Tuja scena

Revija Vogue v tožbo zoper Drakea in 21 Savage zaradi lažne naslovnice

Los Angeles, 10. 11. 2022 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najbolj ikonična modna revija na svetu, Vogue, se je podala v tožbo zoper pevca Draka in raperja 21 Savage, ker sta za promocijo njunega novega albuma Her Loss ustvarila lažno naslovnico revije, na kateri sta onadva. Tožbo je vložilo založniško podjetje Condé Nast, ki od dvojice glasbenikov zahteva 4 milijone evrov odškodnine.

Pevec Drake in raper 21 Savage sta za promocijske namene njunega novega albuma ustvarila naslovnico revije Vogue, na kateri sta onadva, in jo objavila na družbenih omrežjih. Lažni posterji so bili na ogled po New Yorku, lažno izdajo revije pa so delili na ulicah Miamija, Atlante in Los Angelesa.  

Drake je fotografijo naslovnice objavil na Twitterju, ob njej pa zapisal: "Z bratom na naslovnici stojala za časopis. Hvala reviji Vogue in Anni Wintour za ljubezen in podporo pri tem zgodovinskem dogodku."  

Drake in 21 Savage na lažni naslovnici revije Vogue
Drake in 21 Savage na lažni naslovnici revije Vogue FOTO: Instagram

Kot je zapisano v sodnih dokumentih tožbe, ki so jo vložili v New Yorku, podjetje Condé Nast zahteva, da Drake in njegova ekipa ustavijo 'neavtorizirano uporabo blagovne znamke Vogue in odstranijo objavo na Instagramu, prekinejo distribucijo lažne izdaje revije in v izjavi za javnost pojasnijo, da to ni prava naslovnica revije Vogue'.  

Kot je še navedeno v tožbi, so bile lažne revije profesionalno natisnjene reprodukcije oktobrske izdaje, nekatere strani pa so bile spremenjene tako, da prekrivajo promocijske logotipe za album Defendants, spet druge pa vključujejo podobo dolgoletne urednice revije Anne Wintour, ki v pravi izdaji revije ni vključena. V enem primeru je bila vključena tudi Drakova podoba.  

Drake in 21 Savage
Drake in 21 Savage FOTO: Profimedia

"Anna Wintour ni privolila v uporabo njene podobe za promocijske namene albuma Defendants," še navajajo sodni dokumenti, navaja ameriški Page Six. Lažna izdaja naj bi po mnenju založniškega podjetja povzročila zmedo javnosti, vse to pa so razlogi, zaradi kateri Condé Nast zahteva štiri milijone evrov odškodnine.  

A kot je za Page Six povedal vir blizu pevca, Drake ni zaskrbljen, promocija novega albuma pa je vključevala tudi lažni intervju s Howardom Sternom, nastop v oddaji Saturday Night Live in nastop v seriji koncertov v živo Tiny Desk Concerts. Vsi mediji, razen revije Vogue, so potegavščino dobro sprejeli. "Pri Vogueu niso bili srečni. Vsi drugi mediji so to dobro sprejeli, saj ni bilo zlonamerno," je še dodal vir.  

Stern je intervju z njim celo javno pohvalil: "V video je vstavil svojo podobo, da je bilo videti, kot da je bil gost v studiu. Drake je to speljal zares dobro, ostali mediji pa o tem poročajo tako, kot da se je v resnici zgodilo."

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abica
10. 11. 2022 10.39
+6
A nimata ta dva kekca nobenega pravnega svetovanja? Ali jima je tožba cilj za namene promocije?
Bebo2
10. 11. 2022 09.25
+10
Pravilno, jaz bi ga tudi tožil.