11°C

Nova knjiga o kraljevi družini: Princ Filip je imel pred poroko pomisleke

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
T.A. /
KOMENTARJI
11
V novi knjigi o vojvodi Edinburškem, ki jo je napisala Ingrid Seward, je razkritih še nekaj podrobnosti o tem, kako je princ Filip sprejel tako pomembno življenjsko odločitev in postal soprog Elizabete II.

Avtorica Ingrid Seward o britanski kraljevi družini poroča že vse od 80. let, na to temo pa je napisala že več kot 20 knjig. Pred kratkim je javnosti predstavila knjigo z naslovom Prince Philip Revealed: A Man of His Century, v kateri podrobnejše opisuje zgodbo princa Filipa. Ko je spoznal ElizabetoII., je bila še princesa, sam pa je bil pomorski častnik, ki je prestolonaslednico hitro očaral. Po zapisih v knjigi je Elizabeta takoj vedela, da je Filip tisti, s katerim bo preživela vse življenje. 

Kraljica Elizabeta II. in princ Filip
Kraljica Elizabeta II. in princ FilipFOTO: Profimedia

Poročila sta se leta 1947, ko je bila Elizabeta stara 21, Filip pa 26 let. Kljub temu da je imel pomisleke glede poroke in svojega življenja, sta zakonca po obljubljeni zvestobi uživala v nekaj srečnih brezskrbnih letih, dokler ni leta 1952 umrl Elizabetin oče, kralj Jurij VI.V tistem trenutku se je Filip odpovedal svoji pomorski karieri in postal popolna podpora svoji soprogi, novi angleški kraljici. "Filipa so nenehno zbadali in ga izobčili," je o prvih nekaj letih življenja z britansko kraljevo družino zapisano v knjigi, povzete pa so besede njegovega prijatelja Mika Parkerja

Elizabeta in Filip imata štiri otroke, Charlesa, Anne, Andrewa in Edwarda. Elizabetina sestrična Margaret Rhodes je pred smrtjo avtorici knjige v izjavi povedala, da je Filip čudovit človek, ki zna z majhnimi otroki, a se je od njih nekoliko oddaljil, potem ko so odrasli.

Princ Filip je imel pred poroko pomisleke.
Princ Filip je imel pred poroko pomisleke.FOTO: AP

Kljub prvotnim pomislekom pred poroko je Elizabeti ostal zvest vse do danes. Po 65 letih podpore kraljici se je leta 2017 umaknil iz javnega življenja. V času upokojitve je pokrovitelj, predsednik ali član več kot 780 organizacij, številne med njimi so dobrodelne. Imel je 5.496 govorov, napisal je 14 knjig in opravil 637 obiskov v tujino, poleg številnih potovanj, kjer je spremljal kraljico. 

Pasica koronavirus oktober