Tuja scena

Razstava fotografij Paula McCartneyja s prve ameriške turneje Beatlov

New York, 25. 01. 2024 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, E.M.
Komentarji
0

V newyorškem Muzeju Brooklyn za maj napovedujejo razstavo Fotografije Paula McCartneyja iz let 1963–64: Oči nevihte. Združila bo 250 fotografij iz začetnega obdobja skupine The Beatles, ki jih je posnel nekdanji član skupine Paul McCartney. Razstava, ki je bila že na ogled v Londonu, dokumentira prvo turnejo Beatlov po ZDA in njihov vzpon.

Ko je skupina The Beatles osvajala srca milijonov ljudi, je ustanovni član Paul McCartney vse to posnel s svojim fotoaparatom Pentax. Razstava, ki je potovala iz Združenega kraljestva v New York, tako kot pred šestimi desetletji četverica, gledalca popelje v norijo beatlemanije v letih 1963–64, ko je prva ameriška turneja skupino izstrelila med zvezde.

The Beatles
The Beatles FOTO: Profimedia

Več kot 250 McCartneyjevih fotografij ponuja njegov pogled na ta vrtinec pozornosti in oboževanja. Številne fotografije so polne naelektrenosti New Yorka 60. let prejšnjega stoletja, piše na spletni strani muzeja.

Fotografije, ki bodo predstavljene skupaj z videoposnetki in arhivskim gradivom, pa ne pričajo le o McCartneyjevi umetniški vsestranskosti, temveč obenem predstavljajo tako njegov osebni kot tudi zgodovinski zapis. Iz njih je med drugim razvidna intenzivnost urnika na turnejah, kjer so člani skupine z navdušenimi oboževalci in paparaci za petami drveli s koncertov do hotelov in potem znova na pot.

Fotografije delujejo tudi kot nekakšen družinski album, saj prikazujejo McCartneyja in člane skupine Johna Lennona, Georgea Harrisona in Ringa Starra v času, ko so se njihova življenja nepreklicno spremenila. Razstava, ki so jo v sodelovanju z McCartneyjem pripravili v londonski Nacionalni portretni galeriji, bo v Muzeju Brooklyn na ogled od 3. maja do 18. avgusta.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.