Zanimivosti

New York za začetnike: kako videti največ v petih dneh

New York, 11. 09. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Anda Arko
Komentarji
2

»Start spreading the news. I am leaving today.*« Dopust je torej rezerviran, vozovnica kupljena, sledi samo še načrtovanje vašega obiska Velikega jabolka. Kaj si boste ogledali v New Yorku, je seveda odvisno od vaših želja, števila dni in proračuna. Kot sem že omenila v prejšnjem prispevku, je za obisk Manhattna dovolj 5 dni, če se dobro organizirate. Mesto je zanimivo za vse generacije in v njem si lahko marsikaj ogledate tudi brezplačno.

New York v dvoje

Če želite svojo drago presenetiti za rojstni dan, obletnico ali morda celo zaroko, je New York zagotovo odlična izbira. Prvi dan pojdita do Battery Parka in se vkrcajta na trajekt, ki pelje do znamenitega Kipa svobode. Na sosednjem otoku Ellis Island (vožnja vključuje obisk obeh) je še vedno ohranjena stavba, ki je med letoma 1892 in 1954 predstavljala vrata v novi svet in obljubljeno deželo za več kot 12 milijonov migrantov z vsega sveta. V bližini Battery Parka stoji spomenik 9/11, ki ga sestavljata dve ogromni kvadratni »jami« iz črnega granita – na mestih, kjer sta včasih stala znamenita dvojčka WTC. V jamo se z vseh strani zlivajo slapovi, kot bi voda spirala žalost za žrtvami terorističnega napada leta 2001. Dvojčka je pred petimi leti nedaleč stran nadomestila nova stolpnica One World Trade Center, ki je s 541 metri postala najvišja stavba v ZDA. V tem predelu mesta ne gre zamuditi še znamenitega bronastega bika, simbola slavnega Wall Streeta, impresivne zvezne dvorane Federal Hall, pred katero stoji ogromen kip prvega ameriškega predsednika Georgea Washingtona, čudovite episkopalne cerkve Svete Trojice - Trinity church in pa ogromne veleblagovnice Century 21, znane po ugodnih cenah dizajnerskih blagovnih znamk oblačil in modnih dodatkov. Če vama čas in noge dopuščajo, se sprehodita še do romantičnega pomola Pier 16, s katerega se odpira pogled na Brooklynski most in reko Hudson.

New York
New York FOTO: Anda Arko

 

Drugi dan si rezervirajta za sprehod skozi Central park, ki je prava paša za oči in oaza miru sredi mestne džungle. Park, ki se razprostira na kar 341 hektarjih, je s 40 milijoni obiskovalcev letno najbolj obiskan ameriški mestni park. Če si želite v miru ogledati vse njegove kotičke – v parku je kar 7 idiličnih jezerc, manjši živalski vrt, številna športna in otroška igrišča ter seveda slavni Strawberry Fields, spomenik legendarnemu beatlu Johnu Lennonu, ki je bil ubit čez cesto - boste v njem zlahka prebili ves dan. S seboj lahko vzameta prigrizke ali kakšno »hitro kosilo«, ki ga bosta pojedla bodisi na eni izmed številnih klopic, ali pa zleknjena na travo, kot to radi počnejo Newyorčani ob koncih tedna. Vzdolž Central parka so razvrščeni številni muzeji in tudi, če nista ljubitelja umetnosti, si jih oglejta vsaj od zunaj – ikonični Guggenheimov muzej je vsekakor impozanten že kot stavba sama. 

New York
New York FOTO: Anda Arko

Tretji dan

Čas je, da se povzpneta na znamenito Empire State Building, ki je s svojima 102 nadstropjema do leta 1972 veljala za najvišjo stavbo na svetu. Njeno konico, ki se vzpenja nad streho v značilnem art deco slogu, boste zaradi višine videvali kar pogosto in služi vam lahko tudi kot orientacija, kje se trenutno nahajate. Empire State Building sicer stoji na križišču 34. ulice in 5. avenije. Šele z njene razgledne ploščadi boste lahko dobro videli, sredi kakšne betonske džungle ste se dejansko znašli. Manhattan je s ptičje perspektive preprosto fantastičen. Pozor, na isti ulici se nahajata dve romarski središči za vse nakupovalne odvisneže, zato za ta dan ne načrtujte dodatnih ogledov. V veleblagovnici Macy's, ki je z devetimi nadstropji in 232.257 m2 ena izmed največjih na svetu, lahko marsikdo prebije tudi ves dan. Čez cesto pa stoji prodajalna, ki skrbi za razvajanje najslavnejših »angelčkov« na svetu: Victoria's Secret. Že sam sprehod skozi trgovino je paša za oči in resnično vam polagam na srce: usedite se v bližnji park, kupite si kakšno revijo in bodite potrpežljivi. Vaša draga se bo slej ko prej vrnila.

New York
New York FOTO: Anda Arko

Četrti dan

Sprehod skozi Brooklyn Bridge velja za enega najbolj legendarnih mestnih sprehodov na svetu. Tega se seveda zavedajo vsi turisti, zato pričakujte ogromno gnečo, ki je lahko, tudi zaradi mimo vozečih kolesarjev, precej kaotična. A brez skrbi, razgledi na mesto, reko in v daljavi tudi kip svobode poplačajo vso jezo, ki jo boste morda želeli stresti nad sotrpini. Marsikdo pa ne ve, da je sprehod skozi Manhattan Bridge, ki se nahaja vzporedno s svojim slavnejšim »kolegom«, mnogo manj stresen in prav tako ponuja čudovite poglede na tako imenovani newyorški »Skyline«. Pojdite vse do obrežja reke East River, tik pod mostom se namreč nahaja peščeni zalivček Pebble Beach, ki je pogosto popolnoma prazen in si vzemite čas za oddih. Če ste se odločili, da padete na kolena, je tu morda ena izmed priložnosti. Z manhattanskega mosta se lepo vidi tudi Kitajska četrt, ki je zaradi gneče in bolj umazanih ulic sicer manj prijetnejši del mesta. Ogled lahko sklenete v četrti Little Italy, v kateri boste našli ogromno restavracij z resnično dobro italijansko hrano, ali pa v malce bolj mondenem in umetniškem SoHu, za katerega so značilne pisane stavbe in številni butiki.  

Peti dan

Najbolje je, da za zadnji dan ne delate načrtov, ampak se preprosto izgubite po ulicah Manhattna. Marsikdo si bo zaželel dodatnih nakupov, umetniške duše bodo verjetno zavile v še kak muzej, vmes pa se bo zagotovo našlo še kakšno presenečenje. Priporočam vam še obisk Rockefellerjeve stolpnice, ki v svojem preddverju gosti številne trgovine, restavracije in umetnine, z vrha pa boste lahko videli New York še v malce drugačni luči. Meni osebno je Rockefellerjeva razgledna ploščad ljubša izbira, saj ponuja zelo jasen pogled na Central park, hkrati pa tudi na ikono Manhattna, Empire State Building.

New York
New York FOTO: Anda Arko

New York z otroki

Če se sprašujete, ali je New York primeren za izlet z otroki, je odgovor da. Priporočam sicer, da z obiskom počakate vsaj do tistega leta, ko bodo otroci lahko samostojno premagovali daljše razdalje (tako z letalom kot peš po mestu) in ko bodo dovolj stari, da se jim bo izlet lahko vtisnil v spomin. Poleg že omenjenih znamenitosti, ki so primerne za vse generacije, bi za otroke še posebej priporočala Ameriški prirodoslovni muzej, ki vključuje planetarij in 45 dvoran z več milijoni vrst rastlin, živali, fosilov, mineralov, meteoritov in okostij, in pa »upokojeno« letalonosilko, ki gosti muzej ameriške vojaške in mornarske zgodovine Interpid Sea, Air and Space museum, v katerem boste lahko videli tudi pravi raketoplan. Sicer pa bodo tudi otroci težko ostali ravnodušni, ko se boste sprehajali mimo trgovin, zato kar pripravite načrt, kako boste krotili njihove apetite. Trgovin z LEGO kockami in Disneyjevih nakupovalnih centrov na Manhattnu res ne manjka.

New York
New York FOTO: Anda Arko

Namig: Če si želite ogledati vse naštete znamenitosti, se vam splača kupiti vstopnico CityPASS (126 $ za odrasle in 10 $ za otroke), s katero boste prihranili 42 % denarja, ki bi ga plačali za naslednje atrakcije: Empire State Building (vključuje 2 obiska v istem dnevu), Ameriški prirodoslovni muzej, Metropolitanski muzej umetnosti, Rockefeller center ALI Guggenheim muzej, vožnjo s trajektom do otoka Ellis in Liberty s kipom svobode, muzej 9/11 ALI Muzej ameriške vojaške in mornarske zgodovine. Če pa si želite kip svobode ogledati zastonj, pa se vkrcajte na trajekt, ki pelje do otoka Staten Island – vožnja je brezplačna.

Nočni New York

New York nikoli ne spi in v soju tisočerih nočnih luči ima mesto prav poseben čar. Tudi če boste preutrujeni od dnevnega raziskovanja, nikakor ne smete zamuditi nočnega utripa na znamenitem trgu Times Square, ki velja za središče Manhattna. Usedite se na stopnice in z drugimi turisti opazujte slavno novoletno kroglo ter številne svetlobne panoje, s katerih vas nagovarjajo napovedniki za najnovejše filme ali kičaste reklame za svetovno znane blagovne znamke. Če vas zanima ogled katere izmed predstav na Broadwayju, lahko cenejše vstopnice najdete v kiosku TKTS na 47. ulici, vendar se kar pripravite na dolge čakalne vrste. Za tiste, ki ste željni zabave, nočnih klubov na Manhattnu seveda ne manjka. A tu vas moram razočarati. Še vsakokrat sem bila od dnevnih ogledov tako utrujena, da zvečer dlje kot do sedenja na stopnicah Times Squara in ogleda ene gledališke predstave nisem prišla. Ampak to je tista prijetna utrujenost. New York te namreč popolnoma prevzame.

New York
New York FOTO: Anda Arko

*Razširite glas in novice. Jaz danes odhajam.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

magnusen
11. 09. 2018 09.14
+13
Podpiram redko poseljenost.
jest...
11. 09. 2018 08.08
+16
lepo napisano....