Tuja scena

Princ Harry na sodišču izpodbija odločitev oblasti glede policijske zaščite

London, 05. 12. 2023 21.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Princ Harry se nikakor ne misli vdati. Njegove pritožbe in tožbe se na britanskem sodišču kar vrstijo, na vrsto pa je sedaj prišla pritožba, v kateri mlajši sin kralja Karla izpodbija odločitev sodišča o prekinitvi policijskega varovanja. Sodišče je namreč prepričano, da si kot nekdanji član kraljeve družine, ne zasluži osebne zaščite, 39-letnik pa vztraja, da zaradi svojega naziva in posledično groženj, s katerimi se sooča, potrebuje državno varnost.

Odvetniki princa Harryja so se v torek ponovno mudili na sodišču. Na vrsto za sodno obravnavo je namreč prišla prinčeva pritožba na odločitev oblasti o tem, da nekdanji član kraljeve družine zaradi selitve v Združene države Amerike, v domovini ne potrebuje več državnega varovanja. Kraljev mlajši sin se na sojenju sicer ni pojavil, bo pa po današnjem javnem sojenju zaslišanje odslej potekalo v zasebnosti.  

Princ Harry je ponovno na britanskem sodišču.
Princ Harry je ponovno na britanskem sodišču. FOTO: Profimedia

"Odločitev sodišča je bila nezakonita in nepoštena. V tem primeru gre za pravico do varnosti in zaščite osebe. Za nikogar od nas ne more obstajati večja pravica," so besede, s katerimi je Shaheed Fatima izpodbijala odločitev, ki gre na škodo 39-letnika. "Njegovo dosledno stališče je bilo in ostaja, da mu je treba zagotoviti državno varnost glede na grožnje in tveganja, s katerimi se sooča," je še zapisala v ugovoru in dodala, da so ga britanske oblasti neupravičeno drugače obravnavale.  

Obenem je prinčeva odvetnica še dodala, da je izvršni odbor za zaščito avtorskih pravic in javnih osebnosti (RAVEC), prvič odstopil od lastne politike in ni navedel razloga, zakaj je Harryja izpostavil na ta način. Vladni odvetnik James Eadie je sicer ugovarjal, da je sprememba zaščite posledica spremembe njegovega statusa v 'nedelujočo kraljevo osebo'. Poudaril je še, da niso zapisali, da zaščite ne sme dobiti, le da je ne more imeti zagotovljene na podlagi istih dejstev kot člani kraljeve družine.  

Princ Harry je s selitvijo v domovino svoje žene Meghan Markle izstopil iz kraljeve družine.
Princ Harry je s selitvijo v domovino svoje žene Meghan Markle izstopil iz kraljeve družine. FOTO: Profimedia

"Njegovo varovanje je v tem času še toliko bolj pomembno, saj je zaradi obiska sodišč v tožbi proti britanskim tabloidom bolj izpostavljen grožnjam in tveganjem," je odločitev še zagovarjala Fatima. Tudi Harry sam je pogosto poudarjal, da se ob prihodu v London ne počuti varno, velikokrat pa je medijske 'napade' enačil celo s tistimi, ki so se dogajali njegovi materi princesi Diani in izrazil skrb, da ga zaradi tega lahko čaka enako tragična usoda kot njo.  

Princu, ki je leta 2020 zapustil britanski dvor, kot sinu monarha pripada popolnoma javno financirana varnostna zaščita, ki ga zagotavlja država. Ministrstvo za notranje zadeve je zaradi njegove odločitve za selitev februarja istega leta odločilo, da mu policijsko spremstvo ne pripada samodejno, tudi če bi si stroške takšnega varovanja kril sam. Maja 2023 je ministrstvo to odločno zavrnilo in v obrazložitvi navedlo, da ni primerno, da premožni ljudje kupujejo policijsko zaščito. 39-letnik se je na to odzval z zaprostvijo za spremembo odločitve.  

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ici
06. 12. 2023 08.59
+3
Tale fant je po vrednotah močno podoben svoji preminuli materi. Vse bi vzel. Vse mu pripada. Le obveznosti mu delajo težave. In seveda spoštovanje tistih, ki so mu vse dali. On je poosebljenje sramote na Britanskem dvoru.
Pikaponca
06. 12. 2023 08.19
+3
Par propadle barske ločene filmske glumice in sina konjskega hlapca pač nima na dvoru kaj iskati. Igrala sta podlo igro. Kaj je iskal, to je dobil ? Ona za Angleški dvor ne obstajata.
bohinj je zakon
05. 12. 2023 21.48
+2
Smeši se. Odšel si iz monarhije ..............in požri vse posledice.
traparija
05. 12. 2023 21.41
+7
hahaha, soncek nebi imel nobenih obveznosti, pravice pa vse. soncek.