Tuja scena

Nekdanja fotografinja Guns'N'Roses toži skupino zaradi kršitve avtorskih pravic

Los Angeles, 15. 11. 2023 21.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Fotografinja Katarina Benzova je med leti 2010 in 2022 delovala kot uradna fotografinja skupine Guns'N'Roses, sedaj pa se je odločila skupino tožiti, ker naj bi ta kršila njene avtorske pravice. Ob članih skupine toži še njihovega managerja Fernanda Lebeisa, ki ga obtožuje spolnega nadlegovanja.

Katarina Benzova je pred dnevi vložila tožbo, v kateri navaja, da je med leti 2010 in 2022 delala kot pogodbena fotografinja za skupino Guns'N'Roses in jih spremljala na 364 koncertih. Skupaj s skupino toži še podjetje Gundam LLC, ki skrbi za njeno poslovanje, Team Brazil in Lebeisa, ki so še navedene kot tožene stranke v primeru kršenja njenih avtorskih pravic.

Guns'n'Roses na koncertu v San Diegu skupaj z Melisso Reese.
Guns'n'Roses na koncertu v San Diegu skupaj z Melisso Reese. FOTO: Profimedia

Skupina in njihova ekipa naj bi kršila avtorske pravice z njihovo reprodukcijo, javno objavo in distribucijo, ustvarjenjem novih posnetkov iz starih in prodajo njenih fotografij brez dovoljenja tretjim deležnikom kot so publikacije po prekinitvi pogodbe z njo. Več njenih fotografij naj bi tudi obdelali, da bi prikrili kršenje njenh pravic in lažno trdili, da so fotografije njihove.

Benzova v tožbi navaja še, da je Lebeis večkrat neželeno spolno posegal po njej, odkar je leta 2016 začel voditi Guns 'N' Roses. Dodaja, da je postal nasilen in sovražno nastrojen proti njej, ko ga je zavrnila, vse skupaj pa je eskaliralo, saj jo je začel zmerjati, dajal razne opazke, jo poniževati, nadlegovati in lagati.

Sčasoma naj bi ji celo zmanjšal plačo, ber da bi jo o tem obvestil, zadrževal njena plačila, med potovanji jo je nameščal v cenejše hotele in zahteval, da za prenočitve plačuje sama, čeprav je za to bilo zadolženo podjetje Team Brazil in ji ni želel plačati za njene fotografije. Benzova navaja tudi, da so bile njene prošnje, da ji dajo natisnjeno in podpisano pogodbo, ignorirane. Lebeis je oktobra 2022 prekinil sodelovanje z njo, med razloge pa navedel finančne omejitve.

Benzova meni, da jo je Lebeis diskriminiral, ker je zavračala njegova domnevna spolna nagovarjanja, in trdi, da drugega fotografa skupine, Jarma, niso obravnavali na enak način kot njo.

Skupina se je na njeno tožbo že ozdvala z izjavo za Loudwire, v njej pa so zapisali: "Z Benzovo so leta 2010 najprej sklenili pogodbo za zagotavljanje storitev fotografiranja turneje za Guns N' Roses. S skupino je sodelovala 12 let, plačana in obravnavana pa je bila izjemno dobro. Šele po prenehanju njenih storitev leta 2022 je poskušala zahtevati lastništvo fotografij, za katere v njeni pogodbi jasno piše, da so v lasti skupine."

"Skupina tovrstne obtožbe obravnava zelo resno, dokazi v prid tem obtožbam pa so kategorično in nedvoumno napačni. Njena tožba prihaja po tem, ko je svojo že predlagala skupina, ki jo je nameravala tožiti zaradi lažnega navajanja lastništva pod fotografijami skupine," so še dodali.

Manager je prav tako pridobil kopijo skupinine tožbe, v kateri navajajo, da so avtorske pravice neveljavne, govora pa je še o nelastništvu in tem, da ni bilo nobenih kršitev. Dodajajo še, da je Benzova marca 2023 lažno navajala kršitve avtorskih pravic zoper različne osebe in subjekte.

Kot še piše v skupinini tožbi, so ob sklenitvi pogodbe s fotografinjo leta 2010, vsi pristali na to, da je podjetje Waterhead International, Inc., ki ureja podrobnosti s turnejami Guns'N'Roses, skupaj s podjetjem Gundam LLC, ekskluzivni lastnik fotografinjinega dela kar se tiče skupine.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

punkracij
15. 11. 2023 21.53
+0
Ena boljših rock skupin v osemdesetih in začetek devetdesetih,potem pa preigravanje starh komadov,ki niso bili več tako zaigrani,saj so se rockerji ze malo obrabili in tudi AXLov glas je malo opešal.