Zanimivosti

Med nagrajenci tekmovanja popotniški fotograf leta tudi Slovenec Matjaž Krivic

Ljubljana, 17. 12. 2018 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na natečaj za tekmovanje popotniški fotograf leta je prispelo več kot 20.000 fotografij iz več kot 140 držav. S podobami, ki večinoma prikazujejo vsakdanje življenje v Afriki in na Bližnjem vzhodu, je v kategoriji Potovalni portfel zmagal slovenski fotograf Matjaž Krivic.

Med nagrajenci tekmovanja popotniški fotograf leta (Travel Photographer of the Year - TPOTY) 2018 je tudi slovenski fotograf Matjaž Krivic. S podobami, ki večinoma prikazujejo vsakdanje življenje v Afriki in na Bližnjem vzhodu, je zmagal v kategoriji Potovalni portfel.

Krivic je popotniški fotograf, ki v svoj objektiv že več kot 25 let beleži različne ljudi in kraje. Od leta 1999 razstavlja v Sloveniji in tujini. Je dobitnik številnih prestižnih nagrad, med drugim je prejel nazive GEA fotograf leta 2001 in leta 2016 na mednarodnem fotografskem natečaju World Press Photo 2016 drugo nagrado v kategoriji Ljudje.

S podobami, ki večinoma prikazujejo vsakdanje življenje v Afriki in na Bližnjem vzhodu, je Matjaž Krivic zmagal v kategoriji Potovalni portfel.
S podobami, ki večinoma prikazujejo vsakdanje življenje v Afriki in na Bližnjem vzhodu, je Matjaž Krivic zmagal v kategoriji Potovalni portfel. FOTO: TPOTY

Veliki zmagovalec tekmovanja najboljših popotniških fotografij iz več kot 140 držav je sicer italijanski fotograf Stefano Pensotti, ki so mu zmago prinesle fotografije iz osmih držav, med drugim iz Etiopije, Gruzije in Mjanmara. Njegove fotografije so pogosto observacijske in prikazujejo intimne trenutke iz vsakdanjega življenja, od moškega v Indiji, ki si je privoščil dremež, do verskega obreda v Senegalu, poroča spletni portal Newsweek.

Stefano Pensotti je začel fotografirati, ko je bil še otrok, fotoaparat pa je ukradel svojemu starejšemu bratu.
Stefano Pensotti je začel fotografirati, ko je bil še otrok, fotoaparat pa je ukradel svojemu starejšemu bratu. FOTO: TPOTY

V kategoriji Obrazi, ljudje, kulture je slavila nizozemska fotografinja Marinka Masseus s svojimi osupljivimi, minimalističnimi podobami otrok z albinizmom iz Tanzanije. "Zame je pomemben stik z ljudmi. Za trenutek me spustijo v svoja življenja," je povedala.

Marinka Masseus je slavila v kategoriji Obrazi, ljudje, kulture.
Marinka Masseus je slavila v kategoriji Obrazi, ljudje, kulture. FOTO: TPOTY

Nagrajence so izbrali še v kategorijah Mladi potopisni fotograf leta ter Vroče/hladno. Zmagovalne fotografije bodo spomladi razstavljene v Londonu, nato bodo na ogled še drugod po svetu.

Tekmovanje popotniški fotograf poteka od leta 2003 na pobudo fotografa Chrisa Coea. Na natečaj je prispelo več kot 20.000 fotografij avtorjev iz 22 držav.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
17. 12. 2018 19.48
+2
Slika da te kap!