Tuja scena

Lahko Kevin Spacey popravi svoj ugled?

London, 28. 07. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najnovejša pravna zmaga ameriškega igralca Kevina Spaceyja nad obtožbami o spolnem napadu bi lahko pomenila veliko vrnitev za njegovo kariero, pravijo strokovnjaki, čeprav producenti v Hollywoodu ostajajo previdni glede njegove prisotnosti na snemanju in sodelovanja z njim.

Več videovsebin
 • Iz 24UR ZVEČER: Kevin Spacey spoznan za nedolžnega
  02:52
  Iz 24UR ZVEČER: Kevin Spacey spoznan za nedolžnega
 • Iz 24UR ZVEČER: Oprostilna sodba Spaceyja je bila pričakovana
  02:27
  Iz 24UR ZVEČER: Oprostilna sodba Spaceyja je bila pričakovana

 

Kevin Spacey, dobitnik oskarja za najboljšega igralca v filmu Lepota po ameriško in najboljšega stranskega igralca v filmu Osumljenih pet, ki je v priljubljeni seriji Hiša iz kart igral brezobzirnega politika Franka Underwooda, je bil na britanskem sodišču oproščen devetih točk obtožnice domnevnih spolnih prestopkov.

Kevin Spacey po zmagi na sodišču v Londonu
Kevin Spacey po zmagi na sodišču v Londonu FOTO: AP

Spacey je med sojenjem izjavil, da je le v vsega nekaj dneh izgubil službo in ugled, ko so se leta 2017 prvič pojavile obtožbe spolnega nadlegovanja. Čeprav je bil Spacey med sojenjem nezaposljiv, tokratna razsodba v Londonu spreminja vse, pravi njegov odvetnik Christopher Melcher.

Kot je značilno za Hollywood, se na koncu vse skrije za denar, je dejal Melcher in dodal, da Spacey ostaja zelo priljubljen igralec, čigar oboževalci so se vsak dan pojavili pred londonskim sodiščem, da bi ga podprli in ga bodrili. "Nobena od odločitev pri izbiri igralcev ne bo sprejeta iz dobrohotnosti. Šlo bo za željo po zaslužku," je dejal.

Sam Spacey je v nedavnem intervjuju za nemški tednik Die Zeit dejal: "Trenutno obstajajo ljudje, ki so me pripravljeni zaposliti takoj, ko bom spoznan za nedolžnega." Odvetnik Tre Lovell pa je dodal: "Producenti bodo videli to sodno zmago in jo lahko uporabijo kot razlog za utemeljitev njegove ponovne zaposlitve."

Oprostilna sodba je prišla manj kot leto dni po tem, ko je newyorško sodišče zavrnilo obtožbo spolnega napada zoper njega, in po tem, ko je sodišče v Massachusettsu leta 2019 zavrnilo obtožbe spolnega napada. Kljub uspešnim sodnim postopkom je Spaceyjev ugled trpel zaradi potencialno škodljivih obtožb različnih ljudi, javno pa so bile razkrite nekatere neprijetne podrobnosti.

Igralec je priznal, da je eno izmed domnevnih žrtev napačno ocenil in mislil, da je med njima spolna kemija, kar se je izkazalo za napačno presojo. Njegova obramba na sodišču v Londonu je temeljila na nedoslednostih v obtožbah in pričanju drugih zvezdnikov, kot je pevec Elton John.

Obseg obtožb proti Spaceyju bi lahko skrbel hollywoodske producente s pravnega vidika, zlasti glede na dejstvo, da je veliko obtožb prišlo od kolegov igralcev, je dejal Melcher. Če se pojavijo nove obtožbe, resnične ali lažne, se producent ob tem zaveda preteklih obtožb in dejstva, da ima večjo dolžnost zaščititi igralsko zasedbo in ekipo, je dejal.

Melcher je nakazal, da bi lahko prihodnje pogodbe Spaceyju preprečile druženje z igralci in ekipo ali pa bi mu med snemanjem dodelili tako imenovanega 'spremljevalca'. To bi lahko zaščitilo Spaceyja pred nadaljnjimi obtožbami, hkrati pa bi producentom dalo "oči in ušesa" kot varovalko, je dodal.

Lahko Spacey popravi svoj ugled?  

Po besedah Evana Niermana, vodje odnosov z javnostmi Red Banyana, le majhen del prebivalstva spremlja podrobnosti sojenja. Pri večini občinstva bo ostal ključni vtis, da je nedolžen. Ameriški igralec Johnny Depp je lani zmagal v tožbi zaradi obrekovanja proti svoji nekdanji ženi Amber Heard. Premiera njegovega zadnjega filma na festivalu v Cannesu je bila med oboževalci odlično sprejeta, še naprej pa je bil obraz za parfuma modne hiše Dior.

Kot se je zgodilo v Deppovem primeru, bi se lahko tudi Spaceyjeva podoba izboljšala med nekaterimi oboževalci, ki spoštujejo igralce, ki se borijo za to, kar verjamejo, da je prav, je dejal Melcher. "Kar se je zgodilo z Johnnyjem Deppom, je odličen primer za Kevina Spaceyja," je dejal Nierman. "Takoj, ko je slišal sodbo, se je lotil dela, spet so se začele kazati priložnosti. Mislim, da se bo enako zgodilo Kevinu Spaceyju," je dodal.

 • zacetni
 • VITALHIT
 • KLET KRŠKO
 • SWY
 • WIDEX
 • PEČJAK
 • NEPREMICNINE
 • LISCA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pirnadan
28. 07. 2023 10.01
+1
z 19 letnikom je "šel"... to pa vse ok... Perverznost do amena.
devlon
28. 07. 2023 09.40
+3
Res, da nekdo z lulekom mal pred teboj pomaha je pa res skoraj nekaj najhujsega, kar se lahko pripeti cloveku. Folku je predobro in potem dlake v jajcih iscejo. V UA imajo verjetno vecje probleme.
Kmječki Poba
28. 07. 2023 09.17
+5
Ja a ni prav, da ima katerikoli človek popravljen ugled, če je spoznan za nedolžnega? Ali je prav, da ima nekdo uničeno življenje, ker so se mediji tako odločili? Če razsojam objektivno in potlačim svojo jezo na cel svet, se mi zdi prva opcija nekako bolj logična.
DuhSaSjekirom
28. 07. 2023 08.38
+7
To kar so naredili Kevinu lahkk naredijo kateremkoli moskemu v Ameriki. Ce imas denar si tarca.
skuripanda burns
28. 07. 2023 08.02
+6
Če je spoznan za nedolžnega, je torej odgovornost za popravo ugleda na strani tistih, ki so škodo povzročili - to pa so vsi, ki so ga obtožili, in pa mediji, ki so ga vlačili po zobeh. Če je nedolžen, upam, da bo tožil vse medije, ki so mu povzročili škodo z namenom clickbait poročanja... morda tudi kakega slovenskega.
lilihip
28. 07. 2023 08.28
+4
tista ali tiste, ki so se lagala pa v čuzo
flojdi
29. 07. 2023 18.46
Laži so tisto najbolj grozno kar lahko naredijo slabi ljudje./mene starši niso naučili lagat.se spominjam ko so me dobili pri eni mali. Nepozabno sram me je bilo. Zato ne lažem . eni pa komot.najbolj hecni so tisti ki so vceraj o necem rekli nekaj ..drug dan pa cisto nasprotno..torej tako zelo lazejo da pozabijo kaj so rekli dan prej..za crknit od smeha. /in pol ena laž lahko nekoga uniči.žalostno.