Tuja scena

Umrla je francoska pevka in pop ikona Francoise Hardy

Pariz, 12. 06. 2024 10.13 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, E.K.
Komentarji
0

Umrla je francoska pevka Francoise Hardy. Stara je bila 80 let. Njen kristalno čisti glas in melanholična besedila so jo v 60. letih minulega stoletja izstrelila med mednarodne zvezde. Njeno smrt je v torek obelodanil njen sin Thomas Dutronc, poroča francoska tiskovna agencija.

Leta 2004 so Francoise Hardy odkrili limfom, leta 2019 pa je sporočila, da ima raka grla. V radijskem pogovoru leta 2021 je Hardy, ki je izgubila sluh na eno uho, podprla predlog zakona o evtanaziji. Francoise je edina francoska glasbenica, ki se je leta 2023 pojavila na lestvici 200 največjih pevcev vseh časov, ki jo je objavila revija Rolling Stone. Poleg materne francoščine je pela tudi v angleščini, italijanščini in nemščini. Njena kariera je trajala več kot pol stoletja in obsega skoraj 30 studijskih albumov.

 Francoise Hardy
Francoise Hardy FOTO: Profimedia

V 60. letih minulega stoletja in kasneje je veljala za pop ikono in modno muzo. Pevec legendarne skupine Rolling Stones Mick Jagger jo je opisal kot idealno žensko, Bob Dylan je zanjo napisal pesem, ženske po vsem svetu pa so posnemale njen modni slog in posvojile njene melanholične pesmi.

Njena pevska kariera se je začela leta 1962 z debitantskim singlom Tous les garcons et les filles, v katerem je sicer zadržana zvezdnica objokovala svoj status brez ljubezni. Singel so prodali v milijon izvodih, Francoise pa je nemudoma postala zvezda generacije povojnih francoskih pop pevcev. Sledilo je več uspešnic, od balade Mon Amie La Rose do skladbe Comment te dire adieu. Kasneje je postala tudi model za številne modne oblikovalce, vključno z Yvesom Saintom Laurentom in Pacom Rabannom.

Rodila se je 17. januarja 1944 v nacistično okupiranem Parizu materi samohranilki. Njena babica ji je govorila, da je ostudna in da ne bo nikoli našla fanta. Šele ko je leta kasneje Jagger izjavil, da je vanjo zaljubljen, je spoznala, da ni zgolj naivno neprivlačno dekle, v kar so jo prepričevali v domačem okolju.

Nekaj let je bila poročena s francosko glasbeno zvezdo Jacquesom Dutroncom, od katerega se je ločila leta 1988. Paru se je leta 1973 rodil sin Thomas, ki je kasneje tudi sam postal glasbenik. Pred Dutroncem je bila v razmerju s fotografom Jean-Mariejem Perierjem.