Tuja scena

V 82. letu starosti umrl igralec Brian Dennehy

Los Angeles, 16. 04. 2020 19.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Igralec Brian Dennehy, ki je v svoji karieri osvojil zlati globus in dve ameriški gledališki nagradi tony, je umrl v 82. letu starosti. Ikonični igralec, ki se ga številni spomnijo iz filmov Tomažek (Tommy Boy), Rambo (First Blood) in Kokon (Cocoon), je umrl naravne smrti.

Tragično novico o smrti igralca Briana Dennehyja so sporočili družinski člani. "S težkimi srci sporočamo, da je naš oče Brian umrl naravne smrti in ne zaradi virusa covid-19. Ljubil je življenje, bil je velikodušen, ponosen ter vdan oče in dedek, pogrešali ga bomo vsi, njegova žena Jennifer, družina in številni prijatelji," je na Twitterju zapisala njegova hči Elizabeth Dennehy, ki je prav tako igralka. Novico je potrdila tudi njegova igralska agencija ICM.

Umrl je Brian Dennehy.
Umrl je Brian Dennehy. FOTO: Profimedia

Dennehy se je rodil v zvezni državi Connecticut, bil pa je irskega porekla in vzgojen kot katoličan. Družina se je po njegovem rojstvu preselila na Long Island v New Yorku, kjer je obiskoval šolo in prejel nogometno štipendijo, s katero si je zagotovil mesto na univerzi Columbia v New Yorku. Nadaljeval je podiplomski študij dramske umetnosti na univerzi Yale.

Broadwayski igralec je prejel prvega tonyja za svojo vlogo kot Willy Loman v gledališki igri Smrt trgovskega potnika (Death of a Salesman) leta 1999, drugega pa leta 2003 za svojo vlogo v gledališki igri Long Day's Journey Into Night. Igralec je bil eden najpomembnejših interpretov del dramatika Eugene O'Neilla. Desetletja je bil povezan z gledališčem Goodman v Chicagu, kjer se je tudi spoznal z O'Neillovimi deli.

Prvič se je sicer na televiziji pojavil leta 1977, zlati globus pa je prejel leta 2000 za najboljšega igralca v televizijski adaptaciji igre Smrt trgovskega potnika. Prav tako pa je bil v svoji igralski karieri kar šestkrat nominiran za nagrado emmy. Njegova televizijska kariera je dosegla vrhunec, ko je v vlogi Teasleja, sadističnega voditelja, očaral gledalce v filmu Rambo, kjer je igral skupaj s Sylvestrom Stallonom.

Brian je bil dvakrat poročen, med letoma 1959 in 1974 z Judith Scheff, s katero je imel tri hčerke Elizabeth, Kathleen in Deirdre. Od leta 1988 pa je srečno živel s kostumografinjo Jennifer Arnott, s katero pa je imel hčerko Sarah in sina Cormacka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3