Tuja scena

Umrl francoski igralec Jacques Perrin

Pariz, 22. 04. 2022 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski igralec in režiser Jacques Perrin, ki je igral v več deset filmih, vključno v z oskarjem nagrajenim filmom Kino Paradiž, je umrl v starosti 80 let, je za francosko tiskovno agencijo AFP sporočila njegova družina.

"Družina vas v neizmerni žalosti obvešča o smrti filmskega ustvarjalca Jacquesa Perrina, ki je umrl v četrtek, 21. aprila, v Parizu. Preminil je mirno," je zapisano v izjavi, ki jo je AFP poslal njegov sin Mathieu Simonet.

Jacques Perrin
Jacques Perrin FOTO: Profimedia

Perrin se je rodil v Parizu 13. julija leta 1941. V svoji dolgi karieri, ki sega od petdesetih let prejšnjega stoletja do danes, je nastopil v več kot 70 filmih. Enakovredno je bil doma tako v francoski kot italijanski kinematografiji. Prvo glavno vlogo je imel ob italijanski igralski divi Claudii Cardinale v filmu Dekle s kovčkom leta 1961. Zaigral je tudi ob divi francoskega filma Catherine Deneuve.

Njegova najbolj znana vloga je v z oskarjem nagrajenem filmu Kino Paradiž, v katerem igra odraslega režiserja Salvatoreja, ki se spominja otroštva na Siciliji. Perrin je bil tudi koproducent približno 15 filmov, vključno s filmom Z (1969), ki je prejel oskarja za najboljši tuji film in najboljšo filmsko montažo, in Zbor (2004), ki ga je režiral njegov nečak Christophe Barratier. Slednji je bil v Franciji zelo gledan, saj so prodali 8,6 milijona vstopnic.

Obiskovalci kinematografov so si zapomnili Perrina predvsem po njegovih sivih laseh in mehkem glasu, zaradi česar je v filmih pogosto upodabljal vojaške častnike. Perrinova zadnja filmska vloga je bila v okoljskem trilerju Goljat marca letos in je odražala njegovo globoko zanimanje za svet narave. Kot predan naravovarstvenik je koproduciral več dokumentarnih filmov, vključno z Opičjim narodom, Mikrokozmosom in Himalajo.

Jacques Perrin
Jacques Perrin FOTO: Profimedia

Sorežiral je tudi druge filme, med drugim za oskarja nominirana filma Krilata migracija (2001) in Oceani, ki je leta 2011 prejel nagrado cesar za najboljši dokumentarni film.

"Jacques je bil poosebljen čisti šarm. Uspelo mu je vse, česar se je dotaknil," je tvitnil nekdanji predsednik filmskega festivala v Cannesu Gilles Jacob. "Je eden najbolj subtilnih, najzanimivejših francoskih producentov," je dejal režiser filma Z Costa - Gavras in ga opisal kot človeka z veliko radovednostjo in tudi izjemno prijaznostjo.

"Občudoval sem Jacquesa Perrina in nato sem imel priložnost z njim posneti film. Zaradi njegovega talenta, pripravljenosti in prijaznosti sem ga po snemanju še bolj občudoval," pa je povedal Xavier Beauvois, ki je režiral film Mali poročnik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.