Tuja scena

Legendarni Joe Cocker bi praznoval 80 let

London, 20. 05. 2024 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski pevec Joe Cocker bi praznoval 80 let. Bil je eden tistih glasbenikov, ki so nastopili na legendarnem Woodstocku, kar je bila hkrati odskočna deska za njegovo več kot pol stoletja trajajočo kariero. V tem času je večkrat nastopil tudi pred slovenskimi poslušalci.

Joe Cocker je glasbeno pot začel na začetku 60. let z umetniškim imenom Vance Arnold. Pozneje je s prijatelji ustanovil bend The Cavaliers, s katerim je nastopal predvsem v pubih rojstnega Sheffilda. Leta 1963 so bili tudi predskupina takrat še vzhajajočim zvezdam Rolling Stonesom. Leto zatem je začel samostojno kariero ter podpisal pogodbo z uveljavljeno britansko založbo Decca.

Legendarni Joe Cocker bi danes praznoval 80 let.
Legendarni Joe Cocker bi danes praznoval 80 let. FOTO: Miro Majcen

Leta 1969 se je z albumom With a Little Help of My Friends povzpel na prvo mesto britanske lestvice. Istega leta je s pesmijo, po kateri nosi album naslov in je svojevrstna priredba komada skupine Beatles, navdušil na Woodstocku. Njegov uro in pol trajajoč koncert so označili za enega najbolj nepozabnih na tem festivalu.

Kot eden najbolj prepoznavnih pevcev svoje generacije je prehodil tipično pot rockovske zvezde, od neverjetnega uspeha ob koncu 60. let prek težav z alkoholom v 70. letih do uspešnega in plodnega nadaljevanja glasbene poti. Bil je znan tudi po svoji artikulaciji med nastopi, na katerih se je ritmično podpiral z rokami.

V Ljubljani, kjer se je večkrat ustavil v okviru svojih turnej, je nazadnje navdušil leta 2010 v Areni Stožice.
V Ljubljani, kjer se je večkrat ustavil v okviru svojih turnej, je nazadnje navdušil leta 2010 v Areni Stožice. FOTO: Miro Majcen

Veliko pesmi, po katerih je znan, so bile delo drugih avtorjev, čeprav jih je ustvarjal tudi sam. Med njegovimi najbolj znanimi uspešnicami so Unchain My Heart, You Are So Beautiful, You Can Leave Your Hat On, Summer in the City in N'oubliez Jamais.

Za svoje delo je prejel številne nagrade. Leta 1983 je za uspešnico Up Where We Belong iz filma Častnik in gentleman, ki jo je zapel z Jennifer Warnes, prejel ameriško glasbeno nagrado grammy in tudi nagrado ameriške filmske akademije oskar. Leta 2007 so ga odlikovali z redom britanskega imperija.

V svoji karieri je Cocker izdal več kot 20 studijski albumov in nekaj koncertnih plošč, ki so jih prodali v milijonskih nakladah. Sodeloval je s številnimi izvrstnimi glasbeniki, kot so Luciano Pavarotti, Zucchero, Eric Clapton in Jeff Beck, ter posodil svoj glas več filmom. Svoj zadnji album z naslovom Fire It Up je izdal leta 2012, dve leti pozneje pa je umrl za posledicami bolezni. V Ljubljani, kjer se je večkrat ustavil v okviru svojih turnej, je nazadnje navdušil leta 2010 v Areni Stožice.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
20. 05. 2024 14.00
travc
20. 05. 2024 11.52
+2
Dober je bil.
extradeluxe
20. 05. 2024 09.39
+10
Počivaj v miru Joe