2°C

Umrl je Sean Connery, legendarni Bond

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
A.R. /
KOMENTARJI
340
Umrl je škotski igralec Sean Connery, najbolj znan kot James Bond iz istoimenske filmske franšize. Avgusta je legendarni zvezdnik praznoval častitljivi okrogli jubilej - 90 let, proti koncu svoje kariere pa je bil nezadovoljen s filmsko industrijo.

Sean Connery je avgusta dočakal 90 let.
Sean Connery je avgusta dočakal 90 let.FOTO: AP

Škotski igralec Sean Connery, najbolj znan kot James Bond iz istoimenske filmske franšize, se je že nekaj časa počutil slabo. Umrl je na Bahamih, med spanjem, novico o igralčevi smrti pa je potrdil njegov sin.

Sean je avgusta praznoval 90 let. Bil je prvi igralec, s katerim je produkcijska hiša EON Productions leta 1962 začela uspešno serijo po predlogi britanskega avtorja Iana Fleminga. Do leta 1983 je nastopil v sedmih filmih o tajnem agentu 007.

Prvi in najslavnejši James Bond

Prvo večjo vlogo je odigral v filmu No Road Back režiserja Montgomeryja Tullyja iz leta 1957, temu pa so sledili številni nastopi, tako v filmih za veliko platno kot v televizijskih serijah in filmih, denimo leta 1961 v Macbethu in Ani Karenini. Pravi preboj mu je leto kasneje prinesla vloga Jamesa Bonda v filmu Dr. NoTerencea Younga. Izmišljenega tajnega agenta je interpretiral v še šestih filmih franšize, ki še ni dobila epiloga:Iz Rusije z ljubeznijo (1963), Goldfinger (1964), Operacija Grom (1965), Le dvakrat živiš (1967), Diamanti so večni (1971) ter Nikoli ne reci nikoli več (1983).

Sean Connery z ženo Micheline Roquebrune
Sean Connery z ženo Micheline RoquebruneFOTO: AP

Nastopil je tudi v številnih drugih filmih, kot so MarnieAlfreda Hitchcocka (1964), Umor na Orient ekspresu Kennetha Branagha (1974), Ime rožeJeana-Jacquesa Annauda (1986), Indiana Jones in Zadnji križarski pohod Stevena Spielberga (1989), Vzhajajoče sonce Philipa Kaufmana (1993) in Družba pravih gospodov Stephena Norringtona (2003).

Sean je verjetno najslavnejši škotski igralec. Rodil se je v Edinburghu v delavski družini. Pri 23 letih se je v izbiri med igralstvom in profesionalnim nogometom odločil za prvo možnost, za kar je kasneje dejal, da je bila ena njegovih pametnejših odločitev. 

"Morda nisem najboljši igralec, še slabši pa bi bil, če bi počel kaj drugega,"je dejal ob neki priložnosti. Sean je nazadnje zaigral v filmu Liga pravih gospodov (2003), potem pa se pri 73 letih zaobljubil, da se nikoli več ne bo vrnil pred kamere. Proti koncu kariere je postal tudi zelo nezadovoljen s filmsko industrijo, saj je menil, da se snemajo neumni filmi, kjer gredo v nič veliki igralski talenti.

Za svoje delo je prejel številne prestižne nagrade: filmsko nagrado oskar (1988), dve bafti in tri zlate globuse.

Seana Connoryja si lahko ogledate v Bondovih filmih, ki jih najdete na Voyo. Lahko pa si Seana v vlogi agenta 007 ogledate na Kanalu A. Prvi že v petek, 6. novembra.

Dvakrat pred oltar

Connery je veljal za enega šarmantnejših igralcev, poročen pa je bil dvakrat. Med letoma 1962 in 1973 si je poročne zaobljube izmenjal z igralkoDiane Cilento, s katero ima sina Jasona Conneryja, prav tako igralca. A njuna ljubezen se je s časoma ohladila, zato je leta 1975 znova poskusil srečo v ljubezni. Poročil se je s slikarko maroško-francoskega rodu Micheline Roquebrune. Njun zakon se je izkazal za zelo trdnega, saj je preživel tudi Conneryjevo zunajzakonsko razmerje s skoraj 20 let mlajšo angleško pevko Lynsey de Paul, ki je že pokojna.

Koronavirus pasica november