Tuja scena

Pevka zasedbe Abba o močnem objektiviziranju v mladostniških letih

Los Angeles, 18. 05. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V novem dokumentarnem filmu skupine Abba so se glasbeniki spominjali objektiviziranja članice Agnethe Fältskog. Zvezdniki pa teh komentarjev niso preslišali in tega niso odobravali. Pevka se je spominjala tudi usklajevanja kariere z materinstvom, kar ji je predstavljalo veliko težavo.

V dokumentarnem filmu Abba: Against the odds, ki je bil premierno predvajan pred kratkim, si lahko gledalci ogledajo pripombe, s katerimi se je pevka Agnetha Fältskog spopadala med bojem s slavo. Leta 1977 je skupina ABBA med turnejo po Avstraliji dosegla velik uspeh. Čeprav je skupina oboževala svojo bazo oboževalcev, v dokumentarcu priznavajo, da je bilo včasih vsega preveč. "Čez nekaj časa to ni bilo več smešno," je dejala Agnetha, ki je zdaj stara 74 let. Nato so zvezdnico začeli objektivizirati tudi v medijih, na kar ni mogla vplivati.

Abba
Abba FOTO: AP

"Nekje sem prebral, da ste ponosna lastnica nagrade, ki vas razglaša za damo z najbolj seksi zadnjico," ji je v posnetku iz starega televizijskega intervjuja rekel novinar. "Je to res? To ni povsem presenetljivo. Agnethe ne bodo spraševali o glasbi," je v dokumentarcu povedala Germaine Greer, avtorica The Female Enuch. Ingmarie Halling, ki je ustvarjala kostume in ličila skupino ABBA, je dodala: "Mislim, da ni bilo vredno, da bi se o kateri koli osebi govorilo kot o delu telesa."

V dokumentarnem filmu je bila glasbenica čustvena glede svojega boja s slavo, potem ko je postala mati. Hčerko Lindo Elin, zdaj staro 51 let, in sina Petra Christiana, zdaj starega 47 let, si deli s kolegom iz skupine Björnom Ulvaeusom. "To se pogosto zgodi – svojo kariero začneš istočasno, ko si želiš biti mati," je povedala o velikih težavah, s katerimi se je spopadala, ko je odšla na turnejo med vzgajanjem otroka. "Težko je, ko se vsakič znova vrneš v posteljo z zavedanjem, da me želi ona (hčerka), da me želi Abba in oboje skupaj je težko usklajevati."  Zdaj 79-letni Bjorn je dodal: "Ko smo se vrnili s turneje, nas hčerka ni prepoznala. To je bila težka izkušnja." 

Agnetha Fältskog
Agnetha Fältskog FOTO: Profimedia

Zvezdniški par se je ločil po sedmih skupnih letih, a jima je uspelo vztrajati v skupini in ohranjati stvari profesionalne, dokler se ABBA uradno ni razšla leta 1982. Takrat je Agnetha priznala, da je bilo pretežko obdržati skupino. Nato se je skupina leta 2022 skupaj pojavila na rdeči preprogi za premiero svoje virtualne koncertne serije, ki je bila v podporo studijskemu albumu skupine Voyage, njihovi prvi izdaji po 40 letih.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
18. 05. 2024 16.06
+2
..kaj tocno pomeni objektiviziranje??/a res ni slovenske besede ali enostavnih besed..
zmerni pesimist
18. 05. 2024 10.22
+4
Dobri stari časi eurovizije ne pa sedaj ko ne veš al gledaš moško alo žensko
Volja
18. 05. 2024 09.28
* pravilno je mizioginija
Volja
18. 05. 2024 09.26
+1
Mizioginije je ogromno tudi na tem forumu. Po mojem se jim še sanja ne, kaj je to mizioginije. Če bi jim nastavili ogledalo, kaj počnejo s svojo objektivizacijo ženskega spola tudi t.i nežnejši spol, bi se po mojem ugreznile v tla od sramote....
Volja
18. 05. 2024 09.30