Zanimivosti

Izvirna ilustracija naslovnice knjige o Harryju Potterju dosegla vrtoglavo ceno

New York, 27. 06. 2024 10.49 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, E.M.
Komentarji
2

Izvirna akvarelna ilustracija naslovnice za prvo izdajo knjige Harry Potter in kamen modrosti je bila na dražbi prodana za 1,9 milijona dolarjev oziroma 1,7 milijona evrov. S tem je postala doslej najdražji predmet, povezan s Harryjem Potterjem, ki je bil kadar koli prodan na dražbi, so sporočili iz avkcijske hiše Sotheby's.

Izvirna ilustracija naslovnice knjige o Harryju Potterju je dosegla vrtoglavo ceno. "Ilustracijo so po telefonu in spletu skoraj deset minut dražili štirje ponudniki," so sporočili iz avkcijske hiše Sotheby's, kjer so izvirno akvarelno ilustracijo naslovnice za prvo izdajo knjige Harry Potter in kamen modrosti prodali za 1,7 milijona evrov. Pri Sotheby's so pred dražbo sicer ocenili, da bi zanjo lahko iztržili od 400.000 do 600.000 ameriških dolarjev (približno 37.300 in 56.000 evrov).

Izvirna ilustracija naslovnice knjige Harry Potter in kamen modrosti prodana za 1,7 milijona evrov
Izvirna ilustracija naslovnice knjige Harry Potter in kamen modrosti prodana za 1,7 milijona evrov FOTO: Profimedia

Izvirna naslovnica knjige Harry Potter in kamen modrosti izpod peresa britanske avtorice J. K. Rowling je delo Thomasa Taylorja. Leta 1997, ko je na knjižne police prišla prva knjiga o Harryju Potterju, je bil star komaj 23 let. Taylor je delal v otroški knjigarni v Cambridgeu, ko ga je založnik Barry Cunningham iz založbe Bloomsbury prosil, naj nariše podobo za knjigo J. K. Rowling, ki naj bi izšla 26. junija 1997 v Londonu.

Po besedah Kalike Sand iz avkcijske hiše Sotheby' je bil Taylor med prvimi, ki so knjigo prebrali. V roke je namreč dobil zgodnji izvod rokopisa, ki je bil podlaga za njegovo umetniško delo. Kot je še povedala, je bilo tako "popolnoma na njem, kako si bo zamislil Harryja Potterja". Rowlingova in Taylor sta bila ob izidu knjige popolnoma neznana in le malokdo je pričakoval, da bo knjiga postala svetovni fenomen. Po podatkih Sotheby's je bilo natisnjenih le 500 izvodov prve izdaje, od katerih jih je bilo 300 poslanih knjižnicam.

Knjiga je kmalu postala uspešnica in sledilo je še šest nadaljevanj. Poleg knjige so bile med drugim uspešne tudi filmske priredbe, gledališka igra in video igre. Knjige o čarovniškem vajencu so po prvi izdaji pred 27 leti pozneje prodali v več kot kot 500 milijonov izvodih. Prevedene so v 80 različnih jezikov.

Ko je bila ilustracija leta 2001 prvič ponujena na dražbi pri Sotheby's v Londonu, so zanjo iztržili le 85.750 funtov (99.200 evrov), vendar so do tedaj izšle le štiri knjige o dečku čarovniku.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FoxnarCa
14. 07. 2024 09.51
Vsaka vaša umetnost je povita v umazani denar, ker je umetnost...po važe je najdeni skriti zaklad...
akize
27. 06. 2024 12.47
popravite konverzijo iz $ v €. vam spet google translate nagaja?