Tuja scena

Redko zgodnje delo Van Gogha prodano za več milijonov evrov

Maastricht, 11. 03. 2024 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Redko Van Goghovo delo, naslikano okoli leta 1884, z naslovom Glava stare kmetice z belo kapo (Tete de paysanne a la coiffe blanche), je bilo konec tedna prodano za več milijonov evrov. Novico so sporočili iz galerije M.S. Rau s sedežem v New Orleansu, ki je sliko ponudila na sejmu umetnosti TEFAF v nizozemskem Maastrichtu.

Sliko so prodali muzeju zunaj EU, so besede Billa Raua iz galerije M. S. Rau povzeli pri francoski tiskovni agenciji AFP, cene pa ni želel razkriti. Po navedbah nizozemske nacionalne tiskovne agencije ANP, na katero se sklicuje AFP, naj bi bila izklicna cena – 4,5 milijona evrov – "usklajena s prodajno ceno". Po napovedih ANP bodo ime muzeja javnosti razkrili naknadno.

Glava stare kmetice z belo kapo (Tete de paysanne a la coiffe blanche)
Glava stare kmetice z belo kapo (Tete de paysanne a la coiffe blanche) FOTO: Profimedia

Van Gogh je sliko ustvaril v času, ko je s starši živel v mestu Nuenen na jugu Nizozemske, leto, preden je leta 1885 naslikal svoje drugo slavno delo iz tega obdobja, Jedce krompirja.

Sejem umetnosti TEFAF v mestu Maastricht na jugu Nizozemske, ki so ga odprli pretekli vikend, bo vse do četrtka ponujal različne umetnine. Na sejmu so naprodaj številna dela znanih umetnikov, kot so Manet, Rubens in Rodin. Za nesporno zvezdo pa poleg omenjene Van Goghove umetnine velja še slika Kandinskega z naslovom Murnau s cerkvijo II.

Sliko je Kandinski naslikal leta 1910, lani je bila pri Sotheby's v Londonu prodana za rekordnih 45 milijonov dolarjev, s čimer je postala doslej najdražje prodana slika Kandinskega. Barvita vizija nemške vasi Murnau s cerkvenimi stolpi, ki se dvigujejo kvišku kot vrhovi bavarskih Alp, je napovedala prehod ruskega slikarja v abstrakcijo.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
11. 03. 2024 16.53
+2
Vincent van Gogh sliko se mi je sanjalo, da sem našla na dedkovem podstrešju....!
Wolfman
11. 03. 2024 16.04
+0
Kolk se pa zadnjih pet let nateguje narod?
Anion6anion
11. 03. 2024 15.50
+4
Umetna inteligenca nima meja, tako kot ne človeška neumnost.