ZANIMIVOSTI

12-letnik pripravil razstavo modelnih železnic

Rogaška Slatina, 04.08.2022, 12:22 | Posodobljeno pred 27 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
12-letni ljubitelj vlakov in železnic Val Vavpotič Lorber je z modelom iz Lego kock že pri treh letih razstavljal v Železniškem muzeju, zdaj pa si lahko do 5. avgusta ogledate zanimivo maketo z delujočimi vlakci v Knjižnici Rogaška Slatina.

"Včasih sem bil več v Železniškem muzeju kot v vrtcu," je povedal 12-letni Val Vavpotič Lorber, ki je očitno zares velik navdušenec in poznavalec modelnih vlakcev. O tem priča tudi dejstvo, da je častni član Železniškega muzeja, pri čemer mu je pomagal takratni ravnatelj muzeja Mladen Bogić, ki ga je bodril in pripomogel z nasveti.

1. avgusta so v Knjižnici Rogaška Slatina odprli razstavo mogočne modelne železnice, ki jo je izdelal 12-letni Val Vavpotič Lorber.
1. avgusta so v Knjižnici Rogaška Slatina odprli razstavo mogočne modelne železnice, ki jo je izdelal 12-letni Val Vavpotič Lorber.FOTO: Marko Vavpotič

Valu seveda pomaga tudi podpora staršev Monike in Marka ter obeh babic in dedkov, pri hobiju pa mu je pomagal tudi Vladimir Gasparič, nekdanji diplomat, prav tako velik ljubitelj modelnih železnic, ki je s svojo veliko maketo požel veliko navdušenja pri pobiču.

Nekdanji ravnatelj Železniškega muzeja Mladen Bogić, avtor razstave Val Vavpotič Lorber, direktorica Knjižnice Rogaška Slatina Nataša Koražija in producent razstave Nani Poljanec.
Nekdanji ravnatelj Železniškega muzeja Mladen Bogić, avtor razstave Val Vavpotič Lorber, direktorica Knjižnice Rogaška Slatina Nataša Koražija in producent razstave Nani Poljanec.FOTO: Marko Vavpotič

Zasnova pričujoče modelne železnice je začela nastajati pred dvema letoma, ko je Val z očetom izdelal idejni načrt in nekaj manjših maket. Dobro leto nazaj je začela nastajati velika maketa, ki meri 2,4 x 1,6 x 0,6 metra, v katero so vložili preko tristo ur vztrajnega in marljivega dela. Poleg številnih lokomotiv, od električnih do parnih z vagoni, so izdelali tudi hribčke in doline, tunele, potočke, jezero s kopalci, gostilno, hiške, ulično razsvetljavo, avtobusno postajo itd. Gre torej za zanimivo zgodbo, najstnik pa je v projekt vložil kup ročnih spretnosti in domišljije.

V krajšem kulturnem programu je nastopil tudi Valov sorodnik, kantavtor Tomi Lorber.
V krajšem kulturnem programu je nastopil tudi Valov sorodnik, kantavtor Tomi Lorber.FOTO: Marko Vavpotič

Razstavo so odprli 1. avgusta, kjer je zbrane v Knjižnici Rogaška Slatina pozdravila direktorica knjižnice mag. Nataša Koražija, v krajšem kulturnem programu pa je nastopil tudi Valov sorodnik, kantavtor Tomi Lorber. Častni govornik je bil nekdanji ravnatelj Železniškega muzeja g. Bogić, Valov podpornik, velik poznavalec in navdušenec nad vlaki in železnicami. Zbralo se je lepo število obiskovalcev, predvsem otrok, ki so z navdušenjem čakali, kdaj bo Val pognal svoje lokomotive. Nani Poljanec je odigral vlogo producenta razstave in ob koncu programa Valu podelil častni naziv ljudski ustvarjalec. Razstava bo v Rogaški Slatini na ogled do petka, 5. avgusta, nato pa bo morda njegova čudovita modelna železnica predstavljena še drugod po Sloveniji, po možnosti celo v Železniškem muzeju v Ljubljani.

Razstava je privabila veliko število obiskovalcev, med katerimi so prednjačili otroci.
Razstava je privabila veliko število obiskovalcev, med katerimi so prednjačili otroci.FOTO: Marko Vavpotič

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.