Zanimivosti

Cirque de Solei prekinil pogodbo 3500 sodelavcem, projekt Tjaše Dobravec samo prestavili

Montreal, 30. 06. 2020 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za svetovno znano organizacijo, ki združuje najbolj spretne akrobate tega sveta, se je začela prisilna poravnava. Cirque de Solei naj bi bil na robu osebnega stečaja, a pristojni so prepričani, da jim lahko uspe 'splavati na površje'. Verjamejo, da lahko premagajo krizo in si opomorejo.

Podjetje Cirque de Solei, združenje vrhunskih akrobatov z vsega sveta, je v prisilni poravnavi. Bojijo se osebnega stečaja, zato so morali zaradi krize, ki je nastopila ob pandemiji, prekiniti pogodbo kar 3500 sodelavcem. V uradnem medijskem sporočilu so pojasnili, da je bila ta poteza za njih zelo težka in da iščejo rešitve za prihodnost. Želijo si zaščititi podjetje in njegovo zapuščino. 

Akrobati, znani po celem svetu.
Akrobati, znani po celem svetu. FOTO: Julie Desmarais

Novica o prisilni poravnavi je prišla le tri mesece po tem, ko je bilo podjetje prisiljeno ustaviti vse predstave po svetu, med katerimi je bilo tudi šest predstav v Las Vegasu. Prekiniti so morali prodajo vstopnic za deset predstav, med katerimi so tudi Michael Jackson One in The Beatles LOVE, piše CNN. "Zadnjih 36 let je bila Cirque de Solei izjemno uspešna in dobičkonosna organizacija," je v uradni izjavi povedal predsednik Daniel Lamarre: "A glede na to, da smo bili v zadnjih mesecih zaradi pandemije prisiljeni odpovedati vse predstave, se je vodstvo odločilo, da zaščiti prihodnost podjetja."

Medijski predstavnik organizacije sicer ni takoj odgovoril na vprašanje revije People, kakšen je njihov načrt, a so kasneje vseeno izdali uradno medijsko izjavo. V tej pojasnjujejo, da bo bitka s krizo izjemno težka, a da bodo naredili vse, da bi organizacija preživela. Novi deležniki podjetja oziroma 'sponzorji', kot jim pravijo sami, bodo poskusili poskrbeti, da bi ustvarili dva finančna sklada v višini 18 milijonov evrov. S pomočjo deležnikov vodstvo organizacije upa na 'ponovno rojstvo'.

Zmagovalni nastop Tjaše Dobravec v šovu Slovenija ima talent.
Zmagovalni nastop Tjaše Dobravec v šovu Slovenija ima talent. FOTO: Miro Majcen

Med sodelavci podjetja Cirque de Solei tudi Slovenka Tjaša Dobravec

A to ni vse. Vodstvo je bilo prisiljeno prekiniti pogodbo kar 3500 sodelavcem. Ker je med sodelujočimi tudi zmagovalka sedme sezone šova Slovenija ima talent Tjaša Dobravec, nas je zanimalo, ali so jo obvestili o morebitnih spremembah.

"Ne vem, kaj se dogaja. Nihče me ni kontaktiral, zato sem jim sama pisala," je za 24ur.com povedala Tjaša in dodala: "Ko sem jih vprašala, kaj se dogaja, so mi samo pojasnili, da je projekt, pri katerem sodelujem, prestavljen na naslednje leto." Tjaša namreč ni ena od rednih sodelavcev organizacije, sodeluje le pri enem projektu, zato z njo očitno niso prekinili pogodbe in bo lahko vseeno zablestela v eni od njihovih predstav.

Akrobati Cirquea so bili v Ljubljani nazadnje na obisku pred tremi leti, ko so v Stožicah priredili pravi spektakel z naslovom Varekai.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Neža001
29. 10. 2020 15.11
Kako pa je lahko cirkus v "osebnem" stečaju??? Jao, pisec......
Sosed Sosedov
30. 06. 2020 13.33
-27
A slonu in levu so odpovedal pogodbo? In ju peljali nazaj v Afriko v park?
cigarilos
30. 06. 2020 14.13
+31
Ta cirkus nima živali. Malo se pozanimaj, preden napišeš kakšno neumnost. S takšnimi izjavami kažeš zgolj svojo nerazgledanost.
BepaJoseph
30. 06. 2020 12.39
+25
Podjetju ne more groziti "osebni stečaj", kot navaja študentski prepisovalec tujih člankov...