Zanimivosti

Magda: Za boljšo obveščenost in večjo vključenost starejših v družbo

Ljubljana, 29. 11. 2020 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
2

Mobilna aplikacija je prišla ob pravem času, saj so zaradi novih razmer zaradi koronavirusa stiske in izzivi starejših še opaznejši. Magda deluje po načelu 'vse na enem mestu' in je preprosta za uporabo, saj na uporabniku prijazen način združuje raznovrstne informacije in vsebine, ki jih starejši potrebujejo v svojem vsakdanu.

Prvo mobilno aplikacijo za starejše v Sloveniji sta snovalca, Družba BTC in socialno podjetje Simbioza Genesis, poimenovala Magda. Magdalena je babica podjetnika in pobudnika Simbioze Žige Vavpotiča, ki je spraševala po tem, "Kaj je www … ?" In ravno zanimanje babice za različne spletne vsebine in kanale je sprožilo enega večjih medgeneracijskih projektov v Sloveniji. Aplikacija Magda je tako namenjena "starejšim kot pomoč pri uporabi novih tehnologij ter približevanju drugačnih priložnosti, s katerimi si bodo lahko starejši omogočili in povečali neodvisnost, boljšo obveščenost, dostop do različnih vsebin ter večjo vključenost v družbo," pojasnjujeta snovalca. 

Pri Simbiozi poudarjajo, da je Magda le prvi korak na poti izobraževanja in opolnomočenja starejših za uporabo pametnih telefonov, saj bodo še v prihodnosti organizirali različne delavnice o izobraževanju starejših glede rabe pametnih telefonov.

Aplikacija Magda

"Magdo smo od vsega začetka na vsebinski ravni razvijali v sodelovanju s starejšimi in upoštevajoč njihove ideje, predloge, potrebe in želje. Tako Magda ni le prva aplikacija za starejše v Sloveniji, ampak predvsem konkreten odgovor na potrebe starejših uporabnikov. Z razvojem nove mobilne aplikacije tako ostajamo zvesti družbeni inovativnosti ter iskanju novih storitev in produktov za starejše," je pojasnila Katja Pleško, direktorica socialnega podjetja Simbioza Genesis.

Magda tako vsebuje vse pomembne kontakte za urgentno pomoč starejšim, ponuja tudi novice, v katerih so strnjene vse aktualne informacije za starejše, pa tudi informacije številnih ponudnikov storitev, kot so brezplačni prevoz, lekarne, pošte, knjižnice ipd. Omenjene ustanove lahko s pomočjo aplikacije tudi pokličejo. Aplikacija vsebuje tudi izobraževalne vsebine, kot so vrtnarjenje, kuhanje, zbirka receptov in uporaba računalnika ter sodobnih komunikacijskih tehnologij. Za dodatno aktivnost starejših pa so snovalci poskrbeli z videovsebinami, ki jih vodijo čez različne vaje. Na aplikaciji lahko še poslušajo radio in spremljajo dogodke, ki so namenjeni starejšim po vsej Sloveniji in potekajo v živo ali v digitalni obliki.

Pametno pomočnico starejših podpirajo tudi druge organizacije

"Solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje in razumevanje potreb ljudi so generatorji razvoja prihodnosti, v kateri si želimo živeti. Zato je danes, v času spreminjajočih se družbenih in ekonomskih razmer, še toliko pomembneje, da s skupnimi močmi skrbimo za okolje, ki v duhu povezovanja in solidarnosti vsem generacijam omogoča dostop do informacij ter možnost vseživljenjskega učenja," je pojasnil izvršni direktor družbe BTC, mag. Damjan Kralj

Aplikacijo Magda sta pozdravila in v vlogi ambasadorja nastopila ministrstvo za javno upravo ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. "Na Ministrstvu za javno upravo RS smo veseli, da je aplikacija Magda zasnovana tako, da konkretno uči, kako lahko digitalizacija koristno vpliva na kakovost posameznikovega življenja. Verjamemo, da lahko vključevanje v digitalno družbo pomaga tako tistim, ki že imajo izkušnje z uporabo sodobne tehnologije, kot tistim, ki v informacijsko družbo vstopajo prvič," je povedal minister Boštjan Koritnik.

Janez Cigler Kralj, minister za delo, pa je izpostavil, da "ena od ključnih prioritet mojega mandata je celostna skrb za starejše, zato podpiram vsa prizadevanja za vključenost starejših v družbo. Nadvse pomembno je, da se starejšim nudi podpora tudi v obliki projektov, kot je Magda".

Projekt Magda pa so podprli tudi pri Zvezi društev upokojencev Slovenije ter različne humanitarne organizacije, radijske postaje, nekatera podjetja, pa tudi Mestna občina Murska Sobota. Župan dr. Aleksander Jevšek je ob tem poudaril, da je, "kako pomembna je digitalna pismenost tudi v tretjem življenjskem obdobju, pokazala aktualna epidemija, ko številni starejši doživljajo velike stiske zaradi socialne izključenosti".

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

karman
29. 11. 2020 18.14
+1
To je tud vohunska aplikacija?😂😂😂
OneEarth
29. 11. 2020 18.06
+1
Pa rabijo nekoga da se ukvarja z njimi jih streze rabijo dostopne domove za ostarele pav ekaj za pojest potem pa sele aps