4°C

V Londonu na ogled akvareli princa Charlesa

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA / K. Z. /
KOMENTARJI
7
Princ Charles, britanski prestolonaslednik, je razstavil najobsežnejši izbor svojih akvarelov doslej. Valižanski princ jih je v zadnjih petih desetletjih kljub svojemu natrpanemu urniku ustvaril približno 680. V kapeli iz 19. stoletja v nekdanji vojašnici Chelsea Barracks v Londonu jih je na ogled 79.

Na akvarelih princa Charlesa so upodobljene zasnežene škotske gore, valižansko podeželje, francoski provansalski vrhovi, gora Atos v Grčiji in Transilvanija v Romuniji. Princ je v akvarelu upodobil tudi švicarski alpski letovišči Klosters in Saint Moritz ter francoski grad Le Barroux.

Princ Charles ima slikarsko žilico.
Princ Charles ima slikarsko žilico.FOTO: Profimedia

Najljubše so mu gore, zlasti Beinn a'Bhuird v gorovju Cairngorms na severovzhodu Škotske, ki ga je večkrat naslikal v različnih letnih časih in z različnih zornih kotov. Kot je pojasnil v spremni besedi k razstavi, ga je akvarel pritegnil, ker se mu fotografija ni zdela zadovoljiva. "Zahteva izjemno koncentracijo in zato je to ena najbolj sproščujočih terapevtskih vaj, kar jih poznam," je zapisal o tej slikarski tehniki.

PREBERI ŠE
Princ Charles je dopolnil 73 let

"Pravzaprav se mi zdi, da me prestavi v drugo dimenzijo in kar osveži dele duše, ki jih druge dejavnosti ne morejo doseči," je še zapisal. Pojasnil je, da si ne dela utvar, da so njegove "skice velika umetnost ali razvijajoči se talent. Bolj kot kar koli drugega predstavljajo mojo posebno obliko 'fotografskega albuma' in zato mi veliko pomenijo."

Akvareli princa Charlesa prikazujejo pokrajine, ki jih je obiskal in so mu ljube.
Akvareli princa Charlesa prikazujejo pokrajine, ki jih je obiskal in so mu ljube.FOTO: Profimedia

Včasih je akvarele podpisoval kot A. G. Carrick – psevdonim je ustvarjen iz začetnic njegovih drugih imen, Arthur in George, ter enega od njegovih nazivov, grof Carrick. Tudi Charlesov oče, princ Filip, ki je umrl aprila lani, star 99 let, je bil plodovit slikar, prav tako kot kraljica Viktorija, ki je vladala med letoma 1837 in 1901.

Petdeset Charlesovih akvarelov je bilo leta 1998 razstavljenih v palači Hampton Court ob njegovem 50. rojstnem dnevu. Trideset jih je leta 2018 ob njegovem 70. rojstnem dnevu na ogled postavila avstralska narodna galerija.

Razstava v Londonu bo na ogled do 14. februarja.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.