4°C

Indonezijec razočaran, ker je meteorit prodal pod ceno

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Karmelina Husejnović /
KOMENTARJI
76
Indonezijec, ki mu je na hišo padel meteorit, se počuti prevaranega. Čeprav je s prodajo meteorita postal milijonar v rupijah, je ugotovil, da bi lahko zaslužil precej več. Za vesoljski kamen, ki je vreden 1,57 milijona evrov, je namreč iztržil le okoli 12.000 evrov.

Joshua Hutagalung iz Kolanga v Severni Sumatri je vznemirjen, ker je izvedel, da je meteorit, ki je padel na njegovo hišo, vreden 1,57 milijona evrov. "Če je to res, sem bil prevaran in sem zdaj razočaran," je dejal za lokalni Jakarta Post

Hutagalung je namreč ameriškemu strokovnjaku za meteorite Jaredu Collinsu 1,8-kilogramski meteorit prodal za 200 milijonov indonezijskih rupij (približno 12.000 evrov). Čeprav je ta znesek vreden toliko kot 30 njegovih letnih plač, pa po prodaji sam ni postal milijonar in ni obogatel, pravi. "Vseh 200 milijonov rupij, ki sem jih dobil s prodajo meteorita Collinsu, sem porabil za pomoč družini in sirotam, gradnjo cerkve in popravilo grobov svojih staršev," je dejal moški, ki se zdaj počuti opeharjenega. 

Novica o najdbi redkega meteorita, ki naj bi bil po ocenah strokovnjakov star približno 4,5 milijarde let, je prišla v javnost po tem, ko so fotografije zakrožile po družbenih omrežjih. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Meteorit je na streho njegove verande padel avgusta. Joshua, ki sicer izdeluje krste, je bil v svoji delavnici, ko je zaslišal glasno bobnenje in nato še močnejši zvok, ko je nekaj treščilo v njegovo hišo. "Zvok je bil tako glasen, da se je zatresla cela hiša. In ko sem se odpravil raziskat, kaj se je zgodilo, sem videl, da je nekaj poškodovalo pločevinasto streho," je povedal za lokalni spletni portal Kompas

Indonezijec je nato v hipu postal tarča zanimanja tako lokalnih prebivalcev, ki so želeli videti vesoljski kamen, kot tudi zbiralcev meteoritov. Prejel je več ponudb, a kamna sprva ni želel prodati. Ko mu je Collins ponudil za 14 milijonov rupij (833 evrov) višjo ponudbo za popravilo poškodovane strehe, je Johsua popustil in meteorit prodal. 

Collins je kamen nato prodal ameriškemu zdravniku in zbiratelju meteoritov Jayu Piateku, ki ga hrani v tekočem dušiku v Centru za študije meteoritov Univerze v Arizoni. Koliko je ob tem profitiral Collins, ni znano. 

Delčke meteorita, ki jih je od domačinov pridobil drugi zbiratelj, trenutno prodajajo na eBayu po ceni 847 evrov za gram. Hutagalung je obdržal še nekaj koščkov meteorita, a pravi, da jih kljub njihovi veliki vrednosti ne bo prodal. 

Koronavirus pasica november