TUJA SCENA

Miley Cyrus praznuje 30 let: od Hannah Montane do drzne upornice

Los Angeles, 23.11.2022, 8:00 | Posodobljeno pred 20 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Miley Cyrus je svet spoznal kot Hannah Montano, ki je bila podnevi zgolj navadna šolarka, zvečer pa si je nadela plavolaso lasuljo, stopila na oder in se prelevila v zvezdnico. Kot njen alter ego je številna najstniška srca hkrati s svojim likom osvojila tudi Miley, ki pa jo je med odraščanjem na očeh javnosti vloga pridnega in vedno nasmejanega dekleta prej omejevala kot ji ugajala. Po končani seriji se je zato na vse moči trudila odstraniti oznako vedno poslušne Disneyjeve zvezdnice, s čimer pa je pogosto sprožila veliko neodobravanja in škandale. Sedaj, ko je Miley stopila v svoja trideseta leta, se zdi, da se je s številnimi provokativnimi potezami (do)končno otresla najstniških okvirjev in jo svet zabave pozna predvsem po drznih nastopih in izjemnem vokalu.

Miley Cyrus ni ena izmed tistih zvezdnikov, za katere lahko rečemo, da je do slave prilezla iz dna družbene lestvice. Rodila se je namreč v premožni družini, saj je njen oče Billy Ray Cyrus prav leta 1992, ko se je rodila, izdal pesem Achy Breaky Heart, ki je postala velika country uspešnica. Miley je bila tako v otroštvu nenehno v stiku z glasbo, prednost slavnega očeta pa ji je poleg odraščanja v zaodrju na glasbeni turneji omogočila tudi, da se je kot igralka preizkusila že pri rosnih devetih letih, ko je imela manjšo vlogo v dramski seriji Doc. Starši, s katerimi je vedno imela zelo dober odnos, so ji omogočili izkušnje, ki jih ima v teh letih le malokdo, je pa imela zaradi tega nekaj težav v šoli. Večkrat je namreč povedala, da so jo sošolke v šoli nadlegovale in se iz nje zaradi ljubosumja norčevale. 

Miley Cyrus praznuje 30 let.
Miley Cyrus praznuje 30 let.FOTO: Profimedia

Kot Hannah Montana pod strogim Disneyevim okriljem

Stvari so se spremenile na bolje, ko je Miley odšla iz Tennesseeja na avdicijo za serijo Hannah Montana v Los Angeles. Tja jo je njena mama Tish, ki se je bala letenja, na številne avdicije peljala kar z avtom, a se na začetku žal ni izšlo v njen prid, saj so producenti menili, da je pri enajstih letih premlada za vlogo. Po nekaj mesecih iskanja prave Hannah so si premislili in poklicali Miley, da je dobila vlogo v Disneyjevi mladinski seriji. Po premieri se ji je življenje hitro spremenilo, saj skoraj ni bilo najstnice v Združenih državah Amerike, ki ne bi poznala njenega imena. Miley pa ni nastopala zgolj v seriji, kot Hannah je hodila na številne turneje po ZDA, kjer je s prepoznavno blond lasuljo in bleščečo opravo zabavala številne najstnike. 

Miley je med zvezde izstrelila vloga Hannah Montane.
Miley je med zvezde izstrelila vloga Hannah Montane.FOTO: Profimedia

Nekaj let je uspešno stopala po poti, ki jo Disney začrta svojim zvezdnicam – to so pridna, poslušna, lepo in predvsem spodobno urejena dekleta, ki se na rdeči preprogi nasmihajo fotografom, zasebno pa v medijih ne zganjajo škandalov. Leta 2008, ko je bila stara 15 let, je zato veliko prahu dvignila fotografija na naslovnici Vanity Faira, kjer jo je znana zvezdniška fotografinja Annie Leibovitz ujela v sedeči pozi, v kateri je kazala razgaljen hrbet, sprednji del telesa pa si je prekrivala z rjuho. Miley je po številnih kritikah v izjavi za javnost zapisala, da bo na svoji poti delala napake, saj ni popolna, ob tem pa se je opravičila vsem, ki jih je s to potezo razočarala. O ponižnem odzivu veliko pove njen tvit deset let kasneje, ko ni bila več pod Disneyjivimi kremplji, v katerem je delila članek z naslovom Mileyjina sramota, ki je vseboval njeno opravičilo, in zapisala: "Ni mi žal, je**** se."

Miley sporočila: Nisem ukrotljiva

Niti leto ni minilo, pa se je leta 2009 znašla pred novim škandalom, ko je na podelitvi MTV med petjem ene izmed svojih največjih uspešnic Party in the USA zaplesala na drogu. Šlo je sicer za scenski rekvizit sladoledarne na kolesih, ki je imela na vrhu drog, na katerega se je Miley popolnoma oblečena zgolj oprla in na kratko zaplesala, a s tem znova sprožila številne kritike, da je bil ples za njena leta neprimeren, obenem pa je bila s tem slab zgled svojim oboževalcem. Miley se na javnost ni preveč ozirala, kar je sporočila tudi s pesmijo Can't Be Tamed (Nisem ukrotljiva), ki jo je leta 2010 izdala na istoimenskem albumu. Istega leta je v medijih odmeval posnetek, na katerem za svoj 19. rojstni dan s prijatelji kadi bong, ob katerem so številni zmajevali z glavo. 

Miley je s svojim nastopom na MTV podelitvi dvignila veliko prahu.
Miley je s svojim nastopom na MTV podelitvi dvignila veliko prahu.FOTO: Profimedia

Leto kasneje je za vedno odvrgla lasuljo in se poslovila od Hannah Montane, takoj po koncu serije pa se je na vse pretege trudila oddaljiti od svojega lika, s katerim je zaslovela. In res, po podelitvi VMA MTV nagrad leta 2013 je poskrbela za provokativni nastop, s katerim se je zapisala v zgodovino zabavne industrije s svojim pravim imenom. V kratki lateks opravi s penastim navijaškim prstom je namreč twerkala ob Robinu Thicku na njegovo uspešnico Blurred Lines in sprožila buren odziv, ki je številne pustil odprtih ust. Podobno se je zgodilo tudi nekaj mesecev kasneje, ko je izdala videospot za balado Wrecking Ball, v kateri se je gola zibala na viseči krogli in lizala kladivo.

Mileyjina stalnica so spremembe: od modnega stila do glasbenega žanra

S svojimi provokativnimi nastopi in dejanji se je Miley tako počasi oddaljila od Disneyja, obenem pa z uspešnico, kot je We Can't Stop, postala resnejša konkurentka v svetu pop glasbe. V glasbenem žanru se je nato več let iskala, saj je z vsakim albumom spremenila svojo podobo, od mode in frizure do glasbenega žanra. Leta 2015 je izdala eksperimentalni album Miley Cyrus & Her Dead Petz, dve leti kasneje pa album Younger Now, s katerim je dejala, da se želi uveljaviti kot country pevka. Znova sta minili dve leti in Miley si je premislila ter z albumom Plastic Hearts zaplavala v nekoliko bolj rokerske vode. Vsako glasbeno delo je prineslo bolj ali manj uspešne single (Malibu, Prisoners), je pa medtem velik vtis s svojim izjemnim vokalom pri oboževalcih naredila s priredbami legendarnih pesmi, kot so Zombie, Heart of Glass in Jolene. Petje priredb je tako postala njena prepoznavna poteza, z njo pa, kot pravi, svojim mlajšim oboževalcem predstavlja ikonične pesmi, ki jih spoznavajo z njeno pomočjo. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Časopisne naslovnice je polnila tudi z zasebnim življenjem, med drugim se je sestajala s pevcem Nickom Jonasom in igralcem Patrickom Schwarzeneggerjem, sinom Arnolda Schwarzeneggerja, njena najbolj odmevna zveza pa je bila gotovo z igralcem Liamom Hemsworthom. Z njim se je spoznala na snemanju filma Poslednja pesem, se po nekaj letih zveze zaročila, se razšla, nato pa obudila romanco. Ko sta v losangeleškem požaru izgubila hišo, sta se odločila, da ju je tragedija tako povezala, da je čas za poroko, a potezo hitro obžalovala, saj sta se že po osmih mesecih ločila. Miley je uteho našla pri Kaitlynn Carter, s tem pa sprožila nov škandal, saj so ju paparaci ujeli med poljubljanjem, še preden je svet vedel, da sta se z Liamom razšla. Romanca z resničnostno zvezdnico ni trajala dolgo, se je pa nato slabo leto sestajala z avstralskim pevcem Codyjem Simpsonom. Trenutno je v zvezi z bobnarjem Maxxom Morandom, svoje razmerje pa tokrat skrbno skriva pred očmi javnosti, zato je o njem znanega le malo. 

Miley Cyrus je zadnje leto v zvezi z glasbenikom Maxxom Morandom.
Miley Cyrus je zadnje leto v zvezi z glasbenikom Maxxom Morandom.FOTO: Profimedia

Miley stopa v 30. leta kot uspešna glasbenica, ki je svojo prepoznavnost izkoristila za govorjenje o številnih družbenih problematikah. Veliko je naredila za skupnost LGBTQIA+, ki ji v javnosti na vsakem koraku izraža veliko podpore, ustanovila pa je tudi svojo fundacijo The Happy Hippie Foundation, ki pomaga brezdomcem in drugim ranljivim skupinam. Svojo igralsko kariero je medtem v zadnjih nekaj letih potisnila na stranski tir, zgolj tu in tam je odigrala kakšno manjšo vlogo v filmu ali seriji. Letos je imela turnejo po celotni Ameriki, oboževalce pa bo znova razveseljevala za novo leto, ko bo skupaj s svojo botro Dolly Parton vodila novoletno oddajo Miley's New Year's Eve Party. Še prej pa za svoj 30. rojstni dan zagotovo pripravlja kaj zanimivega, s čimer bo razveselila ali v svojem slogu šokirala oboževalce.

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regijiFOTO: 24ur.com

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.