Tuja scena

Pevka Marie Osmond se je s pravno pomočjo znebila enega od bratov Gibb

Sydney, 08. 02. 2024 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pevec Andy Gibb je imel vrsto uspešnic, glamurozna dekleta – in hude težave z mamili, zaradi katerih je pri 30 letih prezgodaj umrl. Bil je mlajši brat fantov, ki so sestavljali trio Bee Gees, Barryja, Robina in Mauricea Gibba, bil pa je tako težaven, da je moralo njegovo nekdanje dekle, pevka Marie Osmond, sprožiti pravne postopke, s katerimi so mu prepovedali, da jo še naprej kliče.

Andy Gibb je odraščal v Avstraliji, pozneje pa je sledil stopinjam bratov in postal pop pevec. Da je uspel, se je lahko zahvalil bratu Barryju, ki je zanj napisal uspešnici I Just Want to Be Your Everything in [Love is] Thicker than Water, obe pa sta ga leta 1977 izstrelili na vrh glasbenih lestvic.

Andy Gibb se je vedno počutil manj samozavestnega in uspešnega od ostalih bratov.
Andy Gibb se je vedno počutil manj samozavestnega in uspešnega od ostalih bratov. FOTO: Profimedia

Istega leta sta se Andy, star komaj 19 let, in žena Kim Reeder preselila v zahodni Hollywood, kjer ga je hitro posrkalo v krog mamil. Reederjeva se je umaknila v Avstralijo in januarja 1978 rodila hčerko Peto. Par se je pozneje istega leta ločil, Andy pa je imel odprto pot na sceno samskih v Hollywoodu. Najprej se je sestajal s starleto Susan George, ki je bila osem let starejša od njega, pozneje pa je postal par s pevko Mario Osmond, ki je bila znana po tem, da je bila mormonka.

Andy Gibb s Susan George
Andy Gibb s Susan George FOTO: Profimedia

"On je vzel tono drog, ona pa ni pila niti Coca-Cole," je za novo biografsko knjigo o pevcu povedal producent Albhy Galuten. Nobeno presenečenje ni bilo, da nista ostala skupaj. "Družina Osmond ga je pregnala," o njuni zvezi piše Bob Stanley in razkriva: "Marie ga je po pravni poti zaustavila, da jo je prenehal klicati."

Njegova naslednja zveza je bila z igralko serije Dallas, Victorio Principal, ki je prav tako imela težave s tem, da je bil Andy odvisen od drog. "Ko ga je prisilila, da izbere med tem, ali ostaneta skupaj ali ga bo zapustita zaradi kokaina in alkohola, ji je rekel, da bo morala oditi," piše Stanley.

Andy Gibb in Victoria Principal
Andy Gibb in Victoria Principal FOTO: Profimedia

Da se je čutil manjvrednega v primerjavi s tem, kako uspešno kariero so si zgradili bratje, ni pomagalo pri njegovih težavah. "Nisem imel dovolj samozavesti," je nekoč povedal v enem od intervjujev. "Vedno sem mislil, da ljudje kupujejo moje plošče, ker sem nekakšen podaljšek Bee Gees in ne zato, ker bi jim bila všeč moja glasba," je še dodal.  

Kratek čas je živel na ogromni jahti v Miamiju, ki jo je poimenoval Shadow Dancer, kar je tudi naslov ene od njegovih uspešnic, družbo pa mu je delal levji mladič. Ko je lev postal prevelik za življenje na jahti, ga je podaril živalskemu vrtu v Miamiju, odvrniti pa so ga morali od nakupa žirafe, ki bi ga zamenjala.  

Ko so Bee Gees leta 1979 zaključili turnejo, je Barry odhitel v studio, da bi pomagal Andyju dokončati njegov tretji album. Glasbeni producent Galuten se spominja, da je bil Andy v tako slabem stanju, da je na koncu večino pesmi namesto brata odpel kar Barry. "To ni bil več Andyjev album, to je bil Barryjev poskus, da reši svojega brata. Bil je izgubljeni primer," je še priznal producent.

Andy Gibb je umrl star 30 let.
Andy Gibb je umrl star 30 let. FOTO: Profimedia

Ker je zloraba kokaina močno načela njegov glas, je Andyja to stalo tudi dela. Dobil, nato pa izgubil, je vlogo v eni od gledaliških predstav na Broadwayu, odpustili pa so ga tudi iz televizijske serije. "Še kar je dobival priložnosti, a je Andy vse zapravil. Leta 1982 je že prodajal svoje stvari, da je lahko preživel," piše Stanley.

Leta 1987 se je končno odpovedal drogam, a bil je brez denarja. "Vložil je zahtevo za bankrot, živel pa je od nekaj manj kot 200 evrov, ki mu jih je mesečno dajala družina," piše biograf. Skozi leta je ohranjal stik z nekdanjo ženo in hčerko, njegova ekipa naj bi večino časa njegovi nekdanji ženi preprečevala stik z njim. "S Peto sva bili izobčenki Gibbsovih. Nekoč sem mu poslala fotografije Pete, a sem to morala storiti preko kluba oboževalcev," se je spominjala Reederjeva.

Andy se je nato preselil v Anglijo, kjer je živel z bratom Robinom, a se je še naprej izogibal srečanjem in klicem. Bil je depresiven. Nekaj dni po dopolnjenem 30. rojstnem dnevu, ga je mati odpeljala v bolnišnico v London, ker je imel bolečine v prsnem košu. Naslednje jutro je pevec "padel v nezavest, ko se je pogovarjal z zdravnikom" in bil razglašen za mrtvega zaradi miokarditisa, vnetja srca, ki ga lahko povzročijo prepovedane droge.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rožice so zacvetele
08. 02. 2024 16.43
+8
Jaz Bee Geesse še danes rad poslušam na YT, škoda, da je živ samo še Barry.