z rakom sporočila tudi princesa Catherine, ki se je zaradi terapij popolnoma umaknila iz javnosti. 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
24. 05. 2024 20.17
Obveznosti????????????????
Nace Štremljasti
24. 05. 2024 15.23
+1
hvala za novico do sedaj nista delala nič pametnega sedaj bosta pa pomagali tistim ki nič ne delajo
periot22
24. 05. 2024 13.39
+3
Pomembno za Slovenijo!
Uporabnik 293
24. 05. 2024 13.39
+2
Kake obveznosti neki, poziranje za krvavi portret?
Blue Dream
24. 05. 2024 13.08
+2
Volitev v Ukraini? aja saj res tam ni več volitev :-)