Zanimivosti

Ibsenova nagrada v roke argentinski režiserki Loli Arias

oslo, 22. 03. 2024 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, K. Z.
Komentarji
0

Letošnjo mednarodno Ibsnovo nagrado bo prejela argentinska avtorica in režiserka Lola Arias. Po mnenju odbora Ibsenove nagrade Ariasova ustvarja gledališče, ki je demokratično, raznoliko in temelji na življenjskih izkušnjah. Ibsenova nagrada velja za eno najprestižnejših gledaliških nagrad na svetu. Podelili jo bodo 13. oktobra v Oslu.

Kot je še dodal odbor, argentinska umetnica Lola Arias z neposrednim vključevanjem v ustvarjalni proces tistih, katerih zgodbe pripoveduje, prevprašuje temeljna vprašanja o posedovanju, delovanju in etiki.

Lola Arias bo prejela prestižno Ibsenovo nagrado, ki ji jo bodo podelili 13. oktobra v Oslu.
Lola Arias bo prejela prestižno Ibsenovo nagrado, ki ji jo bodo podelili 13. oktobra v Oslu. FOTO: Profimedia

Arias je pisateljica, glasbenica, igralka, režiserka in filmska ustvarjalka. Na področju dokumentarnega gledališča deluje od leta 2007 in je razvila več kot 10 predstav v sodelovanju z ljudmi, ki so preživeli posebne dogodke ali imeli zgodovinske izkušnje, so v Oslu še navedli v sporočilu za javnost.

Mednarodna Ibsenova nagrada velja za eno najprestižnejših gledaliških nagrad na svetu. Spremlja jo denarna nagrada v vrednosti 2,5 milijona norveških kron (okoli 220.000 evrov). Financira jo norveška država.

Med prejšnjimi dobitniki Ibsenove nagrade so francoska gledališka ustvarjalka Ariane Mnouchkine, avtorja Jon Fosse in Peter Handke, režiser Christoph Marthaler ter nemški skladatelj in glasbenik Heiner Goebbels.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.