Zanimivosti

Na seznamu najbolj gostoljubnih mest na svetu tudi Bled

Bled, 28. 01. 2022 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
47

Booking.com, eno največjih digitalnih podjetij za potovanja, je pripravil seznam najbolj gostoljubnih mest na svetu za leto 2022. Na drugem mestu se je znašel Bled, ki se po besedah portala ponaša z "osupljivim turkiznomodrim jezerom, ki je odlična točka za pohodništvo, vodne športe in kolesarjenje". Destinacije na seznamu so sicer precej raznolike, tako da bo lahko vsak popotnik našel nekaj zase.

"Vseh deset letošnjih destinacij – med njimi so nepoznani otoki, zgodovinska mesta in arhitekturna čudesa, pa tudi nedotaknjeni gorski kraji – je bilo izbranih na podlagi več kot 232 milijonov preverjenih ocen popotnikov, ki so uporabljali Booking.com," so zapisali pri portalu. 

Kot pojasnjujejo, razvrstitev temelji na deležu nastanitev, ki so leta 2022 prejele nagrado Traveler Review Award, na določeni destinaciji. Mesta so bila razvrščena glede na skupni delež prejemnikov nagrade Traveler Review Award 2022 v primerjavi s skupnim številom nepremičnin, ki so bile na voljo v mestu. Poleg tega so mesta morala imeti nadpovprečno število prejemnikov nagrad (50 ali več).

Matera, Italija

"Poleg tega, da je bila kulisa za številne hollywoodske uspešnice, je po ocenah popotnikov tudi najbolj gostoljubno mesto na svetu v letu 2022," so na platformi zapisali za Matero, mesto na jugu Italije. Kot še piše portal, naj bi bila Matera tretje najstarejše stalno naseljeno naselje na svetu (za Alepom in Jerihom), privlačna pa je za različne vrste popotnikov. Zanimiva je namreč tako za tiste, ki jih zanima zgodovina, kot tudi za ljubitelje dobre hrane, arhitekture ali lepe pokrajine. 

Matera, Italija
Matera, Italija FOTO: Dreamstime

V mestu so edinstvene kamnite znamenitosti in naravne jame, ki so jih v zadnjih tisoč letih še razširili, od leta 1993 pa so priznane tudi kot Unescova svetovna dediščina. "Te ikonične strukture se raztezajo do številnih nastanitev, ki jih mesto ponuja svojim obiskovalcem," piše Booking.com.

Bled, Slovenija

Slovensko mesto Bled Booking priporoča vsem, ki iščejo destinacijo za aktivne počitnice. "Ponaša se z osupljivim turkiznomodrim jezerom, ki je odlična točka za pohodništvo, vodne športe in kolesarjenje," so zapisali in dodali, da se mesto, ki ga obdajajo "veličastne" slovenske Julijske Alpe, že dolgo zavzema za trajnostni turizem, prav zato pa je primerno tudi za bolj ekološko ozaveščene popotnike. Poudarili so še, da nastanitve na Bledu ponujajo čudovite in dih jemajoče poglede na jezero, otok s cerkvijo in Blejski grad.  

Bled
Bled FOTO: Shutterstock

Tajtung, Tajvan

Mesto Tajtung na jugovzhodni obali Tajvana je znano po čudovitih plažah, naravnih parkih in bogati avtohtoni kulturi. "Zaradi tropskega podnebja vreme popotnikov ne bo razočaralo, navdušili pa jih bodo osupljivi razgledi, ki jih ponuja mesto," so zapisali. Poudarili so še bogato kulinarično sceno, ki bo navdušila ljubitelje hrane, in predlagali obisk nočne tržnice, ki je polna lokalov z ulično hrano. 

Tajtung, Tajvan
Tajtung, Tajvan FOTO: Dreamstime

Nafplio, Grčija

Nafplio, obalno mesto na vzhodnem delu polotoka Peloponez, je opevano zaradi svojega "šarma in lepote", od Aten pa je oddaljeno le dve uri vožnje. "Kot relativno nepoznan dragulj je Nafplio odlična izbira za tiste, ki se želijo v poletnih mesecih izogniti množici tujih turistov," so zapisali ter izpostavili predvsem "osupljivo arhitekturo in zgodovinske znamenitosti". Priporočili pa so tudi sprehod do gradu Palamidi, ki obiskovalcem nudi prelep pogled na pristanišče.

Nafplio, Grčija
Nafplio, Grčija FOTO: Dreamstime

Toledo, Španija

Na seznamu se je znašlo tudi starodavno mesto Toledo, ki leži v osrednji Španiji in je od Madrida oddaljeno 30 minut vožnje z vlakom. "Mesto obiskovalce sprejema z odprtimi rokami, prav zato pa bi moralo biti na seznamu vsakega popotnika v regiji", piše portal in dodaja, da mesto slovi po strpnosti, saj različne skupnosti tam že stoletja živijo v harmoniji, kar pa je dobra podlaga za vse, ki jih zanimajo zgodovina, kultura in arhitektura. Obisk še posebej priporočajo maja in junija, ko praznujejo praznik svetega rešnjega telesa in je katedrala v Toledu okrašena z raznimi tapiserijami.

Toledo, Španija
Toledo, Španija FOTO: Dreamstime

Monte Verde, Brazilija

Monte Verde je majhna vas z evropskim vzdušjem, znana tudi kot "brazilska Švica". "To očarljivo slikovito mestece bo zagotovo v vsakomur vzbudilo romantiko, vendar pa je idealno tudi za vse ljubitelje alpinizma ali narave, ki se želijo povzpeti na tamkajšnjih šest vrhov," piše Booking.

Monte Verde, Brazilija
Monte Verde, Brazilija FOTO: Dreamstime

Bruges, Belgija

Med najbolj gostoljubnimi pa je tudi srednjeveško mesto Bruges, ki je po poročanju portala zelo fotogenično. Mesto, ki ga pogosto imenujejo "Benetke severa", je dovolj majhno, da ga lahko popotniki raziskujejo peš. Slovi po tlakovnih ulicah in zgodovinskih zgradbah, celotno mestno središče pa je uvrščeno tudi na Unescov seznam svetovne dediščine. 

Bruges, Belgija
Bruges, Belgija FOTO: Dreamstime

Nusa Lembongan, Indonezija

Na seznamu je tudi otoški raj, Nusa Lembongan v Indoneziji. "Kristalno čisto turkizno morje, ki ga deskarji zaradi neverjetnih valov obožujejo že od nekdaj, in umirjeni tempo življenja sta neverjetno privlačna za prav vsakega popotnika, ki obišče ta del sveta." Portal za odkrivanje lepot otoka priporoča potapljanje in plutje s kajaki. Izpostavili so idilične plače, eksotično kuhinjo in bogato kulturo, ki bo navdušila tudi izkušene popotnike.  

Nusa Lembongan, Indonezija
Nusa Lembongan, Indonezija FOTO: Dreamstime

Ponta Delgada, Azori, Portugalska

Ponta Delgada je glavno mesto portugalskega arhipelaga Azori. Kot piše portal, slovi po svojih vročih vrelcih in čudoviti okolici. "Lepo, očarljivo mesto. Popotniki lahko pričakujejo ozke vijugaste ulice, pristne restavracije in edinstveno lokalno arhitekturo z belimi hišami."

Ponta Delgada, Azori, Portugalska
Ponta Delgada, Azori, Portugalska FOTO: Dreamstime

 Hoi An, Vietnam

Hoi An leži na osrednji obali Vietnama, znan je po kilometrih čudovitih plaž z belim peskom, pa tudi živahnem starem mestnem jedru. Kot piše Booking.com, je v mestu mogoče opaziti vpliv Kitajske in Francije, kar se zliva v raznoliko kulinarično sceno. 

Hoi An, Vietnam
Hoi An, Vietnam FOTO: Dreamstime
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
30. 01. 2022 21.03
+1
PCT je odveč povsod, posebno v turizmu, ki je v zatonu.
Qwerty
28. 01. 2022 20.49
+2
To so vse plačane promocije. Več kot placas, višje si.
Senzor
28. 01. 2022 20.35
+3
Trenutno BREZ PCT ni turizma.
giovanni2
28. 01. 2022 20.37
+2
Odlično, upam, da bodo propadli brez Ljubljančanov.
Petur
28. 01. 2022 20.22
+3
kdo je za to glasoval,kaksen avtobusni voznik??
pomlad 2020
28. 01. 2022 20.02
+4
Bled, ne hvala. Nam je Slovencem župan lepo povedal, kaj si misli o nas. Zaobljubila sem se, da tam nikoli več ne bom pustila niti počenega groša. Naravo si lahko ogledam s plastenko vode in rogljičkom v nahrbtniku, potem pa hitro v kateri drug prijazen kraj na kosilo. Take neprijaznosti do domačih gostov in visokih cen kot so tu, ter tako ponižujoče vzvišenega odnosa, težko najdeš.
giovanni2
28. 01. 2022 20.34
+2
In noben Blejski gostinec se ni distanciral od butaste izjave Blejskega župana.
Walter Pravicek
28. 01. 2022 19.49
+1
Bled je bil ob mojem obisku pred leti za moj okus le in samo:beton-beton,malo umazane vode v jezeru,pletnje,pa cerkvica v lasti Vatikana.In špovsod plačljivo parkiranje.OGABNO!Ka bi te vi tam radi?Terme in krasna narava,zastonj parking,odlična hrana,to se nudi gostom v Prlekiji in Prekmurju.
Fulano in Beltrano
28. 01. 2022 19.42
+5
Slovenija in Hrvaška sta dve "vrhunski" destinaciji, kjer so gostinski/turistični delavci bolj pomembni od gosta samega. Starejša generacija se počasi a zanesljivo umika, srednja generacija je nezainteresirana, biti receptov v koči pač ni enako biti receptor v butičnem hotelu, preklinjati, ko pripravljaš kavo je samo po sebi umevno, milenijci pa živijo v svojem svetu in jih pričakovanja gostov pač ne ganejo. Izjeme pa prešteješ na prste ene roke.
Walter Pravicek
28. 01. 2022 19.50
+2
Transavto
28. 01. 2022 19.41
+1
Turkizno?? :))))) To je ena navadna greznica. Vtipkajte v iskalnik bled onesnazevanje. Ko bi ljudje vedeli,kaj vsega spuscamo v jezero... :))
franci1972slo
28. 01. 2022 19.28
+6
Gostoljubnih 😂 Hvala bogu, da tujci ne razumejo gorenjščine in tikanja.
arty1
28. 01. 2022 19.28
+2
toliko neprijaznih gostincev kot sem jih srečal na Bledu, nisem nikjer drugje
Bpultimate
28. 01. 2022 19.19
-3
Turkizno jezero z vonjem po kanalizaciji
Walter Pravicek
28. 01. 2022 19.53
+0
Jaz nena razmim kak si vuplejo v vodo skakati in plavati po žabjem bajerju.Morti je okoli cerkve ob otoku boljše.a mene ne spraviš z parom volov tja.Voda smrdi ljubi gospodje,guč gorenjs je pa itak manj razumljiv ostalim ludekom iz Slovenije.
Moj?ica123
28. 01. 2022 19.09
+4
Po resnici povedano je bled čudovit. Samo, kaj ko stvari ne špilajo tako, da bi bil top. Zavirajo nekateri, lahko da tudi upravičeno.
inowu
28. 01. 2022 18.54
+9
Kako se po mađđđarsko reće Bled??
CIGU MIGU
28. 01. 2022 18.56
+8
Walter Pravicek
28. 01. 2022 19.54
CIGU MIGU
28. 01. 2022 18.51
+5
a ni bled cerkveni,torej je ločen od države ali,pa ustava laže
Walter Pravicek
28. 01. 2022 19.55
+2
Vatikan roko gor drži na otoki,na"mali dar"ministruša kulture.A ni bilo nič kulturnega.Fej!
Zrcalo
28. 01. 2022 18.47
+15
Gostoljuben da, a le za tuje turiste! To so celo javno objavili. Gorenjci ohrni!
Aleta
28. 01. 2022 19.43
+2
Našvasan_zob
28. 01. 2022 18.40
+18
Mogoče za tuje turiste.. Slovenski obiskovalci tam nismo zaželeni in to je jasno že župan Bleda povedal..
poper00
28. 01. 2022 18.40
+12
Zgleda ,da bom moral Angleško prosit ,ker v Slovenščini so na drugem mestu od zadaj.
Walter Pravicek
28. 01. 2022 19.57
+2
Važn je da je kot na hrvaškem v češčini,italijanščini,nemščini,angleščini.Na lepo pisno slovenščino pa so pozabili,ali pa jim je zmankalo papirja za tiskati.Ka čemo!
kryptix
28. 01. 2022 18.38
+11
bil 3x na Bledu med sezono z punco prvič zadnjič in nikoli več. sami Kitajci in vsi domačini te grdo gledajo ko spregovoriš predlagam vam angleščino ali nemščino in vam bodo jedli iz roke.
zibertmi
28. 01. 2022 18.41
+6
a ne smeš govorit po ljubljansko,to je prvi pogoj.to velja za večino slovenije.pač naduteži niso dobrodošli nikjer
kryptix
28. 01. 2022 19.17
+2
nism lblančan sm savinčan a zastopiš sm gvišn da si ibržn sploh pa tt tvoj komentar.
Walter Pravicek
28. 01. 2022 19.59
+1
Za koga pa s punco na Bled?Tam se tere z visokimi petkami"veselih deklet"Po salonarjih jih prepoznaš.
Walter Pravicek
28. 01. 2022 19.59
Eitipatapa
28. 01. 2022 18.33
-2
Vse te fotografije so pa skrajno idilične, izumetničene. V špici turistične sezone je vsaka preveč aktualna in znana lokacija povsem drugačna, meni osebno neprijetna. Vidimo kaj se dogaja z Benetkami in Dubrovnikom. Tudi kraj se nekoč zasiti pretiranega navala turistov. Trendi se pa menjajo in čez nekaj let pride drug kraj v trend potovanj.
Walter Pravicek
28. 01. 2022 20.04
+1
SLIKE SVETOVNIH POZNANIH KRAJEV-To me spomni na naše"umetnike"ki se slikajo nekje na neobljudenih plažah,polno trnja,ter nato samohvala o tem ali onem.Gre le zanje pomemben dogodek,kajti nam ni mar kje kdo dopustuje.Maldivi ali Fiesa pod klifi,je za nas vseeno,upajo pa,da jih ne pozabimo.Pa je bolje,ko jih ne čujemo,videvamo.Isto je z temi kraJI.čE JE GNAR SE GRE,ČE GA PRIMANKUJE PAČ NE.
gozdar1
28. 01. 2022 18.33
+13
Nas nočejo, baje da smo kužni.