Tuja scena

Poroka leta: praznik ljubezni in domoljubja

London, 18. 05. 2018 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Brane Kastelic
Komentarji
0

Kraljeve poroke kot kraljeva rojstva in smrti začasno spremenijo britansko kolektivno psiho. Zadnje dni in tedne spet ni niti sledu pregovorne britanske čustvene "trdote" in zadržanosti. Srca nosijo na rokavih, kot bi rekli sami. Poroke simpatičnega princa Harryija z ameriško lepotico, igralsko zvezdo, humanitarko in feministko Meghan Markle se veselijo skoraj tako kot bi se poročali sami ali vsaj kot bi se poročal kakšen član njihove ne pa kraljeve družine.

'Veliki dogodki v kraljevi družini vedno prinesejo spontan izbruh domoljubja.'
'Veliki dogodki v kraljevi družini vedno prinesejo spontan izbruh domoljubja.' FOTO: AP

Še daleč ne gre samo za tako imenovane supermonarhiste ali superoboževalce ali ekscentrike, napravljene v britanske zastave, ampak za veliko večino Britancev. V veliki meri zato, ker veliki dogodki v kraljevi družini vedno prinesejo spontan izbruh domoljubja.

Za najbolj nestrpne: prenos kraljeve poroke na 24ur.com začenjamo že ob 8.uri zjutraj!

Poglejte praznični Windsor! Britanska zastava ob britanski zastavi. Politiki in politika med Otočane vnašajo razdor, posebno v teh brexitskih časih, monarhija in kraljeva družina jih povezujeta in združujeta. Posebno v hudih in težkih časih. Mladi rod kraljeve družine dela čudeže za njeno priljubljenost, posebno po svetu, kjer vse bolj prevzema vlogo 92-letne kraljice. William in Kate in Harry in zdaj tudi Meghan so za kraljevo družino in monarhijo to, kar so bili Beatli za popularno glasbo in za širjenje njene priljubljenosti po svetu: the fab four. Famozni štirje. Britanci imajo kraljevo družino še raje, ker ima zdaj med seboj dve nearistokratki, in ker je princa Williama in Harryja pri izbiri življenjske sopotnice vodila ljubezen.

Jutrišnja poroka bo britanske davkoplačevalce stala okoli 34 milijonov evrov. Toliko bosta veljala policijski nadzor in varnost vseh, ne samo Harryja in Meghan in kraljeve družine (stroške same poroke, okoli 2,4 milijona evrov, bo krila kraljeva družina). Pa se zato kdo razburja ali razglaša kraljevo družino za parazite? Zelo malo je ljudi, ki to mislijo. Velika večina se zaveda, da je kraljeva družina odlična “naložba”. Da prinaša milijarde. Vsako leto. Bi več kot sedemnajst milijonov tujih obiskovalcev, ki vsako pride samo v London, prišlo, če Britanija ne bi imela žive, vladajoče kraljeve družine, ta pa različne palače in gradove kot je skoraj tisočletni windsorski, ki je te dni v središču pozornosti? Samo poroka Harryija in Meghan bo podjetnim Britancem prinesla okoli osemdeset milijonov zaslužka.

'Poglejte praznični Windsor! Britanska zastava ob britanski zastavi.'
'Poglejte praznični Windsor! Britanska zastava ob britanski zastavi.' FOTO: AP

Medtem ko v Windsorju poteka že zadnje priprave in vaje za poroko,  smo izvedeli, kdo bo Meghan povedal pred oltar. Optimisti še vedno upamo, da se bo v zadnjem trenutku pojavil njen oče Thomas, čeprav je imel v sredo operacijo na srcu, in čeprav je Meghan včeraj sporočila, da ga ne bo v London. Uradno pravijo, da jo bo pred oltar ne bo povedla mati Doria, ampak bodoči tast, prestolonaslednik princ Charles, ki je izjavil, da je zelo vesel, da jo bo lahko na ta način pripeljal v družino.  

Za vas smo pripravili tudi zanimive dokumentarne filme o Harryju in Meghan. Preverite, katere.

Meghan je gotovo zelo razočarana, ker njenega očeta ne bo na poroko, saj se je razglašala za ''tatijevo punčko''. Še leta 2016, v letu, ko je srečala princa Harryija na zmenku na slepo, je na Instagramu na očetovski dan napisala ''Vesel očetovski dan, tat''. Pripisala je, da so njegovi objemi še vedno najboljši na celem svetu…

V kapeli svetega Jurija jutri ne bo manjkal samo nevestin oče. Manjkala bo tudi ženinova mati, princesa Diana, ki je tako zelo tragično umrla pred skoraj 21 leti, stara komaj 36 let. Toliko kot jih ima bodoča žena njenega mlajšega sina Harryija, ki se je šele nedavno razgovoril o tem, kako zelo ga je prizadela materina smrt, za katero sta z bratom okrivila… paparace.  Tudi Meghanin oče Thomas Markle, upokojeni televizijec, ki je bil šef osvetljevanja v vrsti znanih ameriških televizijskih serij, je v bistvu žrtev paparacov, saj mu niso dali miru od trenutka, ko je njegova hči shodila s pravim princem. Užival je mirno samotarsko življenje v svoji hiši na obali mehiškega mesta Rosarito, nenadoma pa so mu bili paparaci za petami vsepovsod. Kot so bili princesi Diani. 

Na 24ur.com bomo že od 8.00 v živo prenašali in spremljali dogajanje kraljeve poroke iz vseh možnih zornih kotov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
kraljeva poroka prenos
kraljeva poroka prenos FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.