Tuja scena

V Novi Mehiki začetek sodnega procesa proti igralcu Alecu Baldwinu

Santa Fe, 09. 07. 2024 18.37 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, E.K.
Komentarji
1

Na sodišču v ameriški zvezni državi Nova Mehika se je danes začel sodni proces proti ameriškemu igralcu Alecu Baldwinu. 66-letni igralec je zaradi smrti snemalke na snemanju vesterna Rust (Rja) obtožen uboja iz malomarnosti. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do 18 mesecev zapora.

Sodni proces proti Alecu Baldwinu se je začel slaba tri leta po smrtonosnem incidentu. Ta se je zgodil na ranču Bonanza Creek, priljubljenem prizorišču snemanja vesternov v Novi Mehiki, in je pretresel Hollywood. 21. oktobra 2021 je namreč Baldwin na snemanju vesterna v vlogi glavnega igralca streljal z revolverjem, v katerem je bilo namesto neškodljivih slepih nabojev pravo strelivo. Naboj je zadel snemalko Halyno Hutchins (42) ter režiserja Joela Souzo, ki je stal za njo. Snemalka je kmalu zatem umrla, Souza pa jo je odnesel z lažjimi poškodbami. Še vedno ni jasno, kako se je pravo strelivo znašlo na snemanju.

Začel se je sodni proces proti ameriškemu igralcu Alecu Baldwinu.
Začel se je sodni proces proti ameriškemu igralcu Alecu Baldwinu. FOTO: AP

Sodnica Mary Marlowe Sommer je za proces predvidela skoraj dva tedna. Uvodne besede obrambe in tožilstva so predvidene za sredo. Med pričami naj bi nastopili filmski ustvarjalci, preiskovalci in strokovnjaki za orožje. Baldwin se je sicer pred začetkom sojenja januarja letos že izrekel za nedolžnega. 

Zvezdnik se je na sodišču skupaj z odvetniki pojavil tudi v ponedeljek. Obramba in tožilstvo sta bila takrat na sestanku pred sodnico vsak na svojem bregu glede dokazov in prič na sojenju. Obramba tudi vztraja, da je v sodnem postopku pomembna zgolj vloga Baldwina kot igralca. Tožilstvo na drugi strani izpostavlja njegovo vlogo kot koproducenta vesterna, ki naj bi ignoriral varnostne predpise ter izvajal pritisk na filmske ustvarjalce na snemanju in jih s tem spravljal v nevarnost, je poročala nemška tiskovna agencija. 

V ločenem sodnem procesu so orožarko Hannah Gutierrez-Reed, ki je bila na snemanju odgovorna za varnost orožja in je s strelivom napolnila revolver, s katerim je streljal Baldwin, spoznali za krivo uboja iz malomarnosti. Aprila je bila obsojena na najvišjo možno kazen, 18 mesecev zapora.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
09. 07. 2024 19.00
..jara kaca..stekli polz..