Tuja scena

Princ Harry na sodišču: The Sun je nezakonito 'napadel' Meghan

London, 22. 03. 2024 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odvetniki princa Harryja trdijo, da je tabloid The Sun prek zasebnega detektiva nezakonito napadel Meghan Markle. Odvetniki vojvode sussekškega so višjemu sodišču povedali, da je preiskovalec leta 2016 posredoval informacije za dve zgodbi o bodoči vojvodinji sussekški. Ti zgodbi sta bili objavljeni kmalu po tem, ko sta princ Harry in Marklova začela razmerje. News Group Newspapers (NGN) – ki je lastnik The Suna – zanika obtožbe, sojenje pa je predvideno za januar 2025.

V drugem dnevu tridnevnega zaslišanja v boju princa Harryja za tožbo NGN so vojvodovi odvetniki tudi trdili, da je podjetje plačevalo preiskovalcem za prestrezanje klicev stacionarnih telefonov v zvezi z vojvodo. Lani je višje sodišče razsodilo, da je princu Harryju zmanjkalo časa za vložitev tožbe proti lastniku The Suna zaradi vdiranja v telefon. Njegova širša obtožba o nezakonitem zbiranju informacij z nedovoljenimi sredstvi pa bo najverjetneje dočakala sodni epilog januarja.

Meghan Markle in princ Harry
Meghan Markle in princ Harry FOTO: Profimedia

Pred tem mora sodnik višjega sodišča odločiti, ali lahko vojvoda svoj nabor obtožb še razširi. Odvetniki princa Harryja iščejo dovoljenje za posodobitev delov njegovega pravnega primera, vendar odvetniki NGN trdijo, da so spremembe zahtevkov popolnoma nepotrebne. Sodni dokumenti, ki so jih objavili nedavno, kažejo, da želi princ Harry zdaj v tožbo zaradi več kot 235 zgodb, ki so se pojavile v časopisu  The Sun in zdaj nedelujočem News of the World.

Prva zgodba, ki so jo izdali, datira v leto 1994, ko je bil Harry star devet let, zadnja dva članka pa sta iz leta 2016, ko se je začel sestajati z igralko Meghan Markle. V slednjem so uporabili tudi informacije, ki so jih  pridobili s pomočjo zasebnega detektiva, ki ga je najela medijska hiša.  

Danno Hanks je za BBC povedal, da je pridobil podrobne zasebne podatke o Marklovi, vključno z njeno številko socialnega zavarovanja in številko mobilnega telefona, ter da je za The Sun sestavil dosje dejstev o njenem življenju. Takrat je The Sun izjavil, da je zahteval le zakonite raziskave, in Hanksu naročil, naj ravna v skladu z zakonom.

The Sun je dejal, da Hanksa nikoli ni vprašal za njeno številko socialnega zavarovanja in da informacij, ki jih je posredoval, ni uporabil za nobeno nezakonito prakso. Pravni dokumenti v zadevi pravijo, da je The Sun uporabil informacije, ki jih je posredoval Hanks, za dve zgodbi o novem paru. Ena od zgodb je poročala, da je zaljubljeni princ takrat Marklovo zasul z besedilnimi sporočili.

"Dne 31. oktobra in 1. novembra 2016 je The Sun objavil dva članka Emily Andrews in Jamesa Beala o razmerju tožnika z Meghan Markle," so zapisali višjemu sodišču v pisnih stališčih. "Tožnik trdi, da je konec oktobra 2016 toženec (prek novinarja Jamesa Beala) naročil ameriškemu zasebnemu preiskovalcu Dannu Hanksu pridobitev zasebnih informacij v obliki poročila o tožnikovem novem odnosu z njegovo zdajšnjo ženo. Iz tega je mogoče sklepati, da je bila mobilna številka vojvodinje, ki jo je pridobil Hanks, nato uporabljena za pridobitev zasebnih informacij o pogostosti besedilnih sporočil med tožnikom in vojvodinjo," so zapisali v poročilu.

The Sun pravi, da je ta obtožba neresnična in če bo trditev vključena v morebitno sojenje, se bo proti njej boril. Izkazalo se je tudi, da čeprav vojvoda ne more tožiti zaradi vdora v mobilni telefon, zdaj želi zahtevati odškodnino zaradi domnevnega prestrezanja stacionarnih klicev, vključno z uporabo naprav za skeniranje in njihovim nameščanjem.

V pisnih vlogah je Anthony Hudson KC za NGN dejal, da bi moral vojvodove nove obtožbe sodnik zavreči, ker so popolnoma drugačne od njegovih prvotnih trditev. Pred časom je namreč trdil, da obtožb v zvezi z dvema člankoma o Marklovi ni mogoče obravnavati, ker gre za zadeve ameriškega prava. Za nekatere druge obtožbe ni bilo dokazov, da so bili v nepravilnosti vpleteni tudi novinarji. Katere obtožbe bodo obravnavali na sojenju januarja, bodo šele določili.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

a res je
22. 03. 2024 17.06
+1
Ta dva ne bi smel več pes povohati, da bi se res morala začeti preživljati z delom in ne s prodajanjem svojih pravljic.
Podlupo
22. 03. 2024 14.38
+5
Od tožb se da tudi fajn živet!
osservatore
22. 03. 2024 15.44
+4