23°C

Razočaranje nad novo knjigo Rowlingove: 'Njene pisateljske kariere je konec'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
T.A. /
KOMENTARJI
9
Uspešna pisateljica J. K. Rowling je znova tarča kritik, ki jih je sprožila z izdajo nove akcijske knjige Troubled Blood. Zgodba govori o detektivu, ki lovi transspolnega serijskega morilca, po besedah kritikov in oboževalcev pa naj bi bila z njo žaljiva do skupnosti LGBTQ.

Kot kaže, je zlate pisateljske dobe J. K. Rowlingove konec. Takega mnenja so tako oboževalci kot kritiki, med njimi je Jake Kerridge, ki se je v svoji nedeljski oceni za The Telegraph spraševal: "Človek se vpraša, kakšne bodo kritike glede stališča Rowlingove o transspolnih vprašanj v knjigi. Moralni nauk bi lahko bil, nikoli ne zaupajte moškemu v ženski obleki."

J.K. Rowling se v zadnjem času sooča s številnimi kritikami.
J.K. Rowling se v zadnjem času sooča s številnimi kritikami.FOTO: Profimedia

V zgodbi je uporabila oznako transspolni serijski morilec, kritiki pa so v svojih zapisih opozorili tudi na to, da je vključila veliko stereotipov, med drugim, da so transspolni ljudje nasilni in nestabilni.  Na družbenih omrežjih je tako znova sprožila polemike med oboževalci, ki uporabljajo ključnike - #RipJKRowling (Počivaj v miru, J. K. Rowling, op. p.), ki simbolizirajo smrt njene pisateljske kariere, ko je bila uspešna s čarovniškimi zgodbami o Harryju Potterju.

PREBERI ŠE
Transspolni aktivisti znova kritični do J. K. Rowling

V preteklosti je 55-letna pisateljica že večkrat izrazila mnenje o transspolnih ljudeh. Junija je zaradi zapisov na Twitterjupostala tarča kritik transspolnih aktivistov in drugih uporabnikov družbenih omrežij. V svoji objavi se je obregnila ob frazo 'osebe, ki imajo menstruacijo' in ustvarila tvorjenke, s katerimi je besedo 'ženska' spojila z besedami 'maternica', 'mevža' ter 'blato'.