Tuja scena

Paul McCartney postal prvi britanski glasbeni milijarder

London, 17. 05. 2024 14.57 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Paul McCartney, ki je svojo glasbeno pot začel v skupini The Betles, je postal prvi britanski glasbenik, ki je postal milijarder, glede na seznam bogatašev Sunday Timesa. 81-letnik je v preteklem letu s turnejami svoje bogastvo povečal za 58 milijonov evrov, velik izkupiček je dobil tudi s pomočjo Beyonce, ki je lani izdala priredbo njegove pesmi Blackbird, ob tem pa ima že sam tudi donosen glasbeni katalog, ki mu letno prinaša velik zaslužek.

Na seznam britanskih milijarderjev se je po novem uvrstil tudi Paul McCartney, ki je postal prvi glasbenik z Otoka, ki je dosegal ta status. Na vrhu seznama je družina poslovneža Gopija Hinduje, njihovo premoženje pa je skupaj ocenjeno na 43 milijarde evrov, kar je največ, kar odkar Sunday Times poroča o zaslužkarjih v Veliki Britaniji.

Paul McCartney je postal prvi britanski glasbeni milijarder.
Paul McCartney je postal prvi britanski glasbeni milijarder. FOTO: AP

Pevec Elton John, skladatelj Lord Lloyd-Webber ter zakonca Beckham so med nekaterimi znanimi imeni na seznamu, katerega premoženje znaša najmanj 400 milijonov funtov. letošnji seznam 350 posameznikov in družin, ki se uvrščajo med najbogatejše, skupaj znaša 926 milijard evrov, kot poroča Sunday Times, pa naj bi celotno poljsko gospodarstvo dosegalo manjše zaslužke.

Robert Watts, sestavljavec Sunday Timesovega seznama bogatašev, je dejal, da letošnji seznam nakazuje, da se je "britanski milijarderski razcvet končal". "Številnim našim domačim podjetnikom se je bogastvo zmanjšalo, nekateri svetovni super bogataši, ki so prišli k nam, pa se selijo drugam," je dodal.

Ob tem je poudaril, da se na tisoče britanskih gospodinjstev na nek način zanaša na najbogatejše Britance. "Morali bomo počakati in videti, ali smo dosegli vrhunec milijarderstva in kaj to pomeni za naše gospodarstvo," je dodal.

Podobno kot lani se je več znanih imen soočilo s "pomembnimi finančnimi ovirami", piše časnik. Zaradi težkega leta za družbo Virgin Money in vesoljski turizem Galactic je bogastvo Richarda Bransona padlo na 2,8 milijarde evrov – na raven iz leta 2000.

Jim Ratcliffe, ki je februarja kupil 27,7-odstotni delež v Manchester Unitedu, za katerega je odštel približno 1,5 milijarde evrov, je utrpel "precejšnje finančne izgube" in je bil med tistimi, ki so doživeli največjimi padec na seznamu bogatašev za leto 2024. Kljub temu ostaja med petimi najbogatejšimi posamezniki v Veliki Britaniji.

Med novinci na seznamu se je znašel Graham King, ki si je bogastvo pridobil s počitniškimi parki, dediščino in oddajanjem stanovanj prosilcem za azil za vlado. Na seznamu sta tudi Jon in Susie Seaton, par, ki je za svojo domačo kuhinjsko mizo v Sheffieldu ustanovil izobraževalno založbo Twinkl nato pa prodal delež. Med bogataši je tudi voznik F1 Lewis Hamilton.

"Morda so to težji časi za ustvarjanje bogastva, vendar The Sunday Times Rich List še naprej odkriva podjetnike, ki gradijo bogastvo na različne in pogosto presenetljive načine," je še povedal Watts in dodal: "Med letošnjimi novinci so ljudje, ki so zaslužili z umetno inteligenco in virtualnimi svetovi ter vodovodnimi potrebščinami in učnimi pripomočki."

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scipio
17. 05. 2024 18.14
Je mar "Veronika" boljša od"Hey Jude, don't make it bad...Take a sad song and make it better...". Če je, bo tudi Raiven čez 50 ali 60 let milijarderka. In njena občina stalnega prebivališča bo skupnost v razcvetu...