19°C

Medena celica: obsojenci iz zapora na Igu pridelali 6 kg medu

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Marijana Lisjak /
KOMENTARJI
5
Na dislociranem oddelku ljubljanskega Odprtega oddelka Ig bo do konca leta 2023 potekal projekt Medena celica. S tem želijo zaprtim osebam približati delo čebelarjev, do zdaj pa je pri projektu sodelovalo 20 obsojencev, ki so lani začeli pridobivati teoretično znanje in ga prenesli v prakso. Enega od obsojencev je čebelarstvo tako navdušilo, da se je predčasno vrnil s prostega izhoda, da je lahko skrbel za čebele.

Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij je začela lani v sodelovanju z društvom Urbani čebelar izvajati pilotni projekt Medena celica. V sodelovanju s Fakulteto za dizajn so na zaporniškem vrtu postavili panje, ob katerih so obsojence učili dela s čebelami. V osnovi sta cilj projekta ozaveščanje in popularizacija dejavnosti čebelarja, a še pomembneje je, da projekt prispeva k resocializaciji obsojencev, so sporočili iz Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij. Kot ugotavljajo v društvu Urbani čebelar," čebelarjenje ljudi senzibilizira, postanejo pozornejši na naravo in se s pomočjo čebel tudi prilagajajo določenemu okolju". K projektu je do zdaj pristopilo 20 zaprtih oseb, ki so si z delom okrog panjev krajšale čas med prestajanjem kazni in se naučile tudi nekaj novega, kar jim bo lahko koristilo po odsluženi kazni. Vodja oddelka, Hermina Androjna, je na dogodku, na katerem so predstavil pilotni projekt Medena celica, izpostavila ravno to, da obsojence delo s čebelami pripravlja na življenje zunaj zapora. Z delom s čebelami se krepi tudi stik z naravo, ki ga je v času prestajanja zaporne kazni marsikdo izgubil. 

Do sedaj je k projektu Medena celica pristopilo 20 obsojencev
Do sedaj je k projektu Medena celica pristopilo 20 obsojencevFOTO: Gov.si

Zaprtim sta čebelarstvo približala mentorja Gorazd Trušnovec in Franc Petrovčič. Sicer je bila letošnja letina zaradi slabih vremenskih razmer nekoliko slabša, a so vseeno zadovoljni z vsemi šestimi kilogrami medu, ki so ga natočili. Nad čebelarjenjem se je eden od obsojencev tako navdušil, da se je celo predčasno vrnil s prostega izhoda, da bi lahko poskrbel za čebele. Zdaj, ko je kazen že prestal, bo čebelarjenje nadaljeval na svobodi. 

Na osrednem dogodku, kjer so predstavili projekt, so iz sodčka točili letošnjo bero, ki so jo zaprte osebe pridelale ob podpori čebelarskih mentorjev. Pilotni projekt Medena celica, eden izmed 15 projektov, ki v 12 evropskih mestih potekajo v okviru krovnega projekta FoodE, je namenjen izobraževanju in urjenju v čebelarjenju v zaporih in bo potekal do konca leta 2023. Projekt v jesensko-zimskem času, ko čebele hibernirajo, ne bo obstal. Takrat bodo namreč obsojenci skrbeli za hrano, ki je potrebna za prezimitev. Poleg tega bodo skrbeli za zdravje čebel, odpravljali bolezni in pridobivali teoretično znanje, ki jim bo prišlo prav v prihodnji čebelarski sezoni.