Tuja scena

Scarlett Johansson jezna: zavrnila ponudbo, a so njen glas vseeno uporabili

Los Angeles, 24. 05. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Umetna inteligenca ne prinaša le koristi, marsikdo se zaradi razvoja počuti ogroženo. Še posebej je to pogosto pri zvezdnikih, ki so zaradi svoje izpostavljenosti pogosto glavna tarča spletnih prevarantov. Z zlorabo svojega videza se je že pred časom soočila Scarlett Johansson, zdaj pa so ji ukradli še glas. Zvezdnica je zaradi tega zelo jezna in šokirana.

Scarlett Johansson se je umetna inteligenca očitno dokončno zamerila. Zvezdnica se je namreč že pred časom spopadla z zlorabo svojega videza v enem od spletnih oglasov, zdaj pa so ji ukradli še glas. "Poslali so mi ponudbo, če bi sistemu Chat GPT posodila glas, a sem jo zavrnila. Zdaj pa je najnovejši sistem, imenovan Sky, zelo podoben mojemu glasu," je zatrdila.  

Scarlett Johansson se bo umetna inteligenca očitno dokončno zamerila.
Scarlett Johansson se bo umetna inteligenca očitno dokončno zamerila. FOTO: Profimedia

Zvezdnica je zaradi izjemne podobnosti, na katero so jo opozorili prijatelji in družinski člani, po njenih besedah pa jo je zaznala tudi splošna javnost, zelo jezna. "Ko sem slišala objavljeni demo, sem bila šokirana in jezna. Celo moji najbližji niso uspeli prepoznati razlike," je dejala in obtožila kampanjo Open AI kraje. Ponudbo za sodelovanje so ji namreč poslali lani septembra, le devet mesecev kasneje pa so nanjo praktično pozabili.  

Ponudbo je zavrnila zaradi osebnih razlogov, čeprav ji je direktor dejal, da bi bil njen glas popoln. "Rekel mi je, da se mu zdi, da lahko s tem, ko podprem sistem, premostim vrzel med tehnološkimi podjetji in ustvarjalci ter pomagam potrošnikom, da se počutijo udobno ob seizmičnih spremembah v zvezi z ljudmi in umetno inteligenco. Rekel je, da meni, da bi moj glas tolažil ljudi," je razkrila in dodala, da je le nekaj dni preden je bil sistem javno posodobljen, njen agent dobil klic, naj sama še enkrat premisli o ponudbi. "Preden smo lahko odgovorili, je bil sistem že zunaj," je dejala.  

ChatGPT
ChatGPT FOTO: AP

Igralka trdi, da je podobnost namerna in da gre za zlorabo njenega glasu, ki naj bi se nanašal na glas robotske pomočnice Samanthe iz filma Ona iz leta 2013. V njem je Scarlett posodila glas umetno ustvarjenemu liku, s katerim lik Joaquina Phoenixa razvije odnos. Kljub temu generalni direktor OpenAI Sam Altman zatrjuje, da temu ni tako. "Glas ni imitacija Scarlett Johansson, ampak pripada drugi profesionalni igralki," je dejal in dodal, da bodo zaradi spoštovanja do zvezdnice glas začasno umaknili. "Obžalujemo, da nismo bolje komunicirali z gospo Johansson," je še dodal v izjavi za javnost.  

39-letnica ja zaradi kraje že najela odvetnika, ki se bo pozanimal o procesu ustvarjanja glasu. Kot je povedala, so jo v tožbo praktično prisilili, v dokumentih pa je od podjetja zahtevala, da podrobno pojasni, kako so ustvarili Skyjev glas. "V času, ko se vsi spopadamo z globokimi ponaredki in zaščito lastne podobnosti, lastnega dela, lastne identitete, menim, da so to vprašanja, ki si zaslužijo popolno jasnost. Veselim se rešitve v obliki preglednosti in sprejetja ustrezne zakonodaje, ki bo pomagala zagotoviti zaščito pravic posameznikov," je še dodala.  

Številni zvezdniki sicer že dolgo opozarjajo na to, da je umetna inteligenca v njihovem poklicu prej grožnja kot korist. Bojijo se, da bi jih nadomestile digitalne različice njihovih likov ali 'metaljudje', ki jih je ustvarila umetna inteligenca. Še posebej so v skrbeh, t. i. glasovni igralci, saj so njihove službe zaradi sintetičnih glasov še bolj ogrožene.  

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
24. 05. 2024 13.53
+1
bojda je bil glas podoben. ne čisto njen.
PomisliNaSonce
24. 05. 2024 09.59
Upam da mene kdo ne ponaredi. Bo ostal brez sonca :)
Dr. Janez
24. 05. 2024 09.51
-2
Tale grdobina nima kaj za kokodakat. Vesela naj bo, da jo sploh kdo pokliče.
dolgi
24. 05. 2024 09.30
-2
Upam da bo AI kmalu znala pomladit in polepšat te ženske, žalostno jih je gledat kako propada njihova nekdanja lepota.
Sianne
24. 05. 2024 14.22
ZDA teror
24. 05. 2024 08.46
+0
Ko ta KA troll piše o AI 🤣
Apostol1
24. 05. 2024 08.37
+5
Sčasoma bo UI z roko v roki z hologramsko tehnologijo tako napredovala , da bo izgledal koncert pokojnih glasbenikov tako kot če bi bili živi. Sliši se še vedno precej fantastično , na primer , da bi bil koncert pokojnega Elvisa Presleya z UI tako narejen , kot nov koncert in to narejen samo iz 1000 ali več detajlov na primer , ki jih lahko obdela samo UI. Toda tudi mobilni telefoni kakršni so danes so bili pred 30 leti , skoraj čista fantastika.
pulse77
24. 05. 2024 08.19
-2
Ena druga igralka je dala glas, ki je sicer zelo podoben glasu Scarlett Johansson...
proofreader
24. 05. 2024 08.09
+1
Sem preveril pri ChatGPT-ju. Ali si res ukradel glas Scarlett Johansson za glas Sky v ChatGPT 4o? ChatGPT: "Ne, nisem ukradel glasu Scarlett Johansson za glas Sky v ChatGPT 4. Sky je eden od glasov, ki jih ponuja OpenAI za glasovno različico ChatGPT, vendar ta glas ni povezan ali posnet s strani Scarlett Johansson. Glasovi v ChatGPT so ustvarjeni z napredno tehnologijo za sintezo govora, ki temelji na umetni inteligenci."